Движението на тракторите към предварително обявените точки на протеста от

...
Движението на тракторите към предварително обявените точки на протеста от
Коментари Харесай

Фермерите на протест: Тежка техника по ключови пътища в страната, полицията на крак

Движението на тракторите към авансово оповестените точки на митинга от рано затрудни трафика
Земеделците започнаха оповестените през вчерашния ден ефикасни митинги, като по прелиминарен проект над 80 съществени пътни артерии в цялата страна ще бъдат блокирани от тежка техника от 10 до 12 часа. Това става откакто земеделците отхвърлиха предлагането на държавното управление за финансова помощ за тези, които потвърдят, че са били на загуба през 2023 г. 

Същевременно в Народното събрание заседава Комисията по земеделие, на която и през днешния ден се обсъждат  проблемите в бранша.  

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са позиционирани полицейски патрули на авансово оповестените точки, на които ще има скупчване на селскостопанска техника. В случай на нужда ще бъдат указани обходни направления. От ведомството на Калин Стоянов приканиха водачите за " самообладание, приемливост и преценявате с полицейските разпоредби ".

Над два часа продължиха блокадите с трактори по основни пътни артерии в страната и изнерви стотици водачи. Земеделците заплашиха  с блокади през идващите дни.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Русе

Земеделските производители блокираха придвижването в региона на граничния контролно-пропускателен пункт  " Дунав мост "  при Русе. Протестиращите шестват със аграрни машини.  Милен Коев, ръководител на районния съюз на фермерите " Дунавско зърно ", съобщи че повода за недоволството е предлагането на страната, което съгласно тях е незадоволително и недопустимо.

Основният проблем е методиката, с която желае да се подкрепят секторите, изясни той. Например в бранш зърнопроизводство производителите нямат никаква физическа опция да си приготвят данъчните заявления до края на този месец.

Отделно, една финансова година при нас застъпва две икономически години. Почти в никакъв случай данъчната декларация не е действителен измерител на производството за съответната финансова година, уточни Коев.
 Блокадата при
Блокадата при " Дунав мост " при Русе
Снимка: Българска телеграфна агенция
Йордан Тодоров, ръководител на кооперацията в село Бръшлен, разяснява че проблемите в бранша са доста. " Не мислим, че нещо ще се промени, тъй като сме лъгани доста пъти. Няма изкупуване на продукция, а в случай че има - то е под нашата себестойност ", означи той. Тодоров даде образец, че добивът от декар царевица предходната година е бил към 150 кг, а при естествени години е бил над 800 кг.

В Русенско митинги има на още две места на пътя Русе-Бяла. Милен Коев съобщи, че митингът през днешния ден ще продължи до 12 ч. Протестите на зърнопроизводителите са безсрочни.

Видин

Протестът на земеделските производители блокира и пътя към " Дунав мост 2 "  при Видин. Трактори и земеделска техника блокираха околовръстния път на Видин като са затворени и двете платна към и от граничния контролно-пропускателен пункт " Дунав мост 2 " при Видин - Калафат. Движението за товарни коли към Румъния бе спряно.

В Монтана блокираха придвижването по интернационален път Е-79 и този за Лом и Козлодуй. Над 100 трактори блокираха пътя за Лом, на разклона за Бойчиновци и Козлодуй. В региона на село Горна Вереница те заградиха пътя за " Дунав мост - 2 " при Видин.

Десетки зърнопроизводители от Силистренско се включиха в митингите на сътрудниците си от страната. Те се движат с тежка техника от пътните прави Тутракан - Нова Черна и Ситово - Нова Попина. Блокади има и в регионите на Велико Търново.

Производители от Ловешка област блокираха основните пътища София - Варна и София - Русе при пътни възли " Абланица " и " Боаза " и край Луковит.

Стара Загора

Движението по основния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала " Тракия ", беше затворено от 10:00 часа в региона на Птицекомбината. Причината е, че пътят беше блокиран от тежка техника от митинга на зърнопроизводителите.
 Блокадата при Стара Загора
Блокадата при Стара Загора
Снимка: Българска телеграфна агенция
Сливен

Общо 30 селскостопански машини блокираха в 10 часа през днешния ден пътен възел (ПВ)  " Петолъчката "  край Сливен. По информация на Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и ръководител на Сдружение на земеделските производители " Хаджи Димитър " в Сливен със земеделска техника днес ще бъдат блокирани още две основни точки в Сливенски регион - подстъпите към автомагистрала (АМ) " Тракия " след село Крушаре, както и подстъпите при селата Кабиле и Желю челник.  Пътищата ще останат затворени до 12:00 часа през днешния ден, а с всеки идващ ден, времето за митинг ще се усилва с един час. " Подготвили сме машини, които няма да употребяваме в пролетната акция, тъй че всеки ден, колкото се наложи, те ще са там ", уточни Радев.

Земеделци затвориха със селскостопански машини пътя Ямбол - Сливен, в региона на пътния възел за автомагистрала " Тракия "  до село Хаджидимитрово, видя кореспондент на Българска телеграфна агенция. Блокадата ще остане до 12:00 часа, оповестиха протестиращите фермери от Ямболско и Сливенско.

Варна

Във Варненска област земеделците вършат блокади на четири места най-малко за два часа. Техниката ще бъде ситуирана в регионите на път III-208 Провадия-Дългопол, на разклона с. Градинарово, на път III-208 Провадия-Айтос, в региона на околност " Чудните скали ", на път I-9 Варна-Бургас, до бензиностанцията на с. Рудник, и на същият път в местността " Харамията ", до разклона за селата Аврен и Бенковски.  От полицията прецизират, че за тях са подадени уведомления до съответните общини и до Агенция " Пътна инфраструктура ".

Бургас

В Бургас точките със скупчване на селскостопанска техника на пътища са:
правата Камено - Българово правата Бургас - Айтос в региона на " Големият Бекир " правата Сунгурларе - Карнобат правата Обзор - Варна   Ключови пътища бяха блокирани и от митинга на земеделците в община Плевен
Ключови пътища бяха блокирани и от митинга на земеделците в община Плевен
Снимка: Булфото
Пловдив 
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Трактор с плакат  " На маймуни ни направихте "  поведе митинга на фермерите от Пловдивско край село Труд. Те са безапелационни, че няма да правят отстъпка.



Малко повече от час продължи блокадата на кръговото кръстовище при село Труд. Колоната от трактори потегли към Пловдив, където шествието ще стигне до бул. " Дунав " и оттова ще се върне назад. Има големи колони от коли и в двете направления на пътя сред Пловдив и Карлово.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Хасково

Земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, който е пресечна точка на пътищата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград. Около 200 селскостопански машини стопираха трафика по данни на ръководителя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Полицията пренасочваше придвижването по обходни направления.  Към недоволните фермери от района се причислиха и техни сътрудници от Кърджалийско. Фалитите на дребни производители като мен към този момент се виждат, сподели зърнопроизводителят от Хасково Димитър Кирчев. Не ни остава друго, с изключение на да протестираме. Това, което държавното управление предлага, е насмешка, счита той. На въпрос Кирчев отговори, че ще подаде декларация, с която да удостовери загубите си.
 Хасково - земеделци - обсада
Хасково - земеделци - обсада
Снимка: Българска телеграфна агенция
По негови думи, на този стадий оставка на земеделския министър не е на дневен ред. " По-важното са не парите, а регулацията на бранша ", сподели и ръководителят на Сдружението на зърнопроизводителите Станислав Стоянов. Той разясни, че митингът всеки ден ще се разраства - с по един час повече от днешните два часа всеки идващ ден, а точките на пътните блокади ще се усилват.

В Пазарджик над 50 трактора блокират " детелината " край село Гелеменово, само че не и придвижването към автомагистрала " Тракия ".

Зърнопроизводители изкараха трактори на митинг в село Карапелит, което е една от трите точки на митинг в добричко.
 Зърнопроизводители изкараха трактори на митинг в село Карапелит
Зърнопроизводители изкараха трактори на митинг в село Карапелит
Снимка: Българска телеграфна агенция
Полицията промени авансово оповестеното място за митинг на Кюстендилските земеделски производители - от изхода на село Жиленци по международиня път за граничния пункт Гюешево- Северан Македония на разклона за село Слощица на пътя Кюстендил-Дупница.

Десетки машини се събират от рано сутринта в град Мизия, което стана причина за затруднено напредване по пътя от Враца. Земеделските стопани се канят да блокират и придвижването за ферибота Оряхово - Бекет.
 Земеделски производители от област Разград на път за изхода на село Гецово
Земеделски производители от област Разград на път за изхода на село Гецово
Снимка: Българска телеграфна агенция
Земеделски производители от област Търговище блокираха основния път София - Варна край бензиностанции на входа на регионалния град

Протестът в област Разград започна още преди 9 часа сутринта, когато земеделците започнаха да идват със селскостопанските си машини на планувания митинг на пътя Разград - Русе край село Гецово и разклона за село Балкански. По време на блокадата ще има обходни направления, по които полицейските екипи ще насочват трафика. Тежкотоварните коли, идващи от Варна, ще се отбиват от разклона за село Стражец и по второкласния път Търговище - Разград, а движещите се в противоположната посока ще минават през село Балкански. Леките коли ще пътуват през село Гецово, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград.
 Около 60 аграрни машини блокираха пътен възел
Около 60 аграрни машини блокираха пътен възел " Петолъчката “, подстъпите към автомагистрала " Тракия " след с. Крушаре и подстъпите при с. Кабиле и Желю челник
Снимка: Българска телеграфна агенция Хронология на днешния митинг
Протестите започнаха още през вчерашния ден като над 20 земеделски сдружения желаеха оставката на земеделския министър Кирил пред отрасловото министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, само че до съответен резултат - не се стигна. 

На срещата със аграрни производители през вчерашния ден кабинетът предложи схеми за подпомагането им. Обещани бяха 150 милиона лв. за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци. Предвидено бе и зърнопроизводителите да получат помощ единствено в случай че потвърдят пред данъчните, че са работили на загуба през предходната година, само че предложенията бяха отхвърлени от браншовите организации, защото не удовлетворявали настояванията им.

Премиерът Николай Денков отговори, че настояването за оставка е политическо и че зърнопроизводителите учредения за митинги нямат. Той позволи и че не е инцидентно, че митингите се вършат малко преди идната ротация в кабинета.

По материали на,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР