Движещите сили на енергийните доставки се изместват все повече към

...
Движещите сили на енергийните доставки се изместват все повече към
Коментари Харесай

Инвеститорите гледат към Китай

Движещите сили на енергийните доставки се изместват от ден на ден към политиката, а не към стопанската система, което усилва волатилността. Справянето на Пекин с коронавирус ще е от основно значение за котировките на металите и природния газ. Glencore планува голям дефицит на мед поради изоставането в създаването на мини.
Невероятното пътешестване с влакчето на ужасите, което енергийните пазари изживяха след началото на пандемията през 2019/2020 година, имаше продължение през предходната година. Тя ще се запомни с невиждана неустановеност на световните енергийни доставки след съветската инвазия в Украйна на фона на стопански проблеми и висока инфлация.

Тази година най-важният фундаментален фактор за световното търсене на сила и първични материали ще бъде политиката на Китай във връзка с коронавирус. Забавянето на търсенето във втората по величина стопанска система в света през 2022 година поради поредицата от локдауни изигра ролята на основен защитен клапан за пазарите на петрол, газ и въглища, до момента в който Европа се бореше да размени съветската сила. Китай дава сигнали, че анулира до известна степен пандемичните ограничавания и може да се чака още веднъж да усили вноса на изкопаеми горива.
Реклама Енергетиката отново ще е под пара
Анализаторски компании плануват, че през 2023 година пазарите на първични материали ще навлязат в нескончаем интервал на пренастройване, защото ще се приспособяват към нарасналите цени и несигурността на доставките. Ако не се стигне до доста по-дълбока криза от предстоящото, ще са нужни няколко години на по-силен растеж на предлагането, в сравнение с търсенето, с цел да се върнат запасите на допустими равнища, изключително в случай че намаляването на съветския енергиен експорт е по-сериозно от предстоящото.

Енергетиката се отличава с това, че " световните вложения за поддържане на запасите изостават доста от търсенето ", а войната на Русия против Украйна задълбочи тази наклонност, споделя пред Marketwatch.com Скот Колиър, основен изпълнителен шеф на Advisors Asset Management.

S&P Global Commodity Insights планува, че общото търсене на сила в Китай ще се усили с 3.3 млн. барела нефтен еквивалент дневно спрямо съвсем нулевия растеж през 2022 година Това ще е 47% от повишаването на международното търсене на сила през годината. Въпреки че вносът на Китай евентуално ще нарасне, Индия беше мощен фактор в търсенето през миналата година, като вносът на петрол и въглища е доста по-висок, защото тя пое огромни размери съветски доставки, които биха отишли в Европа.

Макар че световното предложение на нефт ще се усили, през 2023 година упованията са то да нараства доста по-бавно - с към 1.7 млн. барела на ден при 4.5 млн. през 2022 година, заради по-големите проблеми на Русия поради ембаргото и лимитираното нарастване на предлагането от ОПЕК. Въпреки че все по-често се приказва, че шистовата гражданска война в Съединени американски щати е завършила, предвижданията са за растеж на предлагането на нефт оттатък океана от този източник, като в допълнение нарастване ще пристигна от Норвегия, Бразилия, Канада и Гвиана.
Реклама
Що се отнася до природния газ, растежът на доставките в международен мащаб, изключително на втечнения природен газ (LNG), се планува да бъде стеснен през 2023 година макар извънредно високите цени. Причината е неналичието на нови уреди за втечняване, които да влязат в употреба. Това ще наложи пазарите на полутечен природен газ още веднъж да се балансират по-скоро въз основата на понижаване на търсенето, в сравнение с увеличение на предлагането. Тази динамичност ще бъде изключително забележима в Европа, където през 2023 година доставките на съветски газ ще бъдат даже по-малко, в сравнение с през предходната година.

Като цяло S&P Global Commodity Insights чака цените на енергийните първични материали да се намалят през 2023 година, защото търсенето и предлагането ще се приспособяват към достигнатите по-високи равнища. Средните цени на природния газ, въглищата и суровия нефт се планува да бъдат по-ниски през 2023 година, в сравнение с през предходната. Тази година обаче се чака да е отлична за рафинериите, като цените на рафинираните артикули ще запазят високи равнища. Цените на електрическата енергия също са на път да се намалят, защото в употреба ще влязат нови планове от възобновими енергийни източници, а европейските политици се стремят да отслабят връзката сред природния газ и цените на електрическата енергия.

Петролът може да продължи да бъде волатилен през 2023 година, тъй като вложителите ще се борят с по-малко търсене по време на криза, само че по-дългосрочната картина на незадоволителни вложения и незадоволително предложение на пазара евентуално също ще се резервира.

Важно е да се има поради, че движещите сили на енергийните доставки се изместват от ден на ден към политиката, а не към стопанската система, което усилва волатилността. Това си пролича в цялостна степен през 2022 година и изключително в Европа, където имаше ясна политическите реакции на съветската инвазия. Пример какъв брой значима ще бъде политиката на предложение през 2023 година е до каква степен ефикасен ще бъде ценовият таван за съветския нефт. Прогнозите за пазарите въз основа на търсенето и предлагането са сложни, само че прогнозите за дейностите на политиците са съвсем невъзможни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР