е българска организация с бюджетна издръжка към министъра на културата.

...
е българска организация с бюджетна издръжка към министъра на културата.
Коментари Харесай

Шуробаджанащина и някои други зависимости - така ли се работи в Национален фонд Култура?

е българска организация с бюджетна прехрана към министъра на културата. Тя действа от месец ноември 2000 година с съществена цел да поддържа на национално равнище основаването, развиването и разпространяването на българската просвета и изкуство в страната и чужбина.
В битката за финансиране взеха присъединяване повече от 300 кандидатстващи, а Национален фонд " Култура " отпусна финансова помощ на обща стойност 6,844,732.25 лв.. Много от претендентите обаче останаха отвън описите на утвърдените.
" Моето мнение е субективно, само че бях повярвал, че могат да се случат по-хубави неща, в действителност да има поддръжка от страна на страната към бранш като нашия. Лошото е, че се случи по този начин, че подкрепиха някои, които са добре известни и обичайни бенефициенти и отряза освен нас, само че и още 13 галерии в нашата сфера, което съгласно мен е много скандално ", безапелационен е Лаврен Петров, притежател на и един от кандидатстващите.

" Проектът ни е обвързван с художественото завещание, като представяме един художник Христо Берберов, само че в същото време сме напълно свързани с новите технологии и нововъведенията, и вършим нещо, което не е правено до момента. Надявахме се да притеглим и една необятна аудитория във време, в което пандемията скоро няма да ни отмине. Не съм безпределно сюрпризиран. Не е красиво да се приказва за хора, които печелят обичайно и други, които са отрязани, само че има субективизъм. То не е шуробаджанащина, а всякакви други зависимости и избрани хора, които постоянно вземат участие в разпределяне на такива средства, организации, фондации, занимаващи се със модерно изкуство " , добавя още Лаврен.
" Когато се търсят официални аргументи нещо да бъде отхвърлено те могат да бъдат отхвърлени постоянно. Проектът, с който кандидатствахме в Национален фонд Култура, е за основаване на платформа за показване и продажба на модерно българско изкуство в интернет. Това е развиване на Facebook група, която стартирахме по време на локдауна напролет, споделя се. Тя доста се разрасна с близо 20 000 члена и над 1 000 създатели с към 15 000 работи. Причината да аплайваме беше да създадем резистентен този план, да го изнесем на обособена платформа, която на процедура избавя цялата арт сцена, която е застрашена от изгубване, в този момент отново затвориха галерии и музеи. И най-голямата работеща изложба сега за българско модерно изкуство е въпросната група ", споделя художникът и видео актьор Петко Дурмана.

" Формално постоянно може да се откри някакъв мотив, с цел да отпадне някой претендент, само че би трябвало да се гледат всички претенденти, с цел да се види дали всички претенденти дават отговор на изискванията. Просто аз не съм сигурен, че процедурата е почтена. Въобще не споделям, че ние сме най-съвършените и че сме спазили безусловно всичко, че бюджетът ни е съвършен, той би могъл да бъде поправен, само че да забележим и другите планове за какво са спечелили и за какво всякога печелят ", показва подозренията си Лаврен и добавя:
хазарта " alt= " Поредното число държавни пари с доста нули, изчезнало около хазарта " class= " image wp-post-image no-display appear lazyload " dsrc= " https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2013/10/01/0756483001380633211_1489454_144x110.webp " > Поредното число държавни пари с доста нули, изчезнало около хазарта
От 2014 година до сегашния миг в Национален фонд „ Култура “ не са влизали никакви суми от
хазарт, макар експлицитните текс...
" Не ми се желае да приказвам за неща от кухнята и да допускам нещо, само че сякаш има и свързани лица, които са заинтригувани от разпределянето на тези средства. Да хвърляш всякакви голи обвинявания, не е напълно редно, само че има едни хора, които непрестанно печелят обилно финансиране от страна на страната. Просто в този момент беше належащо да се даде на малко повече хора. Аз не мога да кажа обективно тези хора не са положителни, ние сме по-добри. Това никога не мога да го направя. Възможно е те да са създали всякакви грандиозни планове, само че не мисля че техните планове са толкоз грандиозни и заслужават финансиране всякога. "
" Това е нечиста сделка, несъмнено, само че въпреки всичко България е дребна страна, изключително кръговете на образните изкуства, ние се познаваме, даже без да знам имената мога да позволи кои са били в комисията по резултатите кои са утвърдени. Това е първичния пазар на изкуства. Това са хората, които са на първа линия при развиването на образните изкуства.  В нашето несъгласие го написахме - скандално е, че от 14 кандидатствали галерии единствено 1 е подкрепена.   И това е галерията, обвързвана с най-големия скандал несъмнено в актуалната история на българското изкуство – една галерия с незнаен български модернизъм, която се оказа над 90% фалшификат, беше разследвана от прокуратура, от полиция и това е единствената изложба, която е получила финансиране. Това е парадокс, скандално е.  Не може да има второстепенен пазар откакто страната не контролира и глоби появяването на имитации, а те към този момент стават всеобща процедура ", безапелационен е Петко.
" Факт е че тя печели, само че хора, свързани с тази изложба, хора от няколко НПО-та, те постоянно печелят финансиране по линия на интернационалните организации, което не е инцидентно, и финансиране от нашето Министерство на културата, което също не е инцидентно. Не мисля, че нещата в България се случват по-честен и справедлив метод " , отчаян е притежателят на " Лоранъ ".
Въпросната, а новият й план е на обща стойност от над 300 000 лв.. Близо 1/3 от тях – 98 770.00 лв. галерията желае като финансиране от Национален фонд " Култура ", само че в началото е утвърдена за сумата от 58 770.00 лв..
" Нашият план включва доста сегменти, тъй като програмата е голяма, тя дава опция за едногодишна поддръжка. Страшно съм щастлива, че за първи път тази година можеха да аплайват и по този начин наречените търговски сдружения, тъй като ние сме регистрирани по този закон, макар, че активността ни не е напълно комерсиална. Всеки знае, че който се занимава със модерно изкуство надали може да се устоя от комерсиална активност. Пазарът на модерно изкуство с България е ужасно едва развъртян. И е значимо, че ни видяха около всичко, което се случва по света и ни дават опция да аплайваме и ние ", споделя Мария Василева, която е шеф на изложба " Структура " и добавя:
хазарта " alt= " Горанов безапелационен – да няма целево пари за културата от
хазарта " class= " image wp-post-image no-display appear lazyload " dsrc= " https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2019/11/07/0157736001573138437_1471284_144x110.webp " > Горанов безапелационен – да няма целево пари за културата от хазарта
След като от години, заради липса на правилник, не се извършва законовият текст за целево субсидиране на Национален фонд " Култура " с 1...
" Проектът ни включва от една страна прехрана на физическото пространство, това е доста значимо, режийни, с цел да можем да продължим да си вършим изложбите. Имаме проект, който е напълнен до 2022 година и се надявам, че ще можем да си осъществяваме плановете. От друга страна за първи път си разреших да аплайвам и за възнаграждения на художниците, които ще показват свои изложения. Това е нещо, което доста се подценява.
Ние поставяме много старания за поддръжката на галерията, само че създателите също оказват помощ много старания и те сякаш се считат за нещо напълно естествено, а те също би трябвало да се устоят. Изключително съм удовлетворена, че успяхме да прокараме тази линия създателите да получат хонорар за своя труд. Това не са огромни възнаграждения, само че даже моралната поддръжка е ужасно значима. Голяма част от средствата, които ние получаваме по тази стратегия в действителност отиват за възнаграждения на хора, които работят в региона – дали са художници, дали са куратори, оператори, преводачи. Това за мен е доста значимо, с цел да може сцената да седи жива и стимулирана. "

" Нашата изложба постоянно е била фокусирана върху пазара на изкуството, постоянно сами сме си правили плановете и не сме търсили финансиране, в този момент обаче всеки има потребност от помощ, освен ние, и 13 други галерии и организации с разнообразни планове са отрязани, само че единствено 1 е спечелила – въпросната, която постоянно има потребност от финансиране, тъй като не работи изцяло комерсиално. Т.е. за някои постоянно има финансиране, освен тази изложба, само че и още няколко фондации, които постоянно печелят в нашата сфера. Те постоянно имат потребност от средства, с цел да съществуват, а ние нямаме, тъй като сами си изкарваме средствата. Но в този момент, когато имаме потребност от подкрепяне, то ни е отказано, а на тях отново им е утвърдено ", установи Лаврен.
От сектора обръщат внимание и на изменчивия период за кандидатстване.
 70 творби на изкуството в немски музей бяха заляти с лой 70 творби на изкуството в немски музей бяха заляти с лой
Неизвестни лица направиха актове на вандализъм в известни музеи в Берлин, ситуирани в по този начин наречения „ Музеен остров ” в це...
" Нека забележим това удължение на периодите, тъй като ние бързахме да хванем периода, за какво се случи по този начин, може би някой трябваше да бъде по-подготвен най-после, с цел да хване последния период. Това беше извънредно неточно. Така не би трябвало да се случват нещата в България. Очевидно Министерството на културата, респективно държавното управление, финансират избрани браншове, има воля за подкрепяне, отпускат се доста средства.  Хора, които непрестанно аплайват споделят, че в този момент се дават 5 пъти повече пари, в сравнение с други години изобщо са се давали за просвета. Разбира се има и доста други елементи, в които въобще не желая да встъпвам ", споделя Лаврен Петров и добавя:
" Ние се надяваме да си приключим плана с или без финансирането от Национален фонд " Култура ", просто горчилката остава, че бяхме отделени встрани. Има неща от кухнята, които не са окей. Ние ги знаем и не можем да ги назовем, само че има неща и в хората, които правят оценка и в хората, които разпределят, те са свързани с някои от организациите, на които ги отпускат, това постоянно е било по този начин в България и това е значителен проблем.  Да сме живи и здрави, ние ще оцелеем и без финансирането на страната, да му мислят тези хора, които могат да оцеляват единствено с помощта на това, че някой ги финансира, само че от време на време не е ясно за какво ги финансира.
И не остава друго с изключение на да попитаме – за какво доверието в българските институции е изчерпано и това окончателен развой ли е?
Национален фонд Култура е доста добра самодейност, тъй като той е релативно самостоятелна конструкция по отношение на Министерството на културата, допускам че те не са били подготвени за толкоз доста планове и толкоз огромни размери за финансиране. Доколко това е проведено на едни да са дали, на други не и до каква степен е несръчност не мога да кажа, от време на време границата сред двете е прекомерно тънка и не може да се дефинира. Което значи, че в комисията или е имало хора, които съзнателно са лобирали за тази изложба или хората, които са били в комисията нямат никаква визия какво се случва в областта на образните изкуства в България. Смисъл и двете са неприемливи, дали е едното или другото са безусловно неприемливи " , споделя Петко Дурмана.

 Изложба демонстрира изкуство от боклуци (СНИМКА) Изложба демонстрира изкуство от боклуци (СНИМКА)
На 14.10.2020 - сряда от 18 часа Фондация " Академия за рециклиращо изкуство " ще показа забавно събитие-изложба на творби за...
Тези изявленията са от края на месец ноември тази година. Не дълго откакто бяха пуснати голям брой опровержения на резултатите и откакто изиска публични отговори от Фонда за правилото и критериите при утвърждение за финансиране, на 1-ви декември 2020г. беше свикано изключително съвещание. След него на уеб страницата бяха оповестени спомагателни резултати за дофинансиране по едногодишната стратегия. На база на тях изложба " Структура " получава финансова помощ от още 20 000 лв., а в началото отхвърлените Галерия " Лоранъ ЕООД " и " Дурмана ЕООД " бяха подкрепени със надлежно 50 000 лева за първата и 60 000 лева за втората. Недоволство от работата на Фонда обаче имаше и измежду утвърдените претенденти.
" Генералната сума, която ще получим е 78 000 лв., а в началото искахме 98 000 лв. ", установи собственичката на изложба " Структура ".
На въпрос " Как си изяснява обстоятелството, че преди Фондът да отпусне спомагателните средства, " Структура " беше единствената изложба, утвърдена за финансиране, тя отговори по този начин:
" Аз почтено казано не съм проверявала кой е финансиран, мен това не ме интересува. Мен ме интересуваше това, че моят бюджет беше орязан съвсем на половина. След това несъмнено при второто гледане една част от сумата беше възобновена, само че в действителност считам, че има огромни пропуски в работата на Национален фонд просвета във връзка с оценяването на плановете. Доводите и претекстовете, с които моят бюджет беше понижен съвсем на половина по никакъв начин не бяха безапелационни и аз съм приложила писмо от 6 страници в Министерството на културата, тъй като такава институция не може да си разрешава ангро да разяснява плановете и да придвижва основанията от един план към различен, тъй като имаше едно механично преместване на пояснения за пера, които ние изобщо не сме желали.
Надявам се в бъдеще това да се промени. Имаше едно такова изречение в доводите, с които ми се понижават сумите, че българската страна не поддържа присъединяване на Международни панаири. Аз не знам кой си разрешава да приказва от името на Българската страна първо и второ в толкоз динамично време живеем и хората, които ни ръководят, би трябвало да знаят по какъв начин се развива актуалната художествена сцена и къде е значимо да се взе участие и къде би трябвало да се натисне мъничко. "
 Над 100 създатели събира най-голямото ревю за изкуство в България ЕКСПО АРТКО 19 Над 100 създатели събира най-голямото ревю за изкуство в България ЕКСПО АРТКО 19
Над 100 модерни създатели с повече от 1 000 творби ще можете да видите на първото издание на най-голямото ревю за българско...
На въпрос, обвързван със абсурда с изложбата с имитации от преди година и половина, в който главно настоящо лице беше изложба " Структура ", по какъв начин се стигна до такава степен и какви бяха последствията, Мария Василева отговори по този начин:
" Рефлектира отрицателно, несъмнено, въпреки че реакцията беше малко по-силна в сравнение с това се случва. Може би, тъй като за първи път в България се случва в подобен мащаб или тъй като беше изкарано на показ, тъй като такива случаи има доста и преди доста. Това се случва на най-големите музеи, на най-големите институции. Не го споделям за опрощение, само че това са безспорните обстоятелства. Има си разследване, има дело, което е заведено против незнаен причинител, това не сме нито ние, нито колекционерът, тъй че дано оставим на делото да си докара нещата до дъно " и добави в своя отбрана:
" Аз, като галерист, бях поканила екип от експерти, които да работят по този план, защото това не е моята зона на експертиза. Така че персонално аз не съм проверявала нищо и не съм имала естествено никакво съмнение, с цел да покажа такова нещо в галерията си, и да си навлека целия този смут на главата си. Разчитах на известните експерти по епохата на модернизма, които да си свършват работата. Както се видя има съществени пропуски и всички ние ще продължаваме да си понасяме следствията. Но фокусирането върху едно нещо на фона на цялата работа, която сме свършили това е нещо, което в действителност не мога да схвана. Аз го разбирам, само че това са малко вътрешно цехови работи, които надали интересуват необятната аудитория - за какво се стигна до такава офанзива и предпочитание да ни обесят в случай че може на първия дирек, това е неуместно. И тримата сме създали задоволително доста и сме дали за българската просвета, с цел да може такова нещо да ни очерни дотам, че да желаят да не можем да си продължим работата ".
Въпреки огромното ни предпочитание за видео изявление с представител на Национален фонд " Култура ", те отхвърлиха. А в писмен отговор до нас обясниха, че повода за в допълнение отпуснатото финансиране е изтъквам: " съществуването на неизразходвани средства, предоставени целево за подкрепяне на културни дейци и частни културни организации по време на пандемията ". Ние ще продължим да търсим отговори, а анализът оставяме на вас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР