е роден на 15-ти септември 1903г. в град Мехомия (Разлог

...
е роден на 15-ти септември 1903г. в град Мехомия (Разлог
Коментари Харесай

Приятел с Рейгън, неприятел на М.Али, актьорът и борецът Илия Елчинов се връща в Разлог при соца

е роден на 15-ти септември 1903г. в град Мехомия (Разлог в наши дни). Той е герой, боксьор, силов спортист, каскадьор, кечист, кеч управител, боксов промоутър, кеч промоутър. Всичко това разказва Илия Елчинов, по-познат в Америка под името Луи Милър. Елчинов е една от най-колоритните и най-успешни български фигури в историята на американския и международен кеч, чиято кариера продължава рекордните 56 години (Нещо извънредно мъчно за реализиране поради чудовищната конкуренция).

 

Разговаряме с неговите племенници Георги и Славчо, които с гостолюбие ме одобриха в домовете си.

 

- Илия Елчинов се връща в България след 60 години в Америка и вие персонално се срещате с него. Какъв човек беше той? Какво разбрахте за него?

 

- Чичо Личе (Илия) беше доста прелестен човек, доста свестен и сериозен. Железен мъж. Беше доста непретенциозен и говореше единствено, когато имаше какво да каже. Трябваше да му зададеш съответен въпрос, с цел да ти отговори, не даваше непотребни оценки за щяло и нещяло. Обаче ние бяхме пъклен любопитни и все се закачахме за него да го разпитваме.

 

- Разкажете нещо за фамилията му. Кога и за какво потеглят за Америка?

 

- Илия отпътува за Америка през 1921г. със фамилията си. Тогава той е на 17 години. А повода да заминат е ясна - търсейки по-добър живот и прехранване.

 



 

(Илия Елчинов, 1934г.)

 

- Какво ви е разказвал Илия за живота му в Америка?

 

- След като отиват там, той първо стартира като цирков актьор и силов спортист. Действително е било това, че са чупили огромен камък на гърдите му с чук, извивал е желязни тръби и е забивал пирони с голи ръце. Важно е да се знае, че 20 години е живял в Холивуд, снимал се е във филми и е бил добър другар на Роналд Рейгън още преди той да стане губернатор на Калифорния и по-късно президент на Съединени американски щати, имат доста разменени писма. После стартира и борческата му кариера, в която доста се издига. Преминал е и през бокса за малко. Бил е доста непосредствен другар с небезизвестния боксьор и международен първенец Джак Демпси, на който е бил и треньор. Бил е непосредствен другар и с другото значимо лице в бокса тогава - Джо Луис. Познавал се е с Шугър Рей Робинсън, с Джордж Форман, с Фрейзър, с всички.

 



 

(Илия Елчинов с боксьора Джак Демпси - Сан Франциско, 1941г.)

 

- А с Мохамед Али или Роки Марчиано?

 

- С Роки Марчиано не е имал досег, с Али обаче се е познавал, само че не харесваше това, че се меси в политиката около войната във Виетнам. Все споделяше, че имал „ огромна уста ”, само че в действителност признаваше качествата му и твърдеше, че е най-хубавият боксьор за своето време.

 

- Познавал ли се е с най-известния и признаван наш герой Дан Колов?

 

- Разбира се. Чичо Илия споделяше, че е научил доста неща от него, както за битката, по този начин и за живота. Били са доста положителни и близки другари.

 



 

(Илия Елчинов с Дан Колов, 1938г. На гърба на фотографията написа: За дребния Гошо от чичо Илия.)

 

- Дан Колов или Илия Елчинов - кой е по-добрият герой?

 

- Те в никакъв случай не са се борили в мач. Само са упражнявали дружно. Никога няма да разберем кой би победил.(Смеят се).

 



 

(Илия Елчинов и Дан Колов, 1938г.)

 

- А по какъв начин получава името Луи Милър, с което е бил прочут на всички места?

 

- Луи е американският вид на Илия, а Милър получава, когато преди мач някакъв си кечист с семейството Милър по този начин и не се появява за борбата и промоутърът на мача предлага на Илия да излезе вместо този Милър и взима неговата фамилия. Оттогава на всички места е бил записван като Луи Милър.

 



 

(Илия Елчинов ползва хватка върху Том Ренесто, 1954г.)

 

 

 

- Той се връща в Разлог през 1981г. Как са го пуснали по това време да влезе и, затова, след това да излзезе от социалистическа България?

 

- Той отпътува години преди България да стане социалистическа страна и когато дойде през 81-ва към този момент беше американски жител. Имаше си дипломатически сделки сред България и Съединени американски щати, а Илия в никакъв случай не е поставял под въпрос дали ще бъде или няма да бъде пуснат в страната.

 



 

(Илия Елчинов на остарели години, 1980г.)

 

- Не са ли имали нашите управляващи опасения, че може да е разузнавач?

 

- Той постоя в България към три месеца с тогавашната му брачна половинка. Когато пристигна време те да си тръгнат назад и бяхме дори на летището да ги изпратим, нашите органи на реда ги стопираха и желаеха да ги задържат, само че Илия и жена му бяха американски жители и просто нямаше какво да им създадат, нямаше по какъв начин да не ги пуснат да излетят и да си тръгнат назад за Америка.

 

 

 

- С какви усещания остана Илия от България? Какво най-вече хареса?

 

 

 

- С положителни усещания беше. Той е желал да опознае рода си тук в България, доста се е интересувал и по тази причина, откакто се е пенсионира и продава правата за кеч бизнеса си, взема решение да се върне за известно време. Когато той е отпътувал през 1921-ва Разлог е бил единствено купчина къщи към трите наши съществени реки - Бела, Черна и Язо, а при идването му през 1981-а той заварва Разлог към този момент по-развит, застроен и организиран, и то с доста нови къщи. Тоест, той напуща Разлог при едни условия, а се връща при радикално разнообразни. Но както казахме и преди, той не правеше непотребни оценки, беше сериозен и виновен мъж. А примерно най-малкият му брат, чичо Славе, най-вече хареса тогавашната марка коняк Слънчев бряг. Славе, тъй като е работил като специалист по алкохолните питиета, като вкуси от коняка, примляска, примляска и рече въодушевено: „ Вие имате такова пиянство! Това уиски, където ви го докарах от Франкфурт (б.р. от фрийшопа на летището) е нищо спрямо вашия коняк ”. Но Илия и чичо Славе, както и сестра им Божанка, идваха в България по настрана.

 

 

 

- Продължаваше ли Илия да приказва български и по-конкретно разложкия акцент?

 

- Да, до последно всичките, и Илия, и чичо Славе, и вуйна Божанка си говореха на чист разложки, не толкоз на литературния български.

 



 

(Илия Елчинов ( в средата) със синовете си Ник и Джордж ( зад него) и шурей му Аврам (най-вляво), 1947г.)

 

 

 

- Кажете ми малко за децата му. Кои са те и срещали ли сте ги?

 

- Илия имаше единствено две деца от първата му жена, Ник и Джордж. Родени през 1929-та и 1930-а година. Интересен факт е, че Ник е бил основен прокурор на Калифорния пет години, а Джордж е бил огромен академик, химик или физик. Джордж е желал да посети България, само че му е било неразрешено да напуща Америка пет години, откакто се пенсионира. Може би поради разработките, които е правил или поради някои неща, които са били избрани за държавна загадка, класифицирана информация. И по този начин и не идва насам по-късно. Иначе чичо Илия има и внуци - Марк и Кен.

 



 

(В Лос Анджелис Илия Елчинов (първият вляво) с Ед " Удушвача " Луис, застанал сред синовете на Илия - Ник и Джордж, 1951г.)

 



 

(Надгробната плоча на Илия Елчинов в Оукланд, щата Калифорния, на която написа: Луи Милър Елчинов " Шампиона ", 1903-1987г.)

 

В края на изявлението попитах Славчо и Георги по какъв начин правят оценка обстоятелството, че техен родственик е имал такова въздействие в борческите и кеч среди в Америка. Те дадоха отговор, че просто било орис, а и той бил доста съобразителен и твърд. Попитах ги също по какъв начин правят оценка и това, че Илия е в основата на основаването на Роки Джонсън, бащата и треньор на Скалата, а от своя страна без Роки Джонсън нямаше през днешния ден да има и Скалата, тъй като той потегля по неговите стъпки. Те отвърнаха, че може би в случай че не е бил той е щял да бъде някой различен кеч промоутър, който да менижира и стартира Роки Джонсън, само че е реалност, че Илия стъпва на линията на основаването и образуването на бащата на Скалата в областта на кеча. Но за тях това не беше значимо. Те желаеха хората да узнаят повече за Илия Елчинов и да оценят това, че един разложанин, един българин, бе построил нещо в непозната страна, бе имал огромно въздействие и, малко или доста, бе постигнал американската фантазия. Това демонстрира какъв брой великодушни и чисти хора са потомците на Илия. Трябва всички да опитаме да бъдем като тях, най-малко малко...

 

За по-любопитните, може да прочетете повече за колоритната персона на Илия Елчинов (Спомени за него, още редки фотоси и негови цитати) на страницата на

 

Снимки: Архив на потомците на Илия и няколко от страницата на Българската история в професионалната борба(ProWrestlingBulgaria.blogspot.com)

 

Тони Коцаков

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР