„Движим се със скоростта на охлюв. Имаме да изминем още

...
„Движим се със скоростта на охлюв. Имаме да изминем още
Коментари Харесай

Равенството между половете все още е мираж, сочи проучване

„ Движим се със скоростта на охлюв. Имаме да изминем още доста път, до момента в който изградим общество с тъждество сред половете, и всички страни в Европейския съюз имат какво да трансформират. В някои сфери разликите са даже по-големи, в сравнение с преди 10 години. Нашият показател за равенството сред половете ясно демонстрира дали държавните политики отразяват съответните потребности на дамите и мъжете и дали са ефикасни “. Това разяснява Вирджиния Лангбак, шеф на Европейския институт за тъждество сред половете (EIGE) във връзка Актуализирания показател за равенството сред половете в Европа.
„ Новите резултати на показателя за равенството сред половете демонстрират, че неравенството доминира във всички сфери на живота. Това значи, че Европа би трябвало да предприеме дейности неотложно. Тази година ще предложа спомагателни ограничения за обезпечаване на повече права на дамите и равно възнаграждение при равни условия на труд. Равенство не значи дамите да са като мъжете, а по-скоро да се основат условия двата пола да имат еднообразно право на избор и да вземат участие пълноценно в обществения, трудовия и фамилния живот “ — споделя Вера Юрова , комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равенството сред половете.
Оказва се, че най-значителни изгоди за равенството сред половете през последните 10 години са реализирани в областта на вземането на решения, изключително в частния бранш . Въпреки че равенството сред половете при вземането на решения се е подобрило с съвсем 10 пункта през последното десетилетие и е достигнало оценка 48,5, то продължава да е индикаторът с най-ниска стойност. До огромна степен това се дължи на непропорционалното посланичество на мъжете и дамите в политиката и демонстрира либерален недостиг в ръководството на Европейски Съюз.
Освен данни за вземането на решения в политическия и икономическия живот показателят демонстрира кой заема водещи позиции в медиите, научно-изследователската сфера и спорта . В медийната среда броят на дамите, които учат публицистика, е доста по-голям (две трети от завършилите), само че единствено дребна част от тях се издигат до върха. Броят на мъжете, заемащи управителни длъжности в медиите, е по-голям . В региона на финансирането на научно-изследователската активност дамите заемат по-малко от една трета (27 %) от водещите позиции в организациите за финансиране на научни проучвания. Ситуацията е още по-неравностойна в спортния бранш, където дамите заемат едвам 14 % от управителните постове в спортните федерации в Европейски Съюз.

По отношение на разпределението на времето при дамите и мъжете се следи декаданс в 12 страни. Едва всеки трети мъж се ангажира всекидневно в готвене и домакинска работа спрямо съвсем всяка жена (79 %). Освен това мъжете имат повече време за спортни, културни и развлекателни действия. Жените с мигрантски генезис имат доста повече усложнения, що се отнася до грижите за членовете на фамилията спрямо дамите, родени в Европейски Съюз (съответно 46 и 38 %).
Актуализираният показател за равенството сред половете демонстрира действителното положение в Европа през днешния ден. Отчитаме прогрес, само че като цяло измененията настъпват доста постепенно. Оценката за Европейски Съюз е единствено с четири пункта по-висока отпреди 10 години и доближава 66,2 от 100. Държавата с максимален прогрес е Швеция с оценка 82,6, а Гърция заема последно място в листата с 50 пункта. Най-ефективни са промените в Италия, която е повишила оценката си с 12,9 пункта и се е изкачила на 14 място в класацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР