, е получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата Био

...
, е получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата Био
Коментари Харесай

Договор с ГБС на кандидат-депутата от ПП А.Цеков гарантирал на Вълка кредита за 150 М лв. от ДПС

, е получил 46 милиона лв. дивиденти от компанията Био Майнинг, откакто по сметката й влизат 103.5 милиона лв. от необслужван заем от Българската банка за развиване (ББР).

 

Над един милион лв. са платени за първокласна моторна яхта – сочат банкови разпечатки, с които BIRD се срещна. Оказва се, че гаранция по заема е станал фиктивен контракт с Главболгарстрой за доставка на строителни материали. Дългогодишен основен правист, а също шеф и е, кандидат-депутатът от Продължаваме промяната – Демократична България в София под избираемия номер 3 в листата им за централния 24 МИР, заместник-министър на финансите в, назначен с персоналния автограф на Кирил Петков като министър председател, а в последния парламент – депутат от Политическа партия.

В регистрите и досега Цеков се води деен съучастник в ЮС Партнърс ООД със притежателя на ГБС Калин Пешов и с различен прочут и непосредствен до Движение за права и свободи строител – Калистратов, изпълняващ в този момент поръчката за ремонт на Богословския факултет на пл.Св. Неделя, персонално наложена за финансиране от Йордан Цонев в последния бюджет. С Калин Пешов от 6 април 2012 и до момента са дружно в борда на компанията изписана от създателители си ГБС ИнтернешънАл ЕАД – едно от сдруженията на Главболгарстрой Холдинг, на който дълго време Цеков е и член на борда.

В същото време Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите от Промяната е началник на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от осъществените действия на Автомагистрала Хемус на Главболгарстрой АД в размер на рекордните 230 милиона лева.

Нека отбележим, че Андрей Цеков като заместник-министър на финансите, назначен от Кирил Петков на 29.12.2021 година, дава отговор за:

- контрола на публичните поръчки /включително и на Главболгарстрой/
- АДФИ /която ревизира договорите на Главболгарстрой/
- одита на европейски средства /които ще бъдат платени на Главболгарстрой/.
Освен тези виновни функционалности, той е и началник на междуведомствената група с Министерство на регионалното развитие и МФ за инспекция на пътните контракти на АПИ, която трябваше да откри кои от тях са законни и кои не.
Така Цеков, който е във забележим спор на ползи, като подвластен началник естествено реши, че незабавно би трябвало да се платят 230 милиона на Главболгарстрой, а останалите компании да минат през ситото на подчинената му АДФИ и ДНСК.

Освен ГБС, той „ надзирава ” и компаниите на Велико Желев Хидрострой-Водстрой, който от своя страна е доста непосредствен другар на... Румен Гайтански – Вълка. Същият, чийто заем от държавната банка е обезпечен от контракт с ГБС, преустановен дни след приемането на 150-те милиона.

Ще напомним по какъв начин преди година, когато беше настоящ зам.-министър, 19 минути разказа истинската скица 10+4%, за която осведоми документално в сигнал до съответните органи предприемач, имащ да получава 40 милиона лв. за пътно строителство. Той е ориентиран първо към кабинета на Цеков, а оттова – към адвокатската фирма на Лена и Никола Минчев, с цел да му „ оказват помощ ”.

„ Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е усвоил над 1,5 млн. лева евросредства през кухи компании, пощенски кутии, демонстрира информация на извоювани планове на редица компании свързани с Цеков и брачната половинка му Деница Цекова ", написа на 18 февруари т.г. cross.bg. Скандалното е, че като заместник-министър през неговото утвърждение минават всички заплащания точно по.... европроекти. Според медията Цеков има богат опит в усвояване на евросредства и добре структурираната схема за това - през редица търговски сдружения и цивилен сдружения. Темата заслужава внимание заради ресорите на Цеков като зам.-министър, а точно евросредствата.

Съпругата му е и негов съучастник в още настоящата съгласно регистрите компания Пропърти Тръст. Интересно е да се означи в тази връзка, че по времето на ГЕРБ, които постоянно ругаеше в акцията в постове във ФБ, Цеков попада като представител на Аква Темпус ООД, която усвоява 5,5 млн. лева по планове за саниране и реорганизация в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн. лева от Европейските структурни фондове.

Кредитът за 150 милиона лв. от държавната банка, станал възможнен за разпределяне с решаващата помощ на ГБС, се води най-големият в историята на този трезор. Това е и един от няколкото огромни съмнителни заеми от ББР, раздадени по времето, когато тя беше ръководена от Стоян Мавродиев, припомня bird.bg. За скандалните заеми се разбра от служебния министър на стопанската система Кирил Петков през 2021 година, който обаче изпусна тогава да означи кой и по какъв начин е подсигурил за заема на Вълка. И освен това! С персоналния си автограф, към този момент като министър председател, Петков назначи Андрей Цеков от подсигурилия скандалния заем ГБС за заместник-министър на финансите.

Отпуснатите от държавната ББР милиони са за новосъздадената компания Роудуей Кънстракшън АД. С парите тя желае да придобие 90% от акциите на Пътстройинженеринг АД, които се държат от “Био Майнинг ” АД с главен акционер Румен Гайтански – Вълка.

Гаранция по заема става контракт с Главболгарстрой за доставка на жп баласт от 02.07.2018 година Както отбелязва Капитал, този контракт с Главболгарстрой е основен, с цел да се оценят активите на компанията. При цена 35 лева на звук и най-малко 70 хиляди тона месечно до 2028 година, с уговорка “вземай и плащай ”, той подсигурява на компанията 2,45 млн. лева месечен доход, най-малко на хартия. Стъпвайки на този контракт, външният оценител Адванс експертни оценки прави оценка Пътстройинженеринг на 130 млн. лева

Година по-късно, на 17.06.2019 година, ББР подписва контракта за заем с Роудуей Кънстръкшан, като договорът с Главболгарстрой е заложен като предстоящ доход. Плащанията по него от страна на Главболгарстрой е трябвало да постъпват в сметката на Пътстройинженеринг АД в ББР.

Договор обаче няма. Той е преустановен от страните Главболгарстрой и Пътстройинженеринг на 10.07.2018 година, единствено няколко дни след сключването му. Но е показан в ББР като гаранция за заплащането доста месеци откакто е преустановен.

Очевидно става въпрос за юридически трик. Което ни връща към въпроса: А кой е правникът на ГБС?

Идва рецесията с COVID-19 и “Роудуей Кънстръкшан ” се възползва от облекченията, с цел да не си заплаща вноските по заема. Чак през декември 2021 година банката схваща, че заплащания по този заем няма да има, защото… няма контракт с ГБС. Научавайки за това шикалкавене, бившето управление на ББР подава сигнал за закононарушение в последните дни на 2021 година

Общо за интервала от приемането на парите от Роудуей в сметката на “Био Майнинг ”* до 31.12.2021, Гайтански изтегля към персоналната си сметка малко над 46 милиона лв. дивиденти.

Други огромни дебитни преводи с съображение заем са правени към компаниите Кристална Вода АД /28,6 млн./, Грийн Партнърс АД /1,75 млн./ и Волф АД /7,44 млн./. Те също се свързват с Гайтански като пряк или косвен притежател.

След като сметката на Био Майнинг на процедура е изпразнена от многомилионните дивиденти и заеми, там стартират да се връщат от време на време суми от трите компании под формата на погасяване на взетите заеми, които Вълка на часа прибира като дял.

Към швейцарски и италиански сметки на компанията Poroli Special Boats са преведени на няколко пъти средства, явно като предплатени заплащания за придобиване на скъпа моторна яхта, модел Rivamare 38. Цената на този модел е към 1 млн. евро.

Озадачаващи са преводите към и от от Югозападното държавно дружество ДЛС Искър, където се намира противозаконната вила на Вълка, благосъстоятелност на компанията му Био Майнинг.

На 19.08.2020 година в сметката е получен превод от 600 000 лева От Кристална вода АД и в същия ден е подреден превод към ЮЗДП Директива за птиците в размер на 600 000 лева, с съображение Дарение ДОГ. Пожарна охрана 01-72/19.08.2020.

Преди и след внушителното подаяние, ЮЗДП ДЛС Искър на няколко пъти прави заплащания към Био Майнинг “съгласно протокол и фактури ” като общата сума приближава 100 000 лева Не е ясно какви услуги е фактурирала компанията на Вълка на държавното дружество.

Друг незабравим разход са тегленията на каса от Николина Туечка, която ръководи няколко компании, свързвани с Вълка. Така са изтеглени общо 180 000 лева кеш.

Засега не е ясно какво е станало със сигнала на някогашните шефове на ББР, който те подават на 29.12.2021 година до министъра на вътрешните работи “за установени нарушавания и закононарушения ” при отпущането и усвояването на заема в размер на 150 млн. лв. от Роудуей Кънстръкшан АД.

 

Пламен Валентинов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР