Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през

...
Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през
Коментари Харесай

Двойно повече чужденци са поискали българско гражданство през 2020 г.

Двойно повече искащи да станат български жители са регистрирани през 2020 година. Справка на президентската администрация сочи, че на съображение " обща натурализация " са подадени молби от Русия, Армения, Виетнам, Ливан, Сирия и Иран.

Експерти изясняват наклонността с бежанската вълна след ескалация на напрежението в Близкия изток. Резултатът - предходната година българско поданство са получили малко над 18 400 души.

Мехран Давари живее в България към този момент 10 години. Напуска родния Иран в миг, в който страната е раздирана от протести след президентските избори. Самият той твърди, че попаднал в полезрението на локалните управляващи по политически аргументи. " За страдание, този, който не трябваше да става президент, стана и започнаха митинги по улиците. Участвах в тях и ме арестуваха. Не бях единствено аз ", споделя Давари пред Нова телевизия. Лежи в пандиза няколко седмици. В последна сметка е освободен, само че не след дълго полицията стартира да го търси. " Реших, че Техеран може би е рисков град за мен, тъй като те ме търсеха непрекъснато ", показва Мехран Давари. Така той напуща Иран и отива в Турция, а оттова пресича незаконно границата с България. " Просто желаех да заобикалям от този призрачен сън и да стигна някъде, с цел да пребивавам умерено ", споделя Давари.

Според арабиста Владимир Чуков доста мигранти виждат в България тъкмо такова място. " Първият дял, който предлага нашата страна, това е успокоение и сигурност. Само си помислете какво е сега в Близкия изток ", разяснява той.

Според наблюдаващи България все по-често се трансформира не в директна, а в последна дестинация. " Чел съм сърцераздирателни истории какво е било в Харманли, какво е било в другите бежански лагери... България, за жалост, ще поема своята част и своя риск от транспортна коридорна страна в страна с последна дестинация ", споделя проф. Владимир Чуков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР