Е-винетки ще могат да се купуват и от още един

...
Е-винетки ще могат да се купуват и от още един
Коментари Харесай

Преглед на икономическите теми в печата, 9 юли

" Е-винетки ще могат да се купуват и от още един уебсайт "

Електронни винетки ще могат да се закупят онлайн и от още един уебсайт Ц www.tollpass.bg, още веднъж благосъстоятелност на монополиста все още в продажбата на е-стикери - " Интелигентни трафик системи " АД (ИТС). Компанията е притежател и на www.vinetki.bg.

Според информация на ИТС новата платформа е основана като портал, който ще обслужва тол системата след нейния формален старт, който към този момент е плануван за март 2020 година Сайтът ще дава опция за електронно таксуване на база изминато разстояние. На него ще бъде предоставяна и информация в действително време на притежателите на тежкотоварни коли по отношение на салдото по заплатените тол такси, придвижването на транспортните средства, история на издаваните документи, както и всички настоящи вести за българската тол система.

Вторият народен снабдител на услуги " Телетол " беше декласиран от пътната организация и все още няма да продава електронни винетки, тъй като не е постигнал оперативна съгласуемост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси. Според " Телетол " обаче АПИ поддържа неестествен монопол и не дава на други играчи да навлязат на пазара на е-винетките. В същото време трета компания подписа контракт за народен снабдител на е-винетки и тол такси - " Конкорд смарт инфраструктура ", като за нея следва да интегрира фирмената система с тази на страната. От АПИ обявиха, че още една компания е кандидатствала за продавач на е-винетки.

в. " Дума "

" Емигрантите изпратиха в България 400 милиона евро "

Българските емигранти са изпратили на своите близки в родината близо 400 млн. евро за месеците от януари до април, демонстрират данните на Българска народна банка. За съпоставяне за същия интервал на 2018 година сумата е била 392,5 млн. евро, или със 6,9 млн. евро по-малко.

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с към 5 млн. евро по-малко, в сравнение с през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари - 88 млн. евро. Средно дневно през четвъртия месец от годината българите зад граница са изпращали тук по 3,5 млн. евро. Като е значимо да се подчертае, че в данните на Българска народна банка не влизат парите в брой, които внасят емигрантите при визитите си в страната, както и преводите на суми под 5000 лева.

Емигрантите са най-големият задграничен вложител в страната. По данни на Българска народна банка за интервала януари-април 2019 година чистите директни непознати вложения в България са негативни и възлизат на минус 55 млн. евро. Това значи, че задгранични компании продават бизнеса си на български компании и излизат от страната. За същия интервал на предходната година непознатите вложения бяха единствено 10,7 млн. евро. Важно е да се означи, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на Национален статистически институт и в допълнение постъпили доклади на предприятията с задгранично присъединяване, като нормално измененията са в посока нагоре.

Основните прехвърляния на българи зад граница идват от Съединени американски щати, Испания, Италия и Гърция. Тези средства се употребяват незабавно за ползване - за заплащане на заеми, за лекуване, обучение, както и за редица покупки за дома. Често парите се употребяват и за поправки, както и за покупка на жилища, като всичко това подвига растежа на стопанската система.

в. " Труд "

" Димитъp Радев: Българска народна банка взе в точния момент ограничения, с цел да няма риск с заемите "

" България сега е във възходящата фаза на струпване на риск. Запазването на финансовата непоклатимост, което е една от главните задания на централните банки, не би било допустимо, в случай че те не могат да го диагностицират в точния момент. Затова Българска народна банка взе решение да задейства и по-късно да увеличи равнището на нашия контрацикличен финансов буфер ".

Това съобщи шефът на централната банка Димитър Радев на конференция в София с присъединяване на банкери от целия свят. Според последното решение банките ще заделят по 0,5% от всеки рисков заем от 1 октомври т.г., а от април следващата година -1%.

Радев е показал още, че у нас паричният режим може да бъде обсъждан като обичаен, като главната цел на централната банка е да поддържа стабилността на националната парична единица.

Кризата от 2008 година е дала на централните банки нови задания и принадлежности, с цел да поддържат стабилността. Тяхната интервенция обаче е ефикасна единствено в случай че в точния момент се диагностицира промяната на посоката на цикъла. Около това мнение са се обединили представителите на централни банки, на ЕЦБ и Българска народна банка на конференцията в София. Поводът за нейното осъществяване са 140 година от основаването на Българска народна банка.

Дискусията събра генералния управител на Банката за интернационалните разплащания Агустин Картенс, Вирал Ачаря - подуправител на централната банка на Индия, Олдрич Дедек от УС на чешката централна банка, заместник- генералния шеф на ЕЦБ Фатима Пириш, шефът на датската централна банка Ларс Роде, ръководителя на управителния съвет на швейцарската централна банка Томас Джордан, и шефа на централната банка на Австрия Евалд Новотни.

в. " 24 часа "

" Голяма китайска банка желае да отвори клон у нас "

Китайската China Construction Banc имала желание да открие клон у нас, оповестиха работодателски организации.

Банката е втора в света по капитал, има активи за 3,3 трилиона $ и годишна облага от 37 милиарда $.

Стъпването на такава банка би било гаранция, че китайските вложения неизбежно ще я последват. Това съобщи пред " 24 часа " Иван Велков от Управителния съвет на Българската стопанска камара.

Така щяло да се подсигурява на китайските компании, че опциите, които ще имат, ще са идентични, защото за тях единният метод бил наложително изискване.

Велков счита също, че China Construction Banc може да прояви интерес към планове като АЕЦ " Белене " и концесията на летището в София.

Откриването на клон на китайска банка у нас е било предмет на диалози и разисквания от дълго време. Последните известия за такива пристигнаха от визитата на президента Румен Радев в Китай.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР