Дясноцентристката партия Нова демокрация печели днешните предсрочни парламентарни избори в

...
Дясноцентристката партия Нова демокрация печели днешните предсрочни парламентарни избори в
Коментари Харесай

Мицотакис печели изборите в Гърция

Дясноцентристката партия " Нова народна власт " печели днешните предварителни парламентарни избори в Гърция и получава сред 39 и 42 % от гласовете, демонстрират ревизираните резултати от цялостната извадка на екзитпола, извършен по поръчка на главните гръцки телевизионни канали и разгласен след приключването на изборния ден в 19 ч.

Ако резултатите от екзитпола бъдат доказани и от формалните резултати, това значи, че " Нова народна власт " ще получи към 158 места в 300-членния парламент и ще има безусловно болшинство, което ще ѝ разреши да сформира независимо държавно управление.

Това беше и задачата на водача ѝ Кириакос Мицотакис, който завоюва с над 40 % от гласовете и на предходните избори, които се създадоха доскоро повече от един месец - на 21 май, съобщава БТА. При тях обаче местата в Народното събрание бяха разпределени по елементарната пропорционална изборна система и Нова народна власт не съумя да реализира безусловно болшинство. Затова тя отхвърли да се опита да сформира държавно управление и провокира нови избори, които този път се организираха по признатата при ръководството ѝ изборна система, при която първата политическа мощ получава до 50 спомагателни депутатски места. Подобна система беше в действие и до ръководството на СИРИЗА в интервала 2015-2019 година, само че беше изменена от левицата.

На второ място остава лявата СИРИЗА, спадът в която съгласно екзитпола продължава. Партията на Алексис Ципрас получава сред 16,3 и 19,3 % и евентуално ще има 47 депутати.

Лявоцентристкото придвижване ПАСОК затвърждава позициите си от предходните избори с резултат сред 11,2 и 13,2 %, което ще му обезпечи към 33 депутати.

Гръцката комунистическа партия продължава възходящата си наклонност и е подкрепена от сред 6,5 и 8,5 %. Това ще даде на комунистите евентуално към 20 депутати.

Прави усещане, че крайната десница ускорява позициите си. Партията " Спартанци ", която беше подкрепена от наказания някогашен управителен член на неразрешената крайнодясна " Златна зора " Илиас Касидиарис, изненадващо получава сред 3,6 и 5,6 % от вота и влиза в Народното събрание съгласно екзитпола с 12 депутати.

Още две партии от крайнодясното и националистическо пространство евентуално прескачат 3-процентовия предел за присъединяване в Народното събрание. " Гръцко решение " на Кириакос Велопулос ще има също сред 3,6 и 5,6 % от гласовете, а процентът, който се планува за консервативната партия НИКИ ( " Победа " ), се движи сред 2,7 и 4,7 %.

На границата на влизането в Народното събрание, само че евентуално вътре, е още лявата евроскептична партия " Плевси елефтериас " ( " Курс на свободата " ) с сред 2,1 и 4,1 %. Партията на някогашния финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 най-вероятно няма да успее да прескочи границата на присъединяване, само че въпреки всичко има шансове с резултат сред 2,1 и 3,4 %.

Все още няма данни за крайната изборна интензивност, само че към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77 % или с съвсем 8 пункта по-ниска спрямо изборите на 21 май.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР