Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас падна под 1000 заразени

...
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас падна под 1000 заразени
Коментари Харесай

COVID картата на България: Още една област излезе от тъмночервената зона

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас падна под 1000 инфектирани на 100 хиляди души у нас , демонстрира информация в уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания. 998.26 на 100 хиляди стигна 14-дневната заболеваемост, като продължава да се регистрира спад.

От през днешния ден и област Благоевград излиза от тъмночервената зона (над 500 инфектирани на 100 хиляди души) по тази карта и по този начин в алено (под 500 инфектирани на 100 хиляди души) вече са две области – Благоевград и Кърджали .
 КАРТА НЦЗПБ НЦЗПБ
Добри вести регистрира и картата на епидемиологичната конюнктура по райони . Вече четири района са в жълтия Етап 2 , като единствено югоизточният район към момента е в аления Етап 3 , само че прогнозата е до 5 дни и той да се оцвети в жълто .
 карта зони coronavirus.bg

Картата на епидемиологичната конюнктура  разделя страната на пет района , като във всеки от тях се следи развиването на пандемията . Сред един от факторите са установяване на стадия , в който се намира даден район, е заетостта на интензивните кревати за заболели с COVID-19

Според новия План за справяне с COVID-19 точно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения . Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19 .

Четирите стадия , по които се ползват Коронавирус ограниченията са написани в:  

 таблица стадии ограничения проект Министерски съвет

Първи стадий - Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, зелен документ и тестване в учебно заведение. Предвижда се още разширение на обсега на обектите и дейностите, по отношение на които са въведени Коронавирус ограничения и надзор върху спазването им. Преустановяват се и учебните екскурзии. 

Втори стадий - Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези, в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя потенциал, дружно с условието за зелен документ. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда, като се изключи учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Онлайн може да се следи и разпространяването на COVID-19.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР