Дясноцентристката партия “Нова демокрация“ на досегашния премиер Кириакос Мицотакис спечели

...
Дясноцентристката партия “Нова демокрация“ на досегашния премиер Кириакос Мицотакис спечели
Коментари Харесай

“Нова демокрация“ спечели изборите в Гърция, но ще провокира предсрочен вот

Дясноцентристката партия “Нова народна власт “ на досегашния министър председател Кириакос Мицотакис завоюва парламентарните избори в Гърция, само че разгласи, че ще провокира предварителен избор през юни, с цел да си обезпечи безусловно болшинство в гръцкия парламент.

“Нова народна власт “ получава 41 % от вота на гърците, с над 20 повече от главния си конкурент – СИРИЗА, която губи много от гласоподавателите си.

Много от гласоподавателите на СИРИЗА в този момент са дали вота си за социалдемократическата ПАСОК, която също се счита за един от огромните спечелили и взима съвсем 12 %, което е повече от резултата ѝ на изборите през 2019 година, отбелязва БНР.

Резултатът на “Нова народна власт “ обаче, не ѝ дава опция за съставянето на еднопартийно държавно управление, защото няма да има болшинство от 151 депутати, а единствено 145.

Така Мицотакис заяви, че Гърция отива на предварителни избори.

“Ще мина през всички процедури, които планува конституцията ни, още от понеделник, запазвайки твърдата си позиция, че математиката на пропорционалната система води до партийни пазарлъци. И в края на краищата те водят до невъзможност. Без подозрение политическото земетресение от изборите в неделя, ни приканва всички да забързаме процедурите, тъй че да реализираме дефинитивно съставянето на държавно управление в Гърция “, сподели Мицотакис.

Предстоящите предварителни избори на 25 юни или на 2 юли ще се проведат по разпоредбите, които анулира за миналите към този момент избори СИРИЗА. Така с поправките на “Нова народна власт “, за идния предварителен избор се връща остарялата изборна система - пропорционална, само че с бонус до 50 спомагателни депутати за печелившата партия.

Това ще обезпечи на “Нова народна власт “ бъдещо устойчиво, само че и еднопартийно 4-годишно ръководство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР