Двукратната олимпийска шампионка от Южна Африка Кастър Семеня каза пред

...
Двукратната олимпийска шампионка от Южна Африка Кастър Семеня каза пред
Коментари Харесай

Кастър Семеня казва, че е преминала през „ад“ поради ограниченията на тестостерона, наложени на спортистки

Двукратната олимпийска шампионка от Южна Африка Кастър Семеня сподели пред CNN, че приемането на медикаменти за понижаване на тестостерона, с цел да се състезава на интернационално равнище, е „ пъкъл “ и има негативно влияние върху нейното здраве.

В новата си книга „ Състезанието да бъда себе си “ Семеня разказва нездравословното влияние, което лекарството е имало върху тялото й, и в този момент споделя, че желае да употребява платформата си, с цел да попречи на други дами да търпят същото.

„ Бих споделила, че беше пъкъл, тъй като всеки ден живееш под стрес “, сподели Семеня пред Биана Голодрига от CNN, говорейки за приема на лекарството.

Бегачът беше в челните редици на разногласията. Тя беше подкрепена от спортисти със международна популярност като великата тенисистка Мартина Навратилова, само че английската бегачка Линси Шарп през сълзи сподели какъв брой „ мъчно “ е било за нея и другите да се състезават против Семеня.

Шарп избухна в сълзи, откакто видя Семеня да се издига към успеха на Олимпийските игри в Рио през 2016 година

Семеня е хиперандрогенна – което значи, че има естествено високи равнища на тестостерон – и се бори против новите правила, въведени през 2019 година от управителния орган на леката атлетика Световната атлетика (WA) – и по-рано прочут като IAAF – които контролират равнищата на хормона при атлетките..

През юли тази година Семеня спечели тъжба, която беше подала до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за унищожаване на ограниченията на тестостерона.

„ Вие не сте щастливи отвътре; в никакъв случай не си благополучен. Това ви кара да се чувствате зле, гадене. Имате пристъпи на суматоха. Започва да основава малко кръвни съсиреци във вашата система “, споделя Семеня.

„ Стомахът ти гори. Ядете доста. не можеш да спиш Вие се потите доста всеки ден.

„ Това е като да копаеш дупка, която в никакъв случай не можеш да запълниш. Знаеш ли, все едно измерваш ковчег, влизаш вътре и по-късно се погребваш. Не беше елементарно. Беше мъчно време. “

В изказване за CNN Световната атлетика съобщи, че стои зад своите правила и проучвания.

„ World Athletics има повече от десетилетие проучвания, непосредствено от DSD спортисти в нашия личен спорт, които демонстрират, че високите равнища на тестостерон в действителност обезпечават незаслужено преимущество в женската категория “, сподели World Athletics.

„ Изследването също по този начин демонстрира, че честотата на индивидите с DSD в популацията на елитните спортисти е към 140 пъти по-висока, в сравнение с ще намерите в общата популация на дамите. Ето за какво нашите насоки по отношение на праговете на тестостерона са нужни, рационални и пропорционални за отбрана на целостта на женската категория и бяха подкрепени от два съда.

„ Ако не защитим женската категория, тогава дамите и младите девойки няма да изберат спорта. “

Неубедително влияние върху производителността

Семеня завоюва златен орден на 800 метра на Олимпийските игри   2012 и 2016 година, само че разпоредбите, въведени от Световната атлетика през 2019 година, означаваха, че тя ще би трябвало да приема медикаменти за понижаване на тестостерона, с цел да да се състезава на интернационално равнище на дистанции сред 400 м и една миля – нещо, което тя е отказала да направи. Тя не съумя да отбрани короната си на 800 метра в Токио през 2021 година заради промени в разпоредбите.

Вариациите в репродуктивната анатомия на хората, хромозомните модели или други черти, които може да не подхождат на типичните бинарни дефиниции за жена или мъж, са това, което се дефинира като разлики в половото развиване (DSD).

Трудно е да се реши какъв брой хора имат черти на DSD - доста живеят през целия си живот, без въобще да знаят, че имат такива. Учените считат, че един на всеки 50 души се ражда с DSD черти.

Семеня призна разликите в тялото си, само че настоя, че спортистите на DSD нямат незаслужено преимущество в спорта.

„ Родена съм жена, само че съм жена без матка. Нямам фалопиеви тръби. Нямам менструация “, сподели Семеня.

„ Да, друга съм, само че това не ме прави по-малко жена. “

„ Тук съм поради отдадеността, упоритата работа, дисциплината и всички тези неща “, добави тя.

„ Но тогава това се счита за опасност за един мъж в спорта, тъй като, когато една жена се оправя ужасно, това се трансформира в проблем. Но когато човек прави положително, той е свръхестествен.

„ Но генетично това е нещо, което може да се каже, че не можете да го контролирате. “

Семеня е в борба със Световната атлетика – изключително с нейния президент Себастиан Коу – в продължение на съвсем десетилетие по въпроса за регулирането на тестостерона и изгубените обжалвания против решението през 2019 година и 2020 година

Науката по въпроса не е изцяло безапелационна.

Пенсионираният ендокринолог Питър Сонксен сподели пред CNN през 2021 година, че „ има положителни доказателства, които демонстрират, че мускулната маса се усилва с увеличение на дозата на тестостерон “, само че добави, че връзката сред равнището на тестостерон в кръвта и представянето остава „ комплицирана и спорна “.

Нова глава

32-годишната Семеня сподели, че се усеща подготвена да напише книга за живота си, само че призна, че изправянето на въпроси за пола й в ранна възраст е било мъчно.

В книгата тя споделя, че е била на 18 години, когато за първи път е изправена пред контрола на Световната атлетика, тогава известна като IAAF.

Семеня разказа момента като „ изменящ живота “.

„ Вие сте на 18 години и тогава ви питат дали не сте задоволително жена. Цялото си детство си била жена, без значение от разликите, които имаш в тялото си “, сподели тя.

Източник: cnn.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР