Е-обучение е аварийна алтернатива на присъственото обучение. Най-вероятно епидемичната обстановка

...
Е-обучение е аварийна алтернатива на присъственото обучение. Най-вероятно епидемичната обстановка
Коментари Харесай

След 4 януари обсъждат връщането в клас на учениците от 1 до 4 клас

Е-обучение е спешна опция на присъственото образование. Най-вероятно епидемиологичната конюнктура в страната ще продължи и през идващия месец. Приоритетни са ни учениците от 1-4 клас за връщане в класните стаи. Това ще бъде разисквано от 4 янаури.

Това съобщи просветителния министър Красимир Вълчев по време онлайн среща, проведена от омбудсмана на тематика " Проблеми пред отдалеченото образование " по време на епидемиологичната конюнктура.

По думите му колкото са по-малки децата, толкоз по-малко ефикасни са образованията в онлайн среда.

Вълчев разясни, че учениците от 5-12 клас ще обмислят разновидността да се вземат решения на локално равнище и периодично повтаряне на присъствено с онлайн образование.

По отношение на неналичието на устройства в учебните заведения, просветителният министър посочи, че няма учители, които да не преподават поради липса на устройства.

По думите му в учебните заведения има към 30 000 преносими компютри за подкрепяне на работата на учителите и учениците в е-обучението.

Министърът разясни, че все още към 31 000 са децата, които нямат опция да се включат в онлайн образованието.

Предприели сме дейности за закупуване на 108 000 лични компютъри. Това се бави поради предстоящи евросредства, като досега са доставени към 11 000 компютри.

Във връзка с квалификации на по-възрастните учители, Вълчев съобщи, че най-хубавият способ е предаването на опит от учители на учители.

Учителите се оправиха в онлайн образованието не толкоз с помощта на образованията, които са правени, а по скоро от обмяната на опит сред сътрудниците си , призна просветителният министър.

На въпрос дали ще бъде зачетена образователната година на деца, които не са могли да се включат пълноценно в онлайн образованието, министър Вълчев съобщи, че няма предпоставки за това образователната година да не бъде засечена.

Той акцентира, че най-големите провокации са за децата със специфични потребности. По думите му центровете за деца със специфични потребности, наложително би трябвало да стартират незабавна присъствена работа като работят с децата самостоятелно при съблюдаване на всички ограничения.

По отношение на Националното външно оценяване министър Вълчев изясни, че за 4-ти и 10-ти клас то не е наложително, само че за 7-ми и 12-ти клас то би трябвало да с организира.

Не е проблем да бъдат изключени избран брой тематики от изпитните материали, посочи той.

Вероятно през март и април ще се направи разбор какъв брой тематики да бъдат изключени, добави просветителният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР