Eco Rating - инициатива, стартирана от европейски оператори за проследяване

...
Eco Rating - инициатива, стартирана от европейски оператори за проследяване
Коментари Харесай

Колко вреден е смартфонът ви? Екотенденция набира все по-голям интерес

Eco Rating - самодейност, стартирана от европейски оператори за следене на въздействието на смарт телефоните върху околната среда, набира все по-голяма известност и покритие. Тя разрешава на потребителите да наблюдават какъв отпечатък върху околната среда оставя апаратът, който желаят да купят или към този момент употребяват, и дава отговор на наклонността за по-устойчив живот и грижа за планетата.

В самодейността се включват още 11 страни. По този метод общият брой на пазарите, на които тя оперира, стават 35. Към би трябвало да прибавим и няколко нови члена -  EE, NOS и Proximus. Включването на трите оператора ще усили общия брой на забърканите организации до осем. 22-ма производителя към този момент способстват за развиването на програмата. Белгийският оператор Proximus започва схемата, до момента в който EE и NOS ще я внедрят в границите на идващите месеци.

Оценка на всяка стъпка в живота на смарт телефона   От извличането на суровините, нужни за производството на един смарт телефон, до тяхното изхвърляне и опциите за преработването им - Eco Rating прави оценка всяка стъпка съгласно характерни екологични индикатори. Колкото по-голямо е въздействието върху околната среда, толкоз по-нисък е резултатът.    Тестваните устройства получават обща оценка от 100, въз основа на 19 критерия. Освен това те са оценени по 5 съществени индикатора - устойчивост, опция за ремонт, опция за преработване, климатична успеваемост и успеваемост на ресурсите.    Например, методологията изследва количеството редки детайли, употребявани за производството на части, изминатото разстояние за превозване на смарт телефоните и суровините, употребявани за техните опаковки. Оценката може да включва и продължителността на периода, за който производителите са се заели да продължат да създават аварийни елементи за ремонт.   „ Преждевременната замяна на смарт телефоните има обилни последствия за околната среда. Така че концепцията е да ги създадем лесни и налични за ремонт, тъй като в случай че ремонтът е толкоз безценен, колкото закупуването на чисто ново устройство, тогава за жалост изборът е прекомерно елементарен и има отрицателни последствия “, споделя Бруно Сибоз, който дава отговор за партньорството сред Orange и консорциумът EcoRating.   В свое изказване, консорциумът Eco Rating, който стои зад самодейността, изясни, че множеството европейски снабдители към този момент са обхванати от програмата, която прави оценка въздействието на устройствата върху околната среда посредством оценка на индустриалния витален цикъл и ресурсите, употребявани в производството им. Целта ѝ е да даде опция на потребителите да оценят цялостните характерности, свързани с устойчивостта, на своите телефони.
    
От организацията прибавят също по този начин, че започват нова функционалност, която дава достъп до резултатите за резистентност на своите смарт телефони, като употребяват детайлности за марката и модела на устройството. Планирано е и въвеждането на нова система за оценяване през 2023 година, защото броят на оценените устройства непрекъснато нараства. Към момента те са над 300 модела, двойно повече от броя им през 2021 година
От стартирането си през май 2021 година Eco Rating се е разширила от 24 европейски страни до пазари в Африка, Южна Америка, а скоро и в Азиатско-Тихоокеанския район.      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР