Един футболен мениджър не остава в историята, защото е спечелил

...
Един футболен мениджър не остава в историята, защото е спечелил
Коментари Харесай

Моят Арсен Венгер!

Един футболен управител не остава в историята, тъй като е спечелил купа или купа няколко пъти, а тъй като е основал нещо неповторимо. Бил Шенкли трансформира Ливърпул не просто в тим, който печели, а в метод на мислене за футбола. Браян Клъф сътвори Нотингам Форест, който беше неповторимо събитие с играчите, които построиха триумфите му. Сър Алекс Фъргюсън трансформира Манчестър Юнайтед във футболна корпорация, която промени развиването на играта. И тогава пристигна Арсен Венгер... Футболът е част от света ни и би трябвало да действа съгласно естествените закони на живота. Точно поради това Венгер е измежду най-великите персони във футбола. И не тъй като промени Играта в страната, която я е измислила. Не поради купите, триумфите и парите. А тъй като сътвори един футболен клуб, който е неповторим. Както бяха тези генерации в Ливърпул, Нотингам Форест и Манчестър Юн.

Ексклузивно: Арсен Венгер напуща Арсенал!

За футболните достижения на французина елементарно ще се информирате, ще намерите броя трофеи, ще ви опишат доста истории за него. Ще се приказва за неговото име и това на клуба, за съвпаденията, за невероятното си запознаване със брачната половинка на Дейвид Дийн, за назначението, за дубъла от 1998-а, за съперничеството с Фъргюсън, за непобедимия сезон, за купите в дома на Ман Юн и Тотнъм, за великите играчи, за доста други неща. Всички ще са правилни и в това време извънредно незадоволителни. За мен това са детайлности, събития и обстоятелства от всекидневието, които са значими за статистиката. Аз съм последовател на Арсенал отпреди Венгер и ще бъда подобен и след него. Това постоянно съм повтарял. Но напоследък все изяснявам, че няма да кажа неприятна дума за него, без значение какво се случва. Защото не го заслужава.

Но има две неща, които ще бъдат най-важни за мен.

На остарялата емблема на Арсенал пишеше Victoria Concordia Crescit, което в превод значи „ Победа посредством естетика ". Мнозина мениджъри на Арсенал са се опитвали да го реализиран. Мога да напиша доста за тях. Но го реализира единствено Венгер. Неговите триумфи пристигнаха със жанр, който е горделивост. Най-великото му достижение беше визията, която изпреварваше всички. През 2002 година Арсенал приключва цялостен един сезон без загуба като посетител в Лигата. През есента на същата година, той неразумно разгласи, че тимът му може да мине един цялостен сезон без загуба. „ Не мога да схвана за какво е толкоз шокиращо да го кажа. Мислите ли, че в Манчестър Юн, Ливърпул и Челси не мечтаят за подобен цялостен сезон без загуба? Не го споделят, тъй като се опасяват да не наподобяват смешни, само че ние знаем, че всичко може да се случи” . През октомври същата година на сцената излезе едно момче от Евертън (Уейн Рууни), вкара съдбоносен втори гол в последната минута и Арсенал падна. Медиите бяха щастливи и изпълнени с подигравка. Но Венгер не се отхвърли! И през сезон 2003-2004 Арсенал го реализира. Премина цялостен един сезон без загуба, повтаряйки Престън Норт Енд от края на ХIX век (тогава шампионата е единствено от 22 мача). Венгер беше потвърдил себе си. Но надалеч по-значимото бе, че го беше оповестил преди този момент. Беше изискал от играчите си да мечтаят, да имат вяра в себе си и след това дружно да реализират нещо неповторимо. Това е съвършенството, което Венгер донесе на Арсенал!

Арсенал афишира името на наследника на Венгер довечера

Същата тази фантазия го накара да развива клуба по неговия метод. Беше издигнат нов стадион, клубът се реалокира на него с банков заем от съвсем 250 милиона (който ще бъде изцяло изплатен напълно скоро от бюджета на клуба) и прехвърляния за още 200 милиона на най-големите звезди в границите на няколко сезона. Венгер изиска от клуба да мечтае дружно с него, че може да победи ПАРИТЕ. Е, тази борба я загуби, тъй като не беше футболна. Но Венгер остана правилен на фантазията. Никога не изневери на концепцията, че в живота всичко би трябвало да се реализира по верния метод, с работа! Дори когато на всички бе ясно, че няма да стане. Плати цената за философията си с унижението да гледа мнозина да побеждават с големи пари. Но остана правилен на себе си, въпреки всички да го умоляваха да се промени.

Какво реализира за 22 години Венгер в Арсенал

Да, Венгер може да бъде коментиран години наред за всичко, което е направил с играта. Може да се приказва за футбол, за трофеи, за триумфи, за провали, за играчи, за прехвърляния. Аз ще подвигам ръка, запявайки неговото име постоянно, когато някой попита какво те научи да вярваш в фантазиите си, даже когато те наподобяват невъзможни. Ще съм индивидът, който се изправя, когато някой попита вярваш ли, че във футбола и живота може да се реализира съвършенство. Аз бих запявал неговото име, когато би трябвало да се възхвали любовта към Великата Английска Игра.

Благодаря за всичко мистър Венгер, само че е време...
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР