Двуседмичната заболеваемост пада под 100 на сто хиляди заразени с

...
Двуседмичната заболеваемост пада под 100 на сто хиляди заразени с
Коментари Харесай

COVID картата на България показва - пандемията отстъпва, по-напрегнато остава само в 4 области

Двуседмичната заболеваемост пада под 100 на 100 хиляди инфектирани с COVID-19. Това демонстрира информация на в системата на здравните управляващи. В сряда 14-дневната заболеваемост стигна 89.75 на 100 000. 

Цялата страна към този момент е в зеления нулев стадий и на Картата на епидемиологичната конюнктура по райони. Западният район излезе от зеления първи стадий и се чака обстановката да е трайна. 

 covid_karta_09_11.jpg

В Плана за справяне с пандемията е написано какви противоепидемични ограничения планува да се вкарват при влизане в Етап 1. Най-общо се планува връщане на защитните маски в лечебните заведения и градския превоз, както и засилен утринен филтър в образователни и детски заведения и в профилирани институции. 

Етап 1 - Мерките са наложителни: 

носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок (напр. затвори);
съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5м;
хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване;
Работа от разстояние (надомна), при опция.  

Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
Провеждане на всекидневен филтър в образователните заведения за съществуване на възпитаници с клинични признаци за COVID-19 и тяхното премахване от образователния развой до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.
Противоепидемични ограничения могат да бъдат въвеждани както на регионално равнище (след предложение на шефа на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), по този начин и на национално равнище (след предложение на Главния държавен здравен контрольор до министъра на здравеопазването).  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР