Дюнерът, известен също като дюнер кебап, е една от най-международно

...
Дюнерът, известен също като дюнер кебап, е една от най-международно
Коментари Харесай

Историята на дюнера започва в Анадола

Дюнерът, прочут също като дюнер кебап, е една от най-международно приетите турски храни в света, написа в. „ Сабах “.

Дюнерът е тип кебап от месо, приготвено на отвесно ситуиран шиш. Подправеното месо, подредено във формата на извърнат конус, се върти постепенно. Външният пласт се нарязва на тънки резенчeта, до момента в който се готви.

Според професор Камил Бостан от Истанбулския университет Айдън, има съществени доказателства, които демонстрират, че корените на дюнера са в Централния Анадол, откъдето произлизат турците. “Произходът на дюнера отива до Централния Анадол. Известно е, че дюнер към момента се прави в Китай, където живеят хора от турски генезис ”, сподели ученият.

“Днес, кебапът, приготвян в източната провинция Ерзурум, е предшественик на истинската рецепта за дюнер ”, съобщи той. „ Когато дюнерът стартира да се готви отвесно, той се трансформира в този дюнер, какъвто го познаваме през днешния ден. Въпреки че някои народи, като Израел, настояват, че дюнерът принадлежи към тяхната национална кухня, това сигурно е една от кулинарните обичаи, които са донесени в Анадола от турците от Централна Азия ”, безапелационен е Камил Бостан.

Професорът също по този начин декларира, че анадолската кухня не принадлежи единствено на една нация, а е резултат от стотиците цивилизации, които през историята на човечеството са наричали Анадола собствен дом. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР