Едгар Алън По е американски писател, поет, редактор и литературен

...
Едгар Алън По е американски писател, поет, редактор и литературен
Коментари Харесай

11 интересни факта от мистериозния живот на Едгар Алън По

Едгар Алън По е американски публицист, стихотворец, редактор и книжовен критик, считан за представител на американския романтизъм.

Той е прочут най-много със своите мрачни и злокобни разкази, изпълнени с мистерии (виж макабра), и е измежду първите американски писатели, които пишат творбите си под формата на разкази. Създател е на детективския род в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като род. Едгар Алън По е първият прочут американски публицист, който се пробва да изкара прехраната си единствено посредством писателска активност. Това обаче довежда до финансови усложнения в живота му.

Днес, на 7 октомври, се навършват 168 години от гибелта му. По този мотив взехме решение да ви представим няколко любопитни обстоятелството от неговия тайнствен живот.

1. Жените са го обожавали.  Постоянно е бил канен от разнообразни дами на празненства, проведени от тях. Те изпадали в страхопочитание, когато той четял поемите си.

2. „ Гарванът ” го прави звезда . Всичко се случва внезапно. Американците се влюбват в тази поема. „ Гарванът ” провокира голям интерес към По.

3. Обичал е котките.  Едгар Алън По обичал котките, а те също го обичали. Любимата му котка – Катерина, изпадала в меланхолия, когато той пътувал. Тя умира 2 седмици след неговата гибел.

4. Не можел да си разреши да си заплати наема.  С изключение на 1845 година, когато припечелил около „ Гарванът ”, все не можел да си заплати наема. Постоянно молел другари за заеми, които по този начин и не прибирал.

5. Той изглеждал добре.  Забравете всички изображения, на които наподобява на лунатик. Те са от последната година от живота му, когато е бил болен. В своя подем По е бил прелъстителен мъж.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР