е задължително по закон, така че от гледна на

...
 е задължително по закон, така че от гледна на
Коментари Харесай

МОН, категорично: Външно оценяване за 4,7 и 10 клас ще има

„ е наложително по закон, тъй че от гледна на това то няма да отпадне “, разяснява пред БНР Евгения Костадинова, шеф на дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в за външното оценяване след 4 и 10 клас.
Министърът на образованието също съобщи преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас, без значение че, поради пандемичната конюнктура и отдалеченото образование.
„ Националното външно оценяване важи за 4,7 и 10 клас съгласно нормативната уредба – то е наложително за тези класове. Ако възпитаник не се яви, би трябвало да показа записка за уважителни аргументи, за какво се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от 10 клас.
Всеки път го споделям, ще го повторя – националното външно оценяване не стопира възпитаник от продължение в по-горните класове – т.е., който не се е явил на външно възпитаник, продължава напред в учебно заведение съгласно триумфа, който има до този миг “ Това разясни в „ Преди всички “ още Евгения Костадинова.
По думите ѝ оценките от външното оценяване за 10 клас се отразяват в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий – те не балообразуват дипломата за приблизително обучение – дипломата за приблизително обучение регистрира триумфа от 11 и 12 клас.
„ То е значимо тъй като дава информация за пропуските и напредъка на съответния възпитаник, оценката му не е дадена от преподаващия му преподавател, а е уловила базовите му умения, добити в целия стадий – тъй че външното оценяване е значимо и за ученика, и за родителя.
Външното оценяване дава и информация за качеството на просветителната ни система – на национално и районно ниво, също и дали е съответно образованието за съответната възрастова група.
 Вълчев: Родителите да употребяват опцията за тестване на учениците Вълчев: Родителите да употребяват опцията за тестване на учениците
" План Б е превключването от присъствено на отдалечено образование. Целта през цялото време на образователната година е най-много присъствено обуч...
За 10 клас външното оценяване е също доста значимо, за една част от учениците, които учат в обединени учебни заведения и въз основа на резултатите от това оценяване сменят учебното заведение си ", сподели още специалистът.
Тя добави, че още през август месец на уеб страницата на МОН е оповестена информация по какъв начин ще наподобяват външните оценения и кои основни резултати от образованието ще бъдат измервани на изпитите.
Припомняме, че преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев изясни, че при строги ограничения може да се организира външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено: " Няма съображение да се чака, че през юни месец ще е по-лоша епидемиологичната конюнктура ". Вълчев не посочи дали ще има отпадане на тематики от изпитите след 7-и и 12-и клас и прикани учениците да се приготвят, като учат всичко. " Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, тематики и материали, с цел да бъдат ориентирани към меренето на умения. Това не допуска толкоз заучаването на тематики... Все отново се мерят познания, насъбрани за няколко години ".
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР