Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае

...
Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае
Коментари Харесай

Притча за най-великата тайна на живота

Един халиф имал всичко, за което човек може да мечтае – власт, несметни благосъстояния, предани жители. Но наслаждавайки се на всичко това, халифът внезапно схванал, че животът му е празен и безполезен. Той не виждал какъв е смисълът на неговото битие на този свят.

Дните се точели сиви и еднообразни. Съветниците на отегчения халиф се опитвали да ангажират вниманието му с държавните каузи, мъдреци и пътешественици му разказвали приказни истории за далечни страни и невероятни чудеса. Но всичко било на вятъра. Халифът стоял тъмен и равнодушен и гледал все по-разсеяно и безучастно на света към себе си. Животът му бил толкоз отегчителен и неправилен... Отчаяно се опитвал да откри излаз.

Един ден някакъв странник разказал на халифа за остарял аскет, на който била открита великата загадка на живота – той знаел какъв е смисълът на живота.

 Pixabay

Като чул това, за пръв път от доста години очите на халифа заблестели, а сърцето му забило учестено. Той незабавно се приготвил за път и предизвестил придворните, че потегля на дълго странствуване и взема със себе си единствено остарелия си правилен прислужник, който бил с него още от детството му.

Тръгнали халифът и прислужникът на път. За да стигнат до далечните земи, в които живеел отшелникът, трябвало да минат през пустинята. А тя, както било известно, грубо наказвала тези, които се отнасят с нея без нужното почитание.

Тъй като нямали лидер, двамата пасажери бързо се заблудили, а по време на пясъчна стихия изгубили камилите и по-голямата част от своя багаж. Единственото, което им останало, бил кожен мях с малко вода.

В пустинята била страшна жега и неописуема жадност измъчвала двамата пътешественици. По едно време остарелият прислужник паднал безсърдечен на земята и от безсилие и жадност изгубил схващане. Халифът също се измъчвал от жаждата и палещото слънце и бил на лимита на силите си. Погледнал към кожения мях, в който била скъпоценната вода. Трябвала му единствено една живителна глътка вода!

 Pixabay

Но в този миг, виждайки своя прислужник, легнал безпомощно на пясъка, внезапно се замислил. Този човек, който му служил правилно и правдиво в продължение на толкоз години, който покорно го последвал в това пътешестване, в този момент умирал тук, в тази далечна пустиня, изпълнявайки дълга си пред своя стопанин. Нима не е заслужил признателност в последните минути на живота си...  Халифът осъзнал, че дълги години този човек е бил за него като една потребна движимост и в никакъв случай не е получавал признателност и положителни думи.

Тогава взел последната останала вода и я излял в устата на стареца. Не след дълго умиращият човек се съвзел и задремал спокоен сън. На лицето му се появило успокоение и умиротворяване. А халифът усетил необикновено възприятие на наслада и същинско благополучие, каквото в никакъв случай до момента не бил изпитвал.

И в този миг се случило знамение. Завалял дъжд! А в тази пустиня дъжд валял един път на няколко години.

 Pixabay

Слугата се пробудил и обезпокоеното се обърнал към своя стопанин:
– Господарю, простете ми за моята уязвимост. Сега към този момент се усещам по-добре и можем да продължим.
– Не – поклатил глава халифът, – към този момент не се нуждая от среща с оня аскет. Не ми трябват неговите откровения.  Господ към този момент ми откри най-великата загадка на живота - отвори сърцето си за близък и го бит както себе си.
 11 признака, че притежавате извънредно мощна сила  11 признака, че притежавате извънредно мощна сила  11 признака, че притежавате извънредно мощна сила  11 признака, че притежавате извънредно мощна сила
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР