Един на всеки 8-9 души у нас страда от някакъв

...
Един на всеки 8-9 души у нас страда от някакъв
Коментари Харесай

Михаил Околийски: Най-честото психично разстройство у нас е тревожността


Един на всеки 8-9 души у нас страда от някакъв тип психологично разстройство през живота си. Тревожността е най-често срещаният проблем измежду българите. Причините се дължат на рецесиите, които ни съпътстват - пандемията от COVID-19, войната в Украйна, инфлацията.
Снимка: iStock

„ Това са действителни проблеми, които водят до това да си в едно положение на нараснала тревога. Така ставаш сутринта, по този начин минаваш денем. Много постоянно е свободно плаваща – хората се усещат тревожни без да знаят за какво. За да схванат, би трябвало да получат съответна помощ от експерт “, споделя доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България.
Доц. Михаил Околийски - представител на СЗО за България
Снимка: bTV

Данните на СЗО са сходни - всеки осми страда от някакво психологично разстройство. По думите на доцент Околийски най-честите проблеми са тревожните разстройства, депресивните положение и злоупотребата с субстанции.
Снимка: iStock

„ За да понижат това напрежение мъжете пият алкохол, жевните също или злоупотребяват с лекарства. Проблемът се кумулира до момента в който не избухне с по-сериозен признак – отвращение да вървиш на работа, отегчение от нещата, които са ти носили приятност “, споделя доцент Околийски.

Пандемията изиграва доста отрицателна роля върху психологичното здраве на хората.
Снимка: iStock

„ Нашите разбори демонстрират, че процентът се е нараснал. Увеличил се е приемът на психотропни субстанции. По-често се търси помощ от експерт. Увеличило се е и насилието сред хората. Това са знаци, че хората страдат душевен “, добавя още той.
Доц. Михаил Околийски - представител на СЗО за България
Снимка: bTV

Той изброи признаците на един психичен проблем.

„ Загуба на предпочитание за ежедневни действия, загуба на сън или пробуждане нощно време, липса на вкус или свръхапетит, увеличение на тежестта. Когато има повече от три признака, човек би трябвало да се замисли какво се случва “.
Психичните разстройства по света
Снимка: bTV

И до момента в който останалите европейски страни взимат ограничения за психологичното здраве, българската страна не покрива съвсем никаква психична помощ и хората са оставени да се оправят сами. Често се постанова да заплащат за помощта на положителни експерти и това в допълнение води до обедняване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР