Един израелски заложник срещу трима палестински затворници. Такива са условията

...
Един израелски заложник срещу трима палестински затворници. Такива са условията
Коментари Харесай

Заложници срещу затворници. Кои са хората, които Хамас и Израел разменят

Един израелски пленник против трима палестински пандизчии. Такива са изискванията на краткотрайното помирение във войната сред Израел и Хамас. Зад тази сметка обаче стоят историите на десетки дами, деца и младежи, до неотдавна лишени от независимост и от двете страни. Кои са те и каква е разликата сред тях?

Семейство се събира в детска болница в Израел , откакто е било разграничено близо два месеца. Усмихнат татко прегръща брачната половинка и децата си, които са били държани за заложници от палестинската ислямистка организация Хамас . Сега те са свободни и подготвени да се приберат вкъщи.

На малко повече от 50 километра от болничното заведение се намира град Рамала в окупирания от Израел Западен бряг . Бял рейс с емблемата на Червения кръст си проправя път през навалица от хора, които развяват палестински флагове.

От рейса слизат млади момчета. Щастието им не може да се скрие, макар че празненствата са неразрешени от израелските управляващи. Тези палестинци, още ненавършили 18 години, честват освобождението си от пандизите в Израел.

Такива подиуми се разиграват в Израел и Западния бряг от предишния петък насам. Заложници, отвлечени от Хамас, се разменят за палестинци, държани в израелски затвори. И от двете страни освободените са дами, деца и младежи.

Това се случва поради сред Израел и Хамас, почнала на 7 октомври . След като, Тел Авив отвърна с на Ивицата Газа , където живеят 2,3 млн. палестинци.
 Израел и разногласието за земите. Кое къде е на картата?  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Хамас е организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

При нападението против Израел групировката взе за заложници към 240 души - израелци, чужденци и хора с двойно поданство, в това число деца. Целта на краткотрайното помирение, контрактувано с посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати, беше 50 от заложниците да бъдат освободени от петък до понеделник.

В подмяна за всеки освободен пленник Израел пуска по трима палестинци, държани в израелски затвор. Хиляди палестинци, в това число момчета и девойки сред 14 и 18 години, са лишени от независимост в Израел. Те постоянно са арестувани за дълго време без правосъден развой, най-често за нападателни дейности против израелски военни.

В договорката за примирието Израел пое ангажимент да освободи 150 от тях.

В понеделник беше оповестено За всеки 10 заложници, освобождавани от Хамас, Израел ще прибавя още един ден към военната пауза и ще пуска още 30 пандизчии.
Кои са освободените израелски заложници
От петък до понеделник вечерта Хамас освободи 50 израелски заложници според съглашението. бяха пуснати 13 израелци - 4 деца с майките им и няколко възрастни дами.

Всички като се изключи един от тях са отвлечени от кибуца Нир Оз , който беше унищожен при офанзивата на Хамас против Израел.
 Мъж посреща брачната половинка и дъщерите си, които са били арестувани кто заложници от Хамас.
В събота освобождението на заложници поради спор към достъпа на филантропична помощ в Газа. Според примирието стотици камиони дневно би трябвало да бъдат допускани в Ивицата, с цел да доставят храна, вода, гориво и лекарства, каквито на процедура липсват от началото на израелската обсада.

Все отново 6 дами и 7 деца. 13 израелци бяха пуснати в неделя, а в понеделник вечер бяха освободени още 11 израелски заложници.

От освободените в понеделник израелци всички са с двойно поданство - трима с френско, двама с немско и шестима с аржентинско.

Това не е извънредно. От всички заложници на Хамас (около 240) най-малко половината са чужденци или израелци с двойно поданство от над 40 страни - Аржентина, Бразилия, Чили, Франция, Германия и други.

В неделя - първият мъж, освободен от Хамас. Неговото освобождение не беше част от примирието, само че групировката го стимулира с „ напъните “ на съветския президент Владимир Путин в поддръжка на палестинската идея.

Хамас освободи няколко заложници и преди да бъде реализирана договорка за краткотрайно помирение. На 20 октомври с двойно американско и израелско поданство.

Три дни по-късно от Израел. В плен на Хамас останаха техните съпрузи, които също са били отвлечени.
Кои са освободените от Хамас чужденци
Освен израелците, за които се отнася договорката сред Израел и Хамас, ислямистката организация пусна на независимост и няколко чужденци.

В петък бяха освободени 10 тайландци и един филипинец, които също са били държани като заложници. През уикенда Хамас пусна още 7 жители на Тайланд.
 Тайландските заложници в рейс на Червения кръст, 26 ноември 2023 година
Поне 20 тайландци попаднаха измежду заложниците, отвлечени от Хамас при нападението над Израел. Причината те да бъдат в Израел е работата им в локални ферми. Според информация на израелското вътрешно министерство хиляди тайландци идват в страната като селскостопански служащи.
Къде са останалите заложници
Международните организации цитират информация, съгласно която не всички заложници, държани в Газа, се намират под контрола на Хамас.

По-малки военни групировки като „ Ислямски джихад “ евентуално държат част от заложниците. По думи на премиера на Катар Мохамед Ал Тани, представен от, има най-малко още 40 дами и деца заложници в Газа, които не са държани от Хамас.

Част от мотивацията на групировката да се съгласи на краткотрайното помирение е да си завоюва време, с цел да откри заложниците, които не се намират под неин надзор.
 Палестинци, освободени от израелски затвори, честват в окупирания Западен бряг, 24 ноември 2023 година Кои са палестинците, освободени от пандиза
От петък до понеделник Израел освободи 150 палестинци, държани в израелски затвори. От тях 31 са дами, а 119 - младежи на възраст над 14 години.

По-голямата част от малолетните са момчета, само че има и няколко девойки. 98 от 150-те освободени са били държани в пандиза без повдигнати обвинявания, написа.

Това са най-много хора от окупирания Западен бряг и Йерусалим . Те са арестувани за опити за нанасяне на удари с нож, мятане на камъни по израелски военнослужещи, разработване на експлозиви, разваляне на имущество или подстрекаване в обществените мрежи.

Някои се намират в пандизите поради контакт с организации, определяни от управляващите като враждебни. Ал Джазира притежанието и производството на ножове и кинжали, както и противозаконното влизане в Израел като спомагателни претекстове за задържане на палестинците.
 Семейството на Исраа Джаабис (в средата) я посреща, откакто тя е освободена от израелски затвор, 26 ноември 2023 година
Много палестинци са лишавани от независимост по административен път, без да са минали през правосъден развой и да имат повдигнати обвинявания, написа.

Правозащитни организации осъждат тази процедура. Според тях затворените палестинци се сблъскват с физическо, психическо и полово принуждение, както и неприятни здравни условия.

По информация на група за правата на палестинските пандизчии, представена от, в Израел има към 8300 палестинци, лишени от независимост. Над 2000 са задържани в интервала след началото на войната сред Израел и Хамас.

Кадрите от международните организации демонстрираха палестински фамилии, които се събират още веднъж, откакто околните им са прекарали месеци и даже години в пандиза.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР