Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото... и арт

...
Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото... и арт
Коментари Харесай

Двуметрова книга краси площад “Славейков” за 24-ти май

Двуметрова книга със заглавие “В начало бе Словото... ” и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език на възпитаници и учители украсиха столичния.
„ В начало бе Словото... “ е авторска галерия на Частно учебно заведение „ Цар Симеон Велики “ и. Тя се провежда с поддръжката на Столична община и е основана във връзка 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. В края на предходната година името на празника беше променено в резултат на дългогодишната самодейност на притежателя на Частно учебно заведение „ Цар Симеон Велики “ и ръководител на Фондация Българска Памет доктор Милен Врабевски кирилицата да се назовава „ българската писменост “ в европейските структури.
“Щастливи сме, че можем да зарадваме столичани и гостите на града с тази арт апаратура, отдадена на празника на словото и книжовността. Благодарение на силата на езика ни и на Словото като източник на религия, ние сме съумели да преодолеем непознати нашествия и завоевания и да изградим страната си още веднъж след многовековно спиране на нейното битие ”, показа доктор Росица Врабевска, шеф на Частно учебно заведение “Цар Симеон Велики ”, част от Образователен комплекс “Цар Симеон Велики ”.
Целта на арт инсталацията е да напомни на жителите и гостите на град София уникалността и благосъстоянието на българската книжовност и просвета. Двуметровата книга се отваря, съвсем като същинска, а в нея жителите могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат публикация с 10 любопитни обстоятелството за кирилицата. Материалът е направен от съдружие “Българска история ” и може да бъде прочетен на: https://tzarsimeon.bg/v-nachalo-be-slovoto/.
 Николай Денков: Българското слово е свещено Николай Денков: Българското слово е свещено
Днес е един от най-значимите български празници, знак на достолепие, традиция и нематериалност, на който отдаваме респект на великото дело...
Изложбата включва и арт кубчета с цитати на възпитаници и учители от Частно учебно заведение “Цар Симеон Велики ”, с. Иваняне, свързани с благосъстоянието и хубостта на българския език.
“Няма различен език, на който да кажеш „ Хубава си, моя горо! ” и душата ти да трепне! ”, споделя осмокласничката Виктория Петрова.
Освен с размерите си, двуметровата книга предизвика софиянци и гостите на столицата с още нещо ексцентрично.
“Смятаме, че сходни изложения с изключение на да красят, би трябвало и да предизвикат, по тази причина взехме решение да отправим предизвикателство към посетителите на инсталацията, допускайки основна неточност в един от текстовете й. Чрез този прийом целим да накараме хората да четат деликатно, с схващане и с познаване на езика - все неща, на които учим и нашите възпитаници в учебно заведение ”, споделят още основателите на изложбата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР