Двойка кучета, подарени от севернокорейския лидер Ким Чен-ун преди четири

...
Двойка кучета, подарени от севернокорейския лидер Ким Чен-ун преди четири
Коментари Харесай

Кучетата, подарък от Ким Чен-ун за Южна Корея, отиват в зоопарк


Двойка кучета, подарени от севернокорейския водач Ким Чен-ун преди четири години на тогавашния президент на Република Корея Мун Дже-ин, се озоваха в зоологическа градина след спор кой би трябвало да финансира грижите за животните, съобщи АП.

Двете бели ловни кучета пунсан - порода, локална за КНДР, бяха дарени след диалозите на върха в Пхенян през 2018 година Но либералът Мун се отхвърли от кучетата предишния месец, цитирайки липса на финансова поддръжка за животните от настоящето консервативно държавно управление, водено от президента Юн Сук-йол.

Кучетата, наречени Гоми и Сонкан, бяха преместени в зоологическа градина, поддържана от кметството в южния град Куанджу, предишния петък след краткотраен престой във ветеринарна болница в югоизточния град Деджу, споделиха чиновници на зоопарка.

В наличието на кмета на Куанджу Кан Киджун кучетата бяха показани в понеделник с табелки с имената им към врата, до момента в който публицисти и други гости правеха фотоси.

„ Гоми и Сонкан са знак на мира, помиряването и съдействието сред Република Корея и КНДР. Ще ги гледаме добре, по този начин както се грижим за поддържането на мира “, сподели кметът Кан.

Двойката има поколение от шест кученца, всичките родени след идването им в Република Корея. Едно от тях, на име Биол, се отглежда в зоопарка на Куанджу от 2019 година Останалите пет са в други зоологически градини и публични заведения в Южна Корея.

Служителите на зоопарка в Куанджу споделиха, че ще се опитат да отгледат Биол и нейните кучешки родители дружно, макар че сега те се държат настрана, защото не се разпознават.

Гоми и Сонкан публично са държавна благосъстоятелност. Докато беше на поста, Мун ги отглеждаше в президентската резиденция. След като напусна през май, някогашният президент съумя да ги занесе в частния си дом с помощта на смяна в закона, която разреши президентските дарове да се поддържат отвън държавния списък, в случай че са животни или растения.

В началото на ноември обаче офисът на Мун упрекна държавното управление на Юн, че отхвърля да покрие разноските за храна и ветеринарни грижи за кучетата. Кабинетът на Юн отхвърли обвиняването, като сподели, че в никакъв случай не е пречел на Мун да държи животните и че полемиките за даване на финансова поддръжка към момента не престават.

През 2000 година починалият татко на Ким, Ким Чен-ир, подари друга двойка кучета пунсан на тогавашния президент на Република Корея Ким Де-чун след срещата им в Пхенян. Това бе първата междукорейска среща на върха след разделянето им през 1948 година Либералът Ким Де-чун подари две кучета от южнокорейската порода джиндо на Ким Чен-ир. Севернокорейските кучета живяха в публичен зоопарк покрай Сеул, преди да умрат през 2013 година, написа Българска телеграфна агенция.

These 1 year old doggos Haerang and Kumgang are the puppies of former President Moon Jae-in’s dog Gomi, one of two Pungsan-breed dogs gifted by North Korean leader Kim Jong-un after their 2018 summit. They live near the DMZ now.
— Michelle Ye Hee Lee (@myhlee)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР