Дясноцентристката партия ГЕРБ в България отказа да състави ново правителство,

...
Дясноцентристката партия ГЕРБ в България отказа да състави ново правителство,
Коментари Харесай

Ройтерс: Вероятни избори в България, след като ГЕРБ отказаха да съставят правителство


Дясноцентристката партия ГЕРБ в България отхвърли да сформира ново държавно управление, което доближава балканската страна до предварителни избори през есента.

България е обхваната от политическа рецесия, откакто съдружното държавно управление на премиера-реформатор Кирил Петков беше свалено с избор на съмнение предишния месец, а неговата партия Политическа партия не съумя да събере задоволително поддръжка, с цел да сформира нов кабинет.

" Успешна формула за поддръжка в този парламент не може да бъде открита ", съобщи пред кореспонденти Десислава Атанасова, почитан член на ГЕРБ, откакто партията отхвърли да сформира държавно управление.

ГЕРБ е ръководена от дългогодишния някогашен министър председател Бойко Борисов и е в тората по величина политическа секта в Народното събрание .

На фона на високата инфлация, войната в Украйна и несигурността в доставките на газ президентът Румен Радев съобщи, че в този момент ще организира нов кръг от диалози с политическите партии , преди да бъде изработен трети и финален опит за сформиране на държавно управление.

Ако третият опит се провали, както значително се чака, Радев ще би трябвало да назначи служебно държавно управление и да свика нови избори, най-вероятно през октомври.

Продължителната политическа невъзможност евентуално ще заплаши достъпа до милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване на най-бедната страна членка на Европейския съюз и ще навреди на вероятностите й за присъединение към еврозоната през 2024 година

Това може да се отрази и на напъните на България да си обезпечи постоянни доставки на природен газ , откакто Москва приключи доставките на газ за страната, която е съвсем напълно подвластна от съветския газ, поради отхвърли на София да заплаща в рубли.

Разклатеното съдружно държавно управление на Петков пристигна на власт през декември предходната година с обещания да изкорени необятно публикуваната корупция. То зае мощна проевропейска и пронатовска позиция против Русия след нейното навлизане в Украйна.

Едно вероятно служебно държавно управление може да се опита да отслаби позицията на България против Москва и да се опита да възобнови доставките на газ от Русия. Тя може да потърси и способи за понижаване на дипломатическото напрежение, откакто държавното управление на Петков изгони 70 съветски дипломатически чиновници заради подозрения за шпионаж.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР