Един епитет (Russlandversteher ) за някои, знак на честта на

...
Един епитет (Russlandversteher ) за някои, знак на честта на
Коментари Харесай

Politico.eu: В исторически завой Германия заема по-твърда позиция към Русия

Един епитет (Russlandversteher ) за някои, знак на достойнството на другите, терминът безусловно се превежда като " съветски понятен ", само че значи нещо по-близко до " симпатизант на Русия ". В горещия политически климат на Германия няколко думи са толкоз поляризиращи написа европейската редакция на авторитетното издание Politico.

Тъй като Западът разисква какъв брой надалеч може да стигне в опълчването против Русия поради Сирия и други въпроси, немските политици се заемат с още един кръг от опознаване на себе си, търсейки ролята на Берлин. По съвсем обреден метод „ разбиращият Русия приказва по вечерни полемики и цялостни колоните на вестници, с цел да се „ сджафка “ с тези, които приканват за по-строги дейности против Москва. " Не би трябвало да преглеждаме Русия като цяло, страната и нейните хора като зложелател ", предизвести немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, изтъкнат русофил. " Нуждаем се от ново начало ", сподели Стефан Либих, народен представител и отговарящ за външните работи на извънредно лявата партия Die Linke, в апел за разговор, който критиците отхвърлят като съвсем павловски отговор на всевъзможни подмятания за рецензия към Русия.

Нерешителната позиция на Германия за Москва разочарова съдружниците й от години. Мнозина се тормозят, че въздействието на „ разбиращият Русия “ е изиграло в ръцете на съветския президент Владимир Путин, роля което разрешава на Москва да разделя Германия и по-нататък и Европейски Съюз. Без явен обединен фронт против Русия с Германия в центъра, въздействието на икономическите наказания и други ограничения е затъпено. Някои наблюдаващи виждат признаци на идна смяна в позицията на Берлин към по-решителна политика по отношение на Кремъл. Но даже когато про-руските усеща не водят немската политика, те й въздействат, постоянно създавайки комплициране във връзка с позицията на Берлин измежду неговите съдружници. Помислете за отговора на канцлера Ангела Меркел на скорошната химическа офанзива в Сирия. В четвъртък Меркел отхвърли всяко немско присъединяване в наказателни удари. Два дни по-късно, откакто Съединени американски щати, Англия и Франция направиха офанзивите, Меркел съобщи, че те са " нужни и подобаващи ". Въпросът по какъв начин и дали да се изправи против Русия е предизвикал остри разлики в немската политика откогато Русия нахлу в Крим. С всяка нова съветска провокация, като да вземем за пример свалянето на полет MH17 над източната част на Украйна или химическата офанзива в Солсбъри във Англия, „ разбиращият Русия “ излиза от талаша, изисквайки нерешителност и компромис.

Политиката, която се води, може най-добре да се опише като комплициране. Докато Меркел, който се застъпва за по-твърда линия с Русия, съумя да приложи и да резервира наказания против Москва поради дейностите си в Украйна, тя е изправена пред непрекъснат напън даже от страна на личната си партия да ги отстрани. На пръв взор последният спор за Русия наподобява като прочут обред. Все отново някои виждат подмятания за смяна в настоящата обстановка, който би могъл да остави 'разбиращия Русия “ изолиран. Политика на тръбите Първата индикация пристигна предходната седмица, когато Меркел допусна, че плануваният газопровод за Балтийско море, свързващ Русия и Германия, не би трябвало да върви напред, до момента в който не бъдат позволени опасения за въздействието му върху Украйна. Украйна се тревожи, че съветските газови оператори ще я заобиколят с новия водопровод, прочут като " Северен поток 2 ", което ще коства на страната милиарди долари от такси за трансфер. " Определих напълно ясно, че планът " Северен поток 2 " не е вероятен без изясненост по отношение на бъдещата директна роля на Украйна ", сподели Меркел. " Това не е единствено стопански въпрос, има и политически съображения. " Тръбопроводът е главен приоритет за Кремъл.

Във вторник Меркел беседва непосредствено с Путин по телефона, в позвъняване, доминирано от казуса със " Северен поток 2 ". Берлин по-рано се е противопоставял на натиска да се намеси в плана, описвайки го като чисто търговски. Така че готовността на Меркел да сложи " Северен поток 2 " на масата отбелязва забележителна смяна, която ще ускори напрежението с Москва. Втората смяна в политиката на Германия по отношение на Русия идва от по- неочакван ъгъл: социалдемократите (СДП). Партията от дълго време се застъпва за метода на " меката обувка " към Москва. За партията, това е позиция на вярата, че политиката им по време на Студената война към Москва, известна като Ostpolitik, оказа помощ за свалянето на Стената и проправи пътя към обединяването на Германия. Герхард Шрьодер от СДП поддържа сходни причини, като прегърна Русия, до момента в който беше немски канцлер. Самоописал се другар на Путин, Шрьодер в този момент е ръководител на дъщерната компания майка на „ Севрен поток 2 “, а също и на (дъщерната компания на Роснефт, най-големият производител на нефт в Русия.

Неговите наследници в управлението на СДП в това число и Стейнмайер и Сигмар Габриел, всеки от които е министър на външните работи, се застъпват за сходен курс, непосредствен до Русия. Затова е още по-изненадващо, че новият външен министър на Германия, шефът на СДП Хайко Маас, предприе уверено по-строг метод към Русия. " Когато става въпрос за политиката на Русия, би трябвало да признаем действителностите ", споделя Маас в първото си изявление като външен министър. " Русия от ден на ден се слага в отчуждаване от, а от време на време в съпротива на Запада. За страдание, Русия става все по-войнствена. " Такива думи са съвсем нечувани от устата на прочут политик от СДП В предишното тактиката на СДП е била да противодейства на всевъзможни рецензии към Русия от консерваторите на Меркел, с които те споделят властта в една огромна коалиция. Ако позицията на Маас се резервира, Германия може да претърпи най-голямата смяна в политиката по отношение на Русия през годините. " Позицията на Германия към Русия може да стане доста по-малко амбивалентна през идната година, а това евентуално е нещо хубаво ", сподели Йорг Форбриг, работещ в Берлин старши помощник на Фонда „ Маршал “ на Съединени американски щати. По-ясният немски глас за Русия ще има пулсации в целия Европейски Съюз и НАТО, засилвайки махалото на страни като Англия и балтийските страни, които упорстват за по-решителна позиция. Тя също по този начин ще остави Русия по-изолирана, което мнозина анализатори настояват, че е единственият метод да се принуди Москва да промени позицията си. Под погледа на Запада Все отново „ разбиращият Русия не ще се съобщи елементарно. Необходимостта от отбрана на икономическите ползи на Германия в Русия постоянно се употребява като мотив против по-конфронтационния метод с Кремъл. Всъщност немската търговия с Русия е относително скромна - единствено 2% от немския експорт.

Истинската причина за мощната поддръжка на Москва в Германия е другаде. Спомените за кървавата история на страната от войната с Русия се развиват надълбоко, като се хранят страхове от въоръжен спор, който избран брой желаят или мислят, че може да бъде извоюван. Може би изненадващо, най-силната поддръжка за Русия е в някогашната Източна Германия. Подобно на други страни от Варшавския контракт, Източна Германия преживяваше руска доминация. Но през десетилетия на Студената война доста източногерманци развиват културна признателност за Русия и персонални връзки със страната, която оцеляват във времето Нещо повече, доста германци гледат на Русия (заедно със личната си страна) като на огромна просвета - тиха, постоянно неизречена аргументация за даване на специфичното отношение към Москва. Подобни настроения оказват помощ да се изясни наличието на „ разбиращия Русия “ в целия политически набор на Германия. Докато една другарска към Русия позиция се открива в политиката както за извънредно дясната „ Алтернатива на Германия “, по този начин и за извънредно лявата партия " Die Linke ", даже детайли от демократичните свободни демократи (FDP) се оформиха неотдавна като русофили. След като Сергей Скрипал, някогашен офицер от съветското военно разузнаване, който се е открил в Обединеното кралство, беше токсичен в Солсбъри, Волфганг Кубички, почитан член на Свободните демократи и една от най-известните персони на партията, предложи, че нападението е част от западната интрига. " НАТО се нуждае от зложелател, с цел да оправдае съществуването си ", споделя той по това време. В същото време наличието на Доналд Тръмп в Белия дом разреши на „ разбиращите Русия “ да навлязат в дълбокото противоположно на антиамериканизма на Германия. Посланието: колкото и неприятни да са руснаците, американците са по-лоши. Изглежда, че този мотив прави работа. Повече от две трети от германците считат, че Тръмп съставлява по-голяма заплаха за международния мир от Путин, сочи изследване на института " Форса ", оповестено предходната седмица. На този декор, „ разбиращия Русия “ може да остане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР