Двойно повече българи (33%) оценяват изминалата година като по-добра за

...
Двойно повече българи (33%) оценяват изминалата година като по-добра за
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Богатите са по-малко щастливи, бедните

Двойно повече българи (33%) правят оценка миналата година като по-добра за тях, в сравнение с тези, за които тя е била по-лоша (14%), с което продължава позитивната наклонност, присъща за последните пет години за персоналната равносметка на българите за 2019 година.

Това означават данните от регулярния мониторинг на публичните настройки на социологическата организация " Алфа Рисърч ", извършено измежду 1017 пълнолетни жители посредством директно общоприетоо изявление по домовете в интервала от 5 до 12 декември.

Най-значим е делът (53%) на хората, които не виждат смяна в личния си живот и благоприятни условия – нито за положително, нито за неприятно.

Въпреки разтварящата се ножица сред положителни и отрицателни оценки е налице прочут спад както в едните, по този начин и в другите. На позитивните – от 35 на 33 на 100, на негативните – от 19 на 14 на 100.

Анализът сочи, че оптимизмът понижава главно измежду по-високостатусните групи, а скептицизмът – измежду по-нискостатусните. Накратко, по-богатите и по-младите са станали по-малко щастливи, а по-възрастните и по-бедните – по-малко нещастни, означават откривателите. Най-значим спад е налице във възрастовата група на 55-60-годишните, на които следва прекосяването в пенсия с всички произлизащи от това промени в самостоятелния стандарт.

Оценките за икономическото положение на страната се вписват в същата логичност – постепенно усъвършенстване (до 18%), само че отрицателните (28%), както и неутралните (54%) не престават доста преобладават. Личните прогнози за 2020 година не престават да бъдат очебийно оптимистични – 55% чакат персонално за тях тя да бъде по-добра против едвам 9%, които я виждат в по-лоша светлина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР