Дядо Митко стана абсолвент на 69 години Библиотеката е моята

...
Дядо Митко стана абсолвент на 69 години Библиотеката е моята
Коментари Харесай

69-годишният абсолвент: Библиотеката е моята кръчма

Дядо Митко стана абитуриент на 69 години

Библиотеката е моята механа. Това е правилото на 69-годишния Димитър Граматиков. Докато наборите му от махалата се събират на биричка да бистрят политиката, той сграбчва тетрадка под мишница и потегля на лекции в Пловдивския университет. А през вчерашния ден облече тъмночервена роба и се подреди измежду магистрите на промоцията на випуска. С 16 шестици, една петица и две четворки мъжът приключи с триумф 5,73 магистратура по история на България. Сега се цели в докторантура, за какво не по философия, само че би влезнал и да преподава в учебно заведение. Стига да ме желаят, засмива се белокосият абитуриент.

Ако се стигне в действителност до кандидатстване за работа, има много да четат CV-то му. Магистратурата е третото висше на дядо Митко, до едно ги взел в пенсионна възраст. Съвременните дипломи ги почнах от 1998 година, споделя той. Първо станал професионален бакалавър на Техническия лицей „ Джон Атанасов ” към ТУ-София. После 4 години учил теология в Пловдивския университет и приключил с бакалавърска степен. Сега прибавя и магистратурата по история.

„ Още като момче бях най-хубавият по история, география и биология в ОУ „ Елин Пелин ” - връща лентата дядо Митко. - Добре, но вместо да продължа в университета, Юри Гагарин взе, че литна в космоса. ” Като през днешния ден мъжът си спомня по какъв начин стоял посред сгурта на игрището в школото и реел взор към облаците. Хлапакът по този начин и не видял ракетата, само че решил да се заеме с техническите науки.

„ Изучих го инженерството. Само че да си инженер значи да бъдеш създател. Затова аз не се броя за инженер - мога по чертеж да сглобя и парен локомотив, само че не мога да направя чертежа ”, придирчив е към себе си дядо Митко. Бях добър реализатор, все ме хвалеха, само че това не стига в една специалност, прибавя той.  В това отношение смъква шапка на жена си Кина, която пристигна с него в Спортната зала на ПУ да го види абитуриент. Тя е конструктор и технолог на облекло. И най-семплата жена я трансформира в хубавица, хвали я брачният партньор. Веднъж такава рокля ушила на фамилна другарка, че той не се сдържал: „ Павлинке, това създание на жена ми ли е? ”. Стопи се като снежен човек пред 300 колежки да получи комплимент за роклята си, спомня си Димитър.

Той самият с дипломата на механически познавач натрупал трудов стаж в цех „ Рекорд ”. Ликвидираха комбината, а мен през 2000 година ме оперираха от сърце, споделя  Граматиков. Не изтраял да седи у дома и да води пенсионерски живот. Един ден се сграбчил и отишъл да пита в университета има ли понижение на таксите за хора с решение на ТЕЛК. Като му дали отговор, че е без пари, незабавно се кандидатирал за студент. Не стига това, ами вместо 90-те лв. стипендия за отличниците, на него като неработоспособен му дали 120. Така освен че не протегнал ръка към бюджета от двете пенсии вкъщи, ами дори добавил още пари към тях.  

Като подхванал богословието, беловласият първокурсник предизвестил, че е някогашен болшевик.  Лекциите ми бяха все едно съм на заседание, майтапи се със себе си. Все се бъркал и наричал расото униформа. „ Дядо Митко, одежди... ”, подсказвали семинаристи, които учели с него и през днешния ден са в екипа на владиката.

На изпити се тормозя - не върви на годините ми да се посрамвам, споделя за студентския живот абитуриентът пенсионер. Не крие, че е имал и тройки. Опитът го е научил, че най-важни са първите 5 фрази, с цел да направи усещане на преподавателя.

Какво разбрах след толкоз учене, прави равносметка Димитър Граматиков. И незабавно дава отговор: „ Теологията и историята са два бряга на една река - Българската православна черква.  През 1404 година е паднала последната българска цитадела в Ловеч. До разкриването на първото килийно учебно заведение 400 година по-късно манастирите са опазили нашето четмо и писмо ”. 

Много се гордеем с нашата история, само че има доста предатели в нея, споделя още магистърът.  Като прекрачи в днешното време, си признава, че не е дал своя вот за Бойко Борисов. Но харесва политиката му, тъй като ни сдобрява със съседите.

Дядо Митко към този момент е влизал в три учебни заведения като учител по заменяне в занималня. В моите часове децата приказват, излага той педагогическия си метод.  „ Като бях на вашите години, за първи път видях географска карта ”, разгърнал я той веднъж и хлапетата се смаяли. Каква прелестна татковина имаме, описал кръг от Дунав до Черно море, Рила и Пирин. После разказал, че това е единствено излишък от огромните територии, които е заемала България в предишното.  

Покрай следването дядо Митко леко е дезертирал от заниманията с внуците. Има 4 - Виктория и Ана-Андрея са на 8 година, Изабел е на 7, а Елеонора - на 3. Кина е поела грижата да оказва помощ на родителите им. Понякога се чуди на акъла на брачна половинка си, задето продължава да учи, само че го поддържа. Най-трудно им е с компютърните науки. Изкарали дружно курс в тукашния филиал на университета „ Трета възраст ”, само че като нямат машина у дума, мъчно се напредва.  

Студентските празници двамата изкарват у дома на айрян. „ С Господа не се скарвам и алкохол не лизвам. Праведно живях, пък заболях от сърце ”, чуди се Димитър Граматиков. Ученето през днешния ден му дава адреналина от скоковете с парашут в казармата, когато бил шпионин. „ Сега с краката съм зле, само че с главата - не. Продължавам! ”, зарича се най-възрастният абитуриент на випуска.

 
Йога гуруто Лана - с трета тапия на 46 г. 

Сред абитуриентите през вчерашния ден бе и преподавателката по йога от пловдивски състезателен център Лана Петкова. Украинката, която от 23 година живее у нас, завърши  магистърска стратегия „ Социоанализа и междучовешки връзки ” във  Философско-историческия факултет на ПУ и към този момент е докторант по същата компетентност. И за нея това е трето висше. Първото е приключила в родината - художник-дизайнер. После в Пловдивския университет е учила за учител по физическо образование и спорт, а по-късно е взела и магистърска степен по спорт и състезателен мениджмънт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР