eBag разполага с модерна складова база от 3000 кв.м, която

...
eBag разполага с модерна складова база от 3000 кв.м, която
Коментари Харесай

Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

eBag разполага с съвременна складова база от 3000 кв.м, която разрешава осъществяване на 600-800 поръчки на ден

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Според даденото от Merriam-Webster определение за " потрес в системата " той създава неочакван и нормално противен за някого резултат. Но в практиката има и значително случаи, когато сходен непредвиден удар може да докара и до нещо позитивно.

Такъв е и възходът на онлайн доставките на хранителни артикули в целия свят, който беше интензивен от пандемията на ковид. По-бавните може да усетят мъчително шока, само че адаптивните търговци и потребителите печелят. България не страни от световните трендове и за последния месец на този пазар излязоха няколко нови играча, а водачът разшири активността си. Някои от тези компании от дълго време имаха такива проекти, а други просто използваха момента и действаха бързо. Но крайният резултат е налице и съгласно хора от бранша развиването на е-търговията с хранителни артикули и бързооборотни артикули е било ускорено най-малко с година поради вируса, а цената й занапред ще пораства бурно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Един водач, дребни играчи и няколко новака

Според Евростат едвам към 4% от българите са пазарували онлайн храни и хранителни артикули през 2019 година Но действителността е още по-различна, защото тези данни включват главно доставката на храна от заведения за хранене. Реалният размер на онлайн търговията с хранителни и бързооборотни артикули е надалеч по-малък. И няма по какъв начин да е иначе, когато този пазар към момента е в зародиш и е концентриран главно в София. Големите национални вериги най-малко до момента не се интересуваха от него, няколко нови играча навлязоха едвам в последния месец, дребни квартални магазини работят на него, само че доставят главно в регионите си, а водач е млада компания, която за няколко години съумя да доближи оборот от 8.7 млн. лева през 2019 година В първите си години платформата eBag работеше, като доставяше артикули от магазините на " Фантастико ", само че след това реши да продължи независимо и отвори централен склад, посредством който да обслужва региона на София със лични куриери. Сега услугата включва над 12 000 артикули от разнообразни търговци и производители, които продава през уеб страницата си.

Въпреки към момента относително ниските си на пръв взор доходи компанията растеше бурно, а поради карантината покупките през нея избухнаха. В един миг при започване на епидемията търсенето беше толкоз огромно, че нямаше свободни часове за доставки за дни напред и компанията беше принудена да пуска обособени слотове за нови поръчки, с цел да може да ги извършва. С успокояването на обстановката поръчките се завърнаха към осъществяване за 3 часа или в посочени от клиента ден и час. За това оказа помощ и плануваното още преди ковид уголемение на бизнеса.

Иван Александров

Фотограф: Капитал " Покрай COVID-19 забавихме малко експанзията, защото търсенето беше прекомерно огромно и ние не смогвахме да отговорим на всички. След като се върнахме към един по-нормален темп, възстановихме и проектите си. Инвестицията ни включва нови хора, коли, както и чисто софтуерно да можем да се оправим с обработка на поръчките, разширение на складовата ни база - хладилни камери, стелажи и така нататък ", съобщи пред " Капитал " Иван Александров, създател и изпълнителен шеф на eBag.

В първите седмици на април започва друга услуга, само че с радикално друг модел. Веригата " Фантастико " още веднъж се завърна в този сегмент, само че с нов сътрудник - платформата за доставка на храни и артикули foodpanda. Те започнаха с предлагането на към 500 продукта от куриерите на Foodpanda от осем супермаркети в София, които да могат да обезпечат бързо осъществяване на поръчките за към 30 минути.

" В платформата на foodpanda предложихме топ продуктите съгласно продажбите във физическите ни обекти и на този стадий виждаме, че най-силно търсени са питателните артикули. Разбира се, продължаваме да проучваме потребителското търсене и сме подготвени да разтеглим кръга от предлагани артикули ", оповестиха от " Фантастико ".

Ивайло Нецов

И съгласно изпълнителния шеф на foodpanda за България Ивайло Нецов търсенето продължава да пораства. " Съвсем малко поспадна междинната кошница - от 40 на 38 лева, само че предлаганите артикули към този момент са близо 700, а неотдавна добавихме и плодове и зеленчуци ", съобщи той пред " Капитал ".

Подобен модел употребява и друга платформа за доставка на храна - gladen.bg, която от този месец си партнира с веригата хипермаркети HIT в София (виж таблицата). Марката " Мандарин ", която има три супермаркета в София, пък доставя от месец в столицата и Варна.

В тази обстановка беше обикновено интерес към този бизнес да проявят непосредствено и веригите. Но най-малко към този момент едвам две от тях демонстрират упоритости, и то при разнообразни модели и предложение. В края на април Т Market разгласи, че пуска собствен онлайн магазин с над 1000 продукта, който първоначално обслужва поръчки от София и покрайнините и доставя с куриерска компания. " Метро " пък разшири програмата си за доставки за бизнеса и към крайни клиенти, като им предлага 3200 продукта през е-платформата M-SHOP, само че още веднъж на територията на София и околните покрайнини.

Тук сме за дълго

Петър Павлов

Фотограф: Капитал " Интересът към продажби онлайн имаше своя логически пик преди 4-5 седмици, когато потребителското въодушевление беше много по-истерично. Сега има спад, само че според мен, краткосрочно и средносрочно, ползата единствено ще се усилва. Смятам, че до края на годината ще доближи равнища като тези по време на изключителното състояние в страната ", съобщи пред " Капитал " Петър Павлов, общоприет шеф на Т Маркет. Според него вложенията в онлайн бизнеса се равняват на отварянето на един невиртуален магазин на Т Маркет. " Защото това е различен канал, който изисква своите вложения, само че в същото време употребява и синергията на основаната организация на компанията ", добавя мениджърът.

Очакванията на всички в бранша са, че резултатът от карантината няма да е еднократен и доста консуматори ще продължат да пазарят онлайн бързооборотни артикули и след облекчаването на ограниченията.

" Според мен ще се разделим сред офлайн и онлайн извършване на покупки - една по-малка част от потребителите ще пазарят единствено онлайн или единствено офлайн, а по-голямата част ще миксира по отношение на потребностите си и по какъв начин се усеща ", счита Иван Александров от eBag. Компанията му непрекъснато уголемява покритието си и към този момент доставя и в Перник и Драгичево, откакто преди време доближи и до Нови Искър и Костинброд. На ден се обслужват над 1000 семейства, до момента в който преди карантината са били към 300. Основната цел на Александров е Пловдив, като той се надява да доставя във втория максимален български град до края на годината.

От foodpanda също споделят, че ще уголемяват бизнеса си с " Фантастико ", а са в напреднали диалози и с " доста огромна верига супермаркети с национално покритие ", което може да стане ясно до юли. Платформата уголемява бизнеса си посредством партньорства и с ритейлъри в други сегменти като дрогериите dm, веригата за електроника " Техномаркет ", магазините за играчки " Хиполенд " и други

" Чрез всички тези контракти с разнообразни търговци все по-активно ще развиваме така наречената категория quick commerce, която е част и от световната тактика на компанията майка Delivery Hero ", споделя Ивайло Нецов от foodpanda.

Палитра от модели

Интересното в цялото бързо развиване на онлайн търговията с бързооборотни артикули е, че съвсем никои от новите и старите играчи в този сегмент не следват еднакъв модел. И Иван Александров, и Ивайло Нецов бързат да посочат, че тактиките им са разнообразни, само че има място за всеки.

Според Александров преимуществото на eBag e разнообразието и многото производители, марки и търговци, които оферират продуктите си през платформата. За образец той сочи фермерските артикули на " Добрев " и месния производител " Бредас ". " Хората желаят по-голямо многообразие, а на този стадий то може да пристигна единствено от нас. Не сме подвластни от странични фактори, управляваме и усъвършенстваме процесите напълно ние самите ", добавя той.

За Нецов пък плюсът на foodpanda и " Фантастико " е бързината. " Хората, които примерно си поръчват седмичните поръчки от различен онлайн търговец, не пазарят от нас, и назад. При нас са по-спешни поръчки като прясно мляко, тъй като потребителят в този момент е видял, че няма, и знае, че ще пристигна за 30 минути ", добавя изпълнителният шеф на foodpanda за България.

В цялата тази нова еуфория някак необичайно отсъстват и не се чуват огромните вериги. Докато доста от европейските им групи майки и съперници от години работят в онлайн сегмента, българските супермаркети остават аналогови. Ясно е, че за компании като тях сходни вложения ще са по-значителни и изискват смяна в мисленето. Освен това на място във физическия обект изкушенията от импулсни покупки са по-големи.

Пред " Капитал " две от веригите въпреки всичко оповестиха, че деликатно наблюдават трендовете на пазара. От " Кауфланд България " споделиха, че вършат разбор на обстановката, " с цел да забележим по какъв начин бихме могли да бъдем най-полезни за нашите клиенти и да продължим да им осигуряваме артикули и услуги със същото високо качество, каквото им предлагаме и при физическото извършване на покупки ".

От " Лидл България " пък обявиха, че гледат в по-дългосрочен аспект на онлайн търговията. " За нас това би било голяма стъпка, която изисква доста съществено обмисляне и съответната подготовка. Ние не целим краткосрочно решение в отговор на засиленото търсене на този вид услуги сега, подбудено от обстановката с изключителното състояние. Реализацията на същинско пълнокръвно решение не би могла да се случи с бързо адаптиране или отчасти преструктуриране на процеси ", разясниха от веригата.

Ясно е, че пътят пред онлайн търговията с бързооборотни артикули е единствено нагоре. Все още няма публични оценки какъв брой огромен е пазарът сега. Иван Александров от eBag споделя, че преди рецесията плановете са сочели нарастване на приходите на компанията му за 2020 година с над 100% до към 18 - 20 млн. лева, само че поради ковид в този момент упованията са за оборот 25 млн. лева " Винаги съм се целил в едни 100 млн. лева продажби в София, само че несмущаемо могат да станат и 200 млн. лева ", споделя създателят на eBag. Според него, в случай че жестоко пазарът на бързооборотни артикули в София е към 5 милиарда лева, то до няколко години онлайн бизнесът може да доближи 10% от него, т.е. 500 млн. лева Но за него значимото е, че сегашната обстановка е ускорила измененията в бранша най-малко с година.

Петър Павлов от " Т Маркет " също счита, че капацитетът е огромен. " Ние се движим с към 5 до 7 години по-бавно по отношение на страните в Централна Европа, които на собствен ред се движат с сходно закъснение от Западна Европа. Тоест в идващите 10 години този пазар единствено ще пораства, ще търси отличаващи се един от различен играчи и занапред има да развива своите ниши на потребителско желание ", споделя той. Според Павлов компанията му ще влага главно в възстановяване на потребителско прекарване.

Оцеляване на приспособяващите се

Случващата се смяна в модела на извършване на покупки на бързооборотни артикули е реалност в целия свят, като темповете на развиване варират в обособените страни. И на никое място другаде тези бързи промени не са по-видими от Съединени американски щати. Въпреки големите вложения от колоси като Amazon и Walmart в е-търговия с хранителни артикули през последните години и възхода на независими услуги като Instacart, делът на този сегмент на щатския пазар беше релативно невисок. Преди пандемията едвам 3-4% от американците пазариха от супермаркети онлайн по отношение на 19% в Южна Корея, 14% в Китай и 7% във Англия. Но със заключването на американските консуматори вкъщи е-поръчките означиха връх и доближиха към 20% от всички, а някои изследвания даже сочеха дял от над 30%. В началото доста от търговците не успяваха да изпълнят в точния момент доставките, защото потенциалът им беше напълнен за дни наред.

Повечето анализатори чакат с успокояването на обстановката и отпущането на ограниченията в огромните американски градове огромна част от клиентите да се завърнат в магазините, само че делът на онлайн поръчките да остане на по-високи равнища от преди - към 5 - 10%.

Подобна беше обстановката и на английския пазар, който обаче от години има одобрени играчи в онлайн търговията с бързооборотни артикули като Ocado. Въпреки това колосът Tesco разгласи, че за първи път през април е надхвърлил 1 млн. доставки седмично и клиентите не престават да трансформират навиците си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР