Един европейски гигант в софтуерния бизнес вече няколко десетилетия е

...
Един европейски гигант в софтуерния бизнес вече няколко десетилетия е
Коментари Харесай

От малък офис за 60 души до партньор за огромни индустрии: Историята на развойния център на SAP в България

Един европейски колос в софтуерния бизнес към този момент няколко десетилетия е основен сътрудник за водачите в разнообразни промишлености в международен мащаб. SAP обезпечава софтуерно и предлага бизнес софтуерни решения за корпорации, доставящи близо 80% от храните в света и над 80 на 100 от здравното съоръжение и консумативи в световен мащаб. В сърцето на компанията стоят 20 развойни центъра, един от които се намира в София.

Всъщност, SAP и SAP Labs България, развойният център на компанията, разположен у нас, са измежду пионерите в ИТ промишлеността в България. Компанията има над 20-годишна история в България. Развойното звено е учредено през 2000 година, като стартира с към 60 чиновници в офиса си. За 21 години SAP Labs България усилва близо 20 пъти екипа си и през днешния ден е един от огромните работодатели в софтуерния бранш у нас.

" Към момента екипът на SAP Labs България наброява над 1100 експерти. България се трансформира в стратегически развоен център за SAP и имаме значим принос за създаването, поддръжката и оперирането на основни аспекти от продуктовото портфолио на компанията. Това важи, както за решенията, обичайно конфигурирани при клиента, по този начин и за тези, които предоставяме в облака ", показва Явор Петков, който е старши управител в SAP Labs България.

Екип, който работи с най-големите компании у нас и в международен мащаб

Развойният център у нас дава отговор за създаването на разнообразни софтуерни решения и съставни елементи за бизнес софтуерната платформа на SAP. Тя, от своя страна, обезпечава поръчителство на разнообразни бизнес процеси, в това число сигурност на достъпа и данните, благоприятни условия за посрещане и обработка на върхово натоварване, ръководство на данните и други. Заедно с това SAP Labs България се занимава още с създаване на потребителски приложения.
 Снимка 536120
Източник:

Явор Петков работи в SAP от 20 години. Той е старши управител в компанията и управлява организация с фокус върху облачни технологии, успеваемост, надеждност и непрекъсваемост на бизнес процесите. В професионалния си път е минал през разнообразни функции, започвайки от младши програмист и израствайки до управителния екип на компанията. Явор е приключил " Компютърни системи и технологии " в ТУ-София, а по-късно и MBA с фокус " Управление на човешки запаси " в Нов български университет.

Компанията работи и в посока обезпечаване и опериране на облачни услуги. Началото на това звено е сложено преди 4 години с пробен екип от петима експерти, а през днешния ден заетите в него са повече от 150 души.

От развойния център у нас се обслужват клиенти и сътрудници на SAP в целия свят, както и доста от водачите на българския пазар. " Посочете случайна огромна компания, местна или световна - с огромна възможност ние работим с нея. 78% от храната в света се създава от клиенти на SAP, както и 82% от медицинските консумативи ", изяснява Петков.

От 60 до над 1100 чиновници за 2 десетилетия

Началото на SAP Labs България се слага преди 21 години. Тогава SAP придобива част от компания, дъщерна на " Просист ", която се занимава с създаването на Java сървър. Това е значима стъпка от тактиката на европейския водач да отвори платформата си за други програмни езици отвън създадения от нея ABAP.

" В началото работехме от един офис в квартал " Овча купел ", който беше прекомерно дребен, с цел да побере целия екип. Затова бяхме наели още 2-3 жилището в региона. Тогава всички разработвахме един артикул, познавахме се до един и бяхме на почти на една и съща възраст - множеството студенти. От първичното ядро от малко над 110 души след първата година в България, най-малко половината още работят с нас ", споделя Явор Петков.

Днес компанията разполага с 4 обособени бизнес здания в София. А по думите на Петков една от значимите промени за миналите 2 десетилетия от стъпването на SAP в страната е прибавянето на доста експертиза и професионализъм към първичния юношески възторг и сила. " Успяхме да запазим този дух на поддръжка, взаимопомощ и убедеността, че сме в една лодка и гребем в една и съща посока ", уверен е Петков.

" Така, започвайки с екип от 60 души и доказвайки се като експерти, привлякохме още и още вложения. В момента в SAP Labs България разполагаме с безусловно всички съставни елементи и софтуерни услуги за построяването на една изцяло функционална платформа за разработка на приложения, като поддържаме разнообразни програмни езици като JavaScript, Python, Go, Java... ", обобщава той.

Когато се окажете готови за 2020-а

Пролетта на предходната година донесе смяна в разбирания и метода за работа на всички компании на всички места по света. Заради естеството на активността си SAP Labs България се оказват готови за този сюжет и съумяват бързо да " превключат " към новия модел на работа.

" Ежедневно споделяме с сътрудници и сътрудници от целия свят. С прекосяването към облачните технологии наша отговорност е приложенията на клиентите ни да са налични и да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината или 366, в случай че е високосна. Когато приказваме за обслужването на 58 центъра за данни, за десетки хиляди клиенти, отношението към качеството е на напълно друго равнище ", акцентира Явор Петков.
 Снимка 536119
Източник:

Заради нуждата всичко да работи безпроблемно във всяка една обстановка, екипите в SAP Labs България имат стратегия за работа в спешни обстановки, която се тества от време на време. Така напролет на 2020 година те се оказват готови.

" Всичко се провежда бързо, защото здравето на нашите сътрудници и на всички сътрудници и клиенти е наш приоритет. Незабавно затворихме всички здания. Наложи се избрани елементи от инфраструктурата да бъдат в допълнение готови, с цел да поемат нарасналото натоварване, само че и с това се справихме релативно бързо. Дадохме и опция на сътрудниците да си вземат нужната техника и ергономично съоръжение, с цел да работят вкъщи. Всичко беше координирано от местен екип за ръководство на рецесии ", връща се към този интервал Петков.

Малко повече от година по-късно множеството експерти от компанията са от разстояние. Най-големият офис на компанията обаче е отворен и там могат да работят всички, които желаят или са затруднени да правят служебните си отговорности от у дома. " Към момента това са към 80 сътрудници. Имаме задоволително свободни стаи, с цел да им осигурим комфорта да работят в обособени пространства ", разяснява Петков.

В бъдеще от SAP Labs България възнамеряват да вкарат по-гъвкав модел на работа, което ще даде на чиновниците повече благоприятни условия за работа от у дома, ще се залага на композиция от работа и от офиса, и отдалечено, основан на взаимно доверие.

Плюсовете и минусите на работата от разстояние

Работата от отдалеченост е нещо добре познато в софтуерната промишленост доста преди пандемията. И в SAP Labs България имат процедура няколко дни в месеца да работят от у дома. През 2020 година обаче целият им екип остава вкъщи. По думите на Явор Петков от това произтичат както доста позитиви, по този начин и негативи.

" Избягването на ежедневното пътешестване в софийския трафик освобождава повече време за фамилията, за извършване на работа, за образование, за спорт или даже за повече сън. Също по този начин работата от у дома подсигурява по-малко разпръскване и повече усамотение ", споделя той и добавя:

" Друго, което установихме е, че когато всички са от разстояние, тогава участниците в полемиката и в служебната връзка се усещат равноправни. Когато всички са отдалечено, всички участници в диалозите се усещат равнопоставени по отношение на местоположението си. Никой, който се включва в среща отдалечено, не се усеща, че останалите би трябвало да се преценяват с него. Също и няма хора " на място ", които да усещат като задължение, че се преценяват с някого, който не е разполагаем локално. За компанията работата от у дома значи и икономисване на разноски за наети площи, консумативи, разчистване, кетъринг и така нататък ".

От друга страна Петков показва, че работата вкъщи и надлежно по-малкото обществени контакти водят до отчуждаване, засягат екипния дух, понижават мотивацията и ангажираността на чиновниците. Към това се прибавя още разминаването на границата сред работния ден и почивката, което усилва риска от прегряване.

" Силен негатив на отдалечената работа е затруднената връзка. Тази по-малко ефикасна връзка води до по-трудното консолидиране на новите сътрудници в компанията, по-трудното разбиране на културата на организацията, а също по този начин е причина за недоразумения. И нещо, което е изключително значимо за продуктовите компании - по-малко инцидентни срещи и оттова по-малко иновация. Отдалечено можем по-лесно да вършим повече от същото. За да градим качествено нови неща и да реализираме пробив, е значимо да обменяме хрумвания, даже на смешка да пробваме нещо дружно и да се провокираме един различен в неофициална и официална конюнктура. Да се насърчаваме взаимно ", споделя той.

Явор Петков обаче е уверен, че превъзмогването на тези провокации е допустимо с повече креативност и общите старания на всички, изключително когато чиновниците са отдадени на работата си и задачите на компанията.

Приобщаването на новите сътрудници и запазването на екипния дух

Независимо от провокациите на миналата година и хилядите съкратени работни места в някои браншове, софтуерната промишленост остана една от дребното, които продължиха интензивно да наемат чиновници. SAP Labs България е добър образец в тази посока, като за последната една година компанията усилва екипа си с 300 души, а единствено от началото на тази те са със 150 повече. До края на 2021 година задачата е да бъдат запълнени още 150 позиции.

" Търсим програмисти с разнообразни езици, в същото време търсим DevOps експерти, също архитекти, мениджъри на планове и даже старши мениджъри. Подборът е напълно отдалечен и ще продължи да бъде подобен, до момента в който не бъдат анулирани противоепидемологичните ограничавания. Стремим се преди всичко да запазим здравето и сигурността на нашите сегашни и бъдещи сътрудници ", изяснява Явор Петков.

За да приобщят новите си сътрудници, от компанията имат процедура да ги насочват да работят дружно с наставник от техния екип. Докато преди този момент се е случвало на едно място в офиса, в актуалната обстановка двамата работят от разстояние, само че непрекъснато си споделят в обща виртуална среща със споделен екран и включени камери.

" Въведохме и общи канали за връзка за всички екипи. Целим да подтикваме доста повече взаимната работа сред сътрудниците. Това води и до трансфер на познания, и до повече екипност и единодушие. Организираме и неофициални срещи през седмицата, на които сътрудниците могат да се включат " на кафе " и да разискват тематики от всякакво естество с останалите. Правим си даже регулярни сесии с онлайн физкултура, с цел да можем да се раздвижваме дружно и да ставаме от компютрите денем. Продължаваме да вършим работата си професионално, без значение от изключителните условия. И вършим това, което е нужно, с цел да се усещаме всички добре и на вярното място ", прибавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР