Двойно повече варненци, отдаващи краткосрочно имоти под наем чрез онлайн

...
Двойно повече варненци, отдаващи краткосрочно имоти под наем чрез онлайн
Коментари Харесай

Двойно повече варненци отдават имоти под наем чрез онлайн платформи

Двойно повече варненци, отдаващи краткосрочно парцели чартърен посредством онлайн платформи, са се записали по Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС) през първите шест месеца на 2023 година От 1 януари до 30 юни т.г. заявление за регистрация са подали общо 189 поданици на града, а за същия интервал на предходната година те са малко над 90, регистрират от Национална агенция за приходите в морската столица.

Физически лица, които отдават краткосрочно парцели чартърен през онлайн платформи AirBNB, Booking и други, подлежат на регистрация по член 97а от ЗДДС преди да започват активността си, припомнят от приходната организация във Варна. Лицата и сдруженията, които имат намерение да отдават недвижими парцели чартърен посредством задгранични онлайн платформи, е належащо да подадат заявление за регистрация. Това те могат да създадат онлайн вПортала за е-услуги на Национална агенция за приходите, налични с дипломиран електронен автограф (КЕП) или на място в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес. След като едно лице е записано по ЗДДС, за него поражда обвързване да подава по електронен път до 14-ти всеки месец справка-декларация по ЗДДС, надлежно дневници за продажби и покупки.

Физическите лица би трябвало да имат регистрация и в указател БУЛСТАТ приАгенцията по вписванията. Те са самоосигуряващи се лица и следва да заявяват начало на обезпечаване в Национална агенция за приходите в 7-дневен период от започване на активността, припомнят още от Национална агенция за приходите Варна.

„ Увеличаването на записаните по ЗДДС лица се дължи на по-високата осведоменост на потребителите и устрема им за съблюдаване на данъчното законодателството “, акцентира Властиана Николова, шеф на Търговско дружество на Национална агенция за приходите Варна.

Повече информация за данъчните и осигурителните условия може да се откри в уеб страницата на приходната организация - в рубриката или да се получи на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18700 и 02 9859 6801 (на цена, съгласно цените на съответния оператор)и на място в офис Варна от 09:00 до 17:30 часа без спиране.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР