е странен зеленчук- или го обичате, или го мразите. Средно

...
е странен зеленчук- или го обичате, или го мразите. Средно
Коментари Харесай

Вижте какви са ползите за здравето от лука

е чудноват зеленчук- или го обичате, или го ненавиждате. Средно състояние няма. Ако не обичате лук, добре е да помислите още веднъж. Лукът е доста потребен за здравето, тъй че е добра концепция да го включите в менюто си.

Най-общо казано лукът е с ниско наличие на калории и богат на калий и витамини B6 и C. Благодарение на хранителната си стойност, ниската цена и страховит усет, лукът участва в множеството ястия и салати.

Другото хубаво на лука е, че можете да го съхранявате дълго в килера, стига да е мрачно и изсъхнало и постоянно да имате подръка ароматна добавка за готвене.

Ето какви са изгодите за здравето от лука:

1. Лукът оказва помощ за възстановяване на здравето на сърцето

Яденето на лук може да има здравословно влияние върху сърдечно-съдовата система. По-конкретно, проучвания откриха, че полифенолът, наименуван кверцетин, който се намира в лука, оказва помощ за понижаване на високото кръвно налягане и равнищата на триглицеридите.

Лукът с по-тъмен цвят, като червен лук, съдържа най-високи количества кверцетин.

2. Лукът е богат на антиоксиданти, което го прави потребен за цялото тяло

Лукът е цялостен с антиоксиданти, борещи се с заболявания и свободните радикали, които оказват помощ за възобновяване и отбраната на повредените кафези в тялото ви. Лукът е един от най-хубавите източници на флавоноиди (включително кверцетин), фитохимикали с мощни антиоксидантни свойства.

Според проучване, оповестено в Journal of Agriculture and Food Chemistry, лукът съдържа минимум 25 разнообразни флавонола. " Червеният и жълтият лук са по-богати на тези антиоксиданти от другите типове лук. Всъщност жълтият лук може да съдържа съвсем 11 пъти повече антиоксиданти от белия лук ", споделя Сара Питернел, MNT, сертифициран диетолог.

Диета, богата на антиоксиданти, може да помогне за понижаване на възпалението и да понижи увреждането, породено от свободните радикали, което води до мощна имунна система и по-добро изцяло здраве.

3. Лукът може да понижи риска от рак

Проведени са някои проучвания за това по какъв начин лукът може да играе значима роля за попречване на рак. Проучване на Университета в Гвелф заключи, че аленият лук, по-специално, е най-ефективен за понижаване на раковите кафези при рак на дебелото черво и гърдата. Това още веднъж се дължи на високите равнища на кверцетин и антоцианин (друг тип антиоксидант флавоноид).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР