Двугодишна хронология на събитията в Афганистан от 2021 г. Талибаните превземат

...
Талибаните се върнаха на власт в Афганистан на 15 август
Коментари Харесай

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан на 15 август 2021 г. като U

ByRIAZAT BUTT Associated Press, 14 август 2023 г., 12:47 ч. Талибаните се върнаха на власт преди две години, след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха от страната:

авг. 15, 2021 — Талибаните маршируват в Кабул, докато подкрепяният от международната общност президент Ашраф Гани бяга от страната.

авг. 26, 2021 г. — Атентатори самоубийци и въоръжени лица от групата на Ислямска държава убиват над 170 афганистанци и 13 американски войници при нападение срещу тълпите, опитващи се да бъдат евакуирани на летището в Кабул.

23 март 2022 г. — В деня, в който се отварят гимназиите, талибаните внезапно отменят обещанието си да позволят на момичетата над шести клас да посещават училище. На момичетата, които са се появили за първия ден от занятията, им е казано да се приберат вкъщи.

7 май 2022 г. — Министерството на добродетелта и порока на талибаните издава заповеди, според които жените на обществени места трябва да носят широки дрехи и да покриват лицата си с изключение на очите. Съветва ги да си стоят вкъщи, освен ако нямат важна работа извън къщата.

22 юни 2022 г. — Мощно земетресение удря отдалечен район на Източен Афганистан, убивайки повече от 1100 души. Талибаните се борят със спасителните усилия, което подчертава липсата на ресурси и зависимостта от хуманитарни групи.

31 юли 2022 г. — САЩ убиват лидера на Ал Кайда Айман ал- Зауахри при удар с дрон срещу убежище в Кабул, където е отседнал от месеци. Официални лица на САЩ обвиняват талибаните, че са го укрили в нарушение на Споразумението от Доха.

септ. 5, 2022 - Самоубийствен атентат на ИД убива двама дипломати в руското посолство в Кабул, рядко нападение срещу чужда дипломатическа мисия. Русия е сред шепата държави с работещо посолство в Афганистан и единственото европейско.

септ. 30, 2022 - Атентатор самоубиец удари образователен център в шиитски район на столицата, убивайки десетки хора, включително тийнейджъри, които полагат приемни изпити за университет.

ноем. 10, 2022 - Влиза в сила национална забрана жените да използват фитнес зали и паркове. Талибаните наложиха забраната, тъй като се твърди, че жените не спазват правилата за разделяне на половете или не носят правилно хиджаби или ислямски забрадки.

ноем. 20, 2022 г. – Талибаните бият с камшик 19 души, включително предполагаеми прелюбодейци, в първото публично бичуване след връщането към управлението на талибаните.

дек. 8, 2022 - Талибаните екзекутират осъден убиец пред стотици зрители в първата публична екзекуция след превземането.

дек. 21, 2022 г. - Талибаните забраняват на студентките да посещават университет, като вече са забранили на момичетата да посещават средно и средно училище.

дек. 24, 2022 - Талибаните забраняват на афганистанските жени да работят с национални и международни неправителствени групи, след като вече са ги изключили от повечето работни места.

9 март 2023 г. – ООН казва, че Афганистан се е превърнал в най-репресивната държава в света за жените и момичетата, лишавайки ги на практика от всички техни основни права.

6 април 2023 г. – Главният говорител на талибаните премества офиса си от Кабул в Кандахар, духовното родно място на движението и базата на върховния лидер Хибатула Ахундзада. Това е най-ясният знак досега за изместване на властта на юг.

10 април 2023 г. - ООН предупреждава, че нейните операции в Афганистан остават силно недофинансирани. По-рано беше казано, че Афганистан е най-слабо финансираната му операция в световен мащаб, въпреки че е най-голямата хуманитарна криза в света.

4 юли 2023 г. - Талибаните нареждат затварянето на салоните за красота за предлагане на неислямски услуги като оформяне на вежди. Решението засяга около 60 000 жени предприемачи и допълнително ограничава местата за срещи на жени извън дома.

19 юли 2023 г. - Талибаните използват електрошокови пистолети срещу жени, протестиращи забрана на салони за красота, пръскане на демонстрантите с вода и стрелба във въздуха за разпръскване на тълпата.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР