Двудневна среща на специалните представители за Афганистан от различни страни

...
Двудневна среща на специалните представители за Афганистан от различни страни
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН откри в Катар среща на високо равнище, посветена на Афганистан

Двудневна среща на специфичните представители за Афганистан от разнообразни страни стартира в неделя в столицата на Катар Доха под председателството на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно, заяви ДПА, като се базира на представител на Световната организация.

Според Организация на обединените нации цел на срещата е да бъде разискван методът към възходящото интернационално присъединяване в Афганистан.

Правителството на талибаните в Кабул е отказало да взе участие в срещата с аргумента, че изискванията му не са изпълнени. Талибаните желаят да бъдат приети „ като единствени публични представители на Афганистан “ и да беседват с Организация на обединените нации по „ всички въпроси на доста високо ниво “.

Очаква се на срещата да участват също афганистански дами и представители на гражданското общество.

Правозащитни организации приканиха Организация на обединените нации да подсигурява, че правата на дамите ще имат централно място на всички полемики.

През декември Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която изисква от генералния секретар на Организация на обединените нации да назначи специфичен делегат за Афганистан.

Талибаните се опълчват на възможното установяване на подобен делегат с аргумента, че това не е належащо при съществуването на дипломатическа задача на Организация на обединените нации в Кабул.

Наскоро специфичният координатор на Организация на обединените нации Феридун Синирлиоглу в отчет предложи да бъде направена пътна карта за реинтеграция на Афганистан в интернационалната икономическа и политическа система при изискване, че талибаните изпълнят интернационалните задължения на Афганистан.

След връщането си на власт през 2021 година талибаните отхвърлят апелите за „ включващо държавно управление “ и за гарантиране на правата на дамите на обучение и труд. В резултат никоя страна не е признала държавното управление им. Банковите запаси на страната на Запад са замразени, а високопоставени талибани са в листата на търсените лица на Съединени американски щати, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР