Двустранните отношения, регионалните проблеми на сигурността и стабилността, Западните Балкани,

...
Двустранните отношения, регионалните проблеми на сигурността и стабилността, Западните Балкани,
Коментари Харесай

Румен Радев и Никос Анастасиадис искат обща политика за справяне с предизвикателствата пред ЕС

Двустранните връзки, районните проблеми на сигурността и стабилността, Западните Балкани, провокациите пред Европейския съюз и идното председателство на България бяха главните акценти в извършените през днешния ден в Никозия диалози сред президентите на България и Кипър Румен Радев и Никос Анастасиадис, съобщи БНР.

Отношенията сред България и Кипър са на чудесно равнище и днешната среща дава опция за задълбочаване на съдействието в редица браншове като енергетика, търговия, обучение, просвета, акцентира в изказването си след формалните диалози Никос Анастасиадис. Кипърският президент изрази цялостната поддръжка на неговата страна за европейското председателство на България и й пожела триумф.

" Република Кипър поддържа политиката на България във връзка с Западните Балкани като един от целите на европейското председателство и вижда тяхното участие като опция за разширение на районното съдействие на правилата на демокрацията и правовата страна ", уточни Никос Анастасиадис. Той изрази удовлетворение от едно бъдещо участие на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз.

" Кипър и България споделят обща позиция по значими европейски тематики от съвместен интерес като поощряване на конкурентността и одобряването на кохезията като основен фактор за развиване на Европейския съюз ", означи българският президент Румен Радев. Той посочи, че България има решаваща роля в Югоизточна Европа и дружно с подхванатите от Кипър начинания в Източното Средиземноморие двете страни могат да играят значима роля за мира, стабилността и сигурността.

Двамата президенти се оповестиха и за обща европейска политика за справяне с провокациите пред Европейския съюз като Брекзит, имигрантската вълна и икономическата рецесия. Двете страни се договориха, че ще продължат постоянните си политически срещи и разговор за съгласуваност на общите си дейности в границите на Европейския съюз. Българският президент насочи покана към кипърския държавен глава да посети България по време на нейното европейско председателство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР