Дясноцентристката партия Нова демокрация печели днешните предсрочни парламентарни избори в

...
Дясноцентристката партия Нова демокрация печели днешните предсрочни парламентарни избори в
Коментари Харесай

Екзитпол: Нова демокрация печели изборите в Гърция с абсолютно мнозинство

Дясноцентристката партия Нова народна власт печели днешните предварителни парламентарни избори в Гърция и получава сред 40 и 44 % от гласовете, демонстрира екзитполът, извършен по поръчка на главните гръцки телевизионни канали и разгласен незабавно след приключването на изборния ден в 19 ч, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ако резултатите от екзитпола бъдат доказани и от формалните резултати, това значи, че Нова народна власт ще получи към 158 места в 300-членния парламент и ще има безусловно болшинство , което ще ѝ разреши да сформира независимо държавно управление.

Това беше и задачата на водача ѝ Кириакос Мицотакис , който завоюва с над 40 % от гласовете и на предходните избори, които се създадоха доскоро повече от един месец – на 21 май. При тях обаче местата в Народното събрание бяха разпределени по елементарната пропорционална изборна система и Нова народна власт не съумя да реализира безусловно болшинство. Затова тя отхвърли да се опита да сформира държавно управление и провокира нови избори, които този път се организираха по признатата при ръководството ѝ изборна система, при която първата политическа мощ получава до 50 спомагателни депутатски места. Подобна система беше в действие и до ръководството на СИРИЗА в интервала 2015-2019 година, само че беше изменена от левицата.

На второ място остава лявата СИРИЗА , спадът в която съгласно екзитпола продължава. Партията на Алексис Ципрас получава сред 16,5 и 19,1 % и евентуално ще има 45 депутати

Лявоцентристкото придвижване ПАСОК затвърждава позициите си от предходните избори с резултат сред 1 0 и 13 % , което ще му обезпечи към 29 депутати .

Гръцката комунистическа партия продължава възходящата си наклонност и е подкрепена от сред 7,2 и 9,2 % . Това ще даде на комунистите евентуално към 21 депутати .

Прави усещане, че крайната десница ускорява позициите си. Партията „ Спартанци “ , която беше подкрепена от наказания някогашен управителен член на неразрешената крайнодясна „ Златна зора “ Илиас Касидиарис , получава сред 4 и 6 % от вота и влиза в Народното събрание съгласно екзитпола с 13 депутати .

Още две партии от крайнодясното и националистическо пространство са към 3-процентовия предел за присъединяване в Народното събрание. „ Гръцко решение “ на Кириакос Велопулос ще има сред 2,3 и 4,3 % от гласовете, същият % се планува и за консервативната партия НИКИ („ Победа “) .

На границата на влизането в Народното събрание са още лявата евроскептична партия „ Плевси елефтериас “ ( „ Курс на свободата “ ) и партията на някогашния финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 . За последните две партии екзитполът планува резултат сред 2 и 4 % .

Все още няма данни за крайната изборна интензивност, само че към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77 % или с съвсем 8 пункта по-ниска спрямо изборите на 21 май.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР