Движенията на цените на световните пазарите се променят много рязко.

...
Движенията на цените на световните пазарите се променят много рязко.
Коментари Харесай

Боян Рашев: Студена зима и недостигът на ток в Украйна създават риск за България

Движенията на цените на международните пазарите се трансформират доста внезапно. Това се дължи, несъмнено, на геополитическата конюнктура. Интересна наклонност се следи при златото, което нараства и не стопира да го прави. Тази или идната година златото ще доближи 3000 $ за тройунция. По-тревожно е, че тази зима в България съществува риск от дефицит на енергоизточници и по-конкретно - електрическа енергия. В Европа назрява сериозен проблем с автомобилната промишленост. Китай цели да превземе европейският авто пазар. Това каза Боян Рашев, сътрудник в EY Denkstatt, в предаването „

Среброто също към този момент е промишлен метал, който се употребява за производството на фотоволтаични панели, технологии, свързани с изкуствения разсъдък и на всички места, където е нужна свръхбърза проводимост. „ Годишният недостиг на сребро в международен мащаб е голям “, разяснява гостът.

Ситуацията в Китай е непредсказуема, само че стопанската система на страната явно изпитва съществени усложнения. В същото време, китайското държавно управление не може да си разреши рецесия, защото икономическият растеж там е опиат. Спирането на растежа там е немислимо. Това ще се отрази на цените на медта, цинк, олово, както и на нефта. Китай е най-големият консуматор на всички изброени първични материали.

Според събеседника от ден на ден страни построяват стратегически петролни запаси – Индия, Китай, Съединени американски щати и други. Преди 5 години война в Близкия изток автоматизирано означаваше увеличение на цената на нефта, само че в този момент не виждаме това. Не бива обаче да забравяме, че не виждаме военни дейности на територията на страна, която създава огромни количества петрол. Малко евентуално е Израел да удари иранската нефтена инфраструктура преди американските избори.

През зимата потреблението на електрическа енергия в България се усилва неведнъж. „ Спирането на работа на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “ основава риск от настъпване на енергийни проблеми в страната “, предизвести гостът. Това важи с особена мощ при доста ниски температури. В нашата електросистема към този момент няма място за повече слънчеви панели. Трябва да се влага в други типове ВЕИ – вятър, водна сила и други.

Свидетели сме на огромна вълна от вложения в акумулатори. Хората виждат, че все по-често има нулеви цени денем и по-високи цени вечер. Има акумулатори, които ще разрешат на потребителите да се възползват от това, само че те не са евтини. А тъкмо от това зависи дали една такава инвестиция ще е печеливша. Не бива да забравяме, че в България 50% от времето цената на ток се образува от цената на природния газ

В България липсва ползване, което да подсигурява пазар за нов огромен блок в АЕЦ „ Козлодуй “. Ако в България се осъществят вложения в дата центрове, тогава може да възникне такава потребност. Точно това вършат сега Microsoft, Гугъл и Amazon. „ Ако погледнем към България, ситуацията в „ Топлофикация София “ ЕАД ситуацията е едно и също. В Пловдив топлофикация е частна, а в София – държавна. Това е една от аргументите за проблемите в столицата “, напомни Рашев.

Проблемите на европейската автоиндустрия не породиха през вчерашния ден, а се натрупаха с времето. Европа вкарва от ден на ден условия към всяка кола, която се продава тук. Това оскъпява процеса и прави все по-невъзможно за производителите да създават в Европа. Най-тежкият фактор е европейската политика в посока електрификация, което изтри епохи преднина сред Европа и Китай при автомобилостроенето.

Не бива да има подозрение, че всичко  това се случва със сериозна поддръжка от страната за китайските автомобилни компании. Въвеждането на мита е някакъв опит за продобиване на време. „ Изискват се съществени политически промени, които да дадат опция на европейските производители да се върнат към печелившия модел “, акцентира гостът.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР