Двойно са се увеличили разходите по зазимяване на пчелните семейства

...
Двойно са се увеличили разходите по зазимяване на пчелните семейства
Коментари Харесай

Двойно са се увеличили разходите по зазимяване на пчелните семейства в Кюстендилско

Двойно са се нараснали разноските по зазимяване на пчелните фамилии в Кюстендилско. Това сподели пред " Фокус “ Тихомир Стоицов, ръководител на браншовия съюз " Пчела “. По думите му тази есен пчеларите са били подложени на съществени тествания.

Едното от тестванията е било болестта вароатоза. Инвазията на акара е била извънредно огромна. " Вероятно поради топлата есен или поради ненавременното отнасяне. Имахме съществено намаляване на пчелните фамилии, а даже и сериозна смъртност. Предполагам, че ще имаме една много сериозна зимно-пролетна смъртност “, сподели Тихомир Стоицов.

По думите му другият проблем е финансов. Всичко е поскъпнало, в това число медикаментите и храната. " Преди три месеца една от всеобщите храни се продаваше на 2,80 лв., а в този момент цената й е 4,50 лв.. В съпоставяне с предходната година, подготовката за зимата на пчелното семейство е поскъпнала двойно. Тук не поставям разноските за гориво, а доста от пчелините са в отдалечени места и това също има значение “, сподели Тихомир Стоицов.

Към момента цената на 1 кг. пчелен мед е 15 лв., само че се намира и пчелен мед на цени сред 10 – 12 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР