Движението на антиваксърите добива все по-големи мащаби, а пандемията от

...
Движението на антиваксърите добива все по-големи мащаби, а пандемията от
Коментари Харесай

Какво означава моделът ваксинация през целия живот?

Движението на антиваксърите добива все по-големи мащаби, а пандемията от ковид катализира отрицателните настройки на избрани групи скептици по тематиката, което води до притеснително понижаване на слагането на наложителни и целесъобразни ваксини у нас.

На фона на разрастващия се проблем с дезинформацията и подправените вести по отношение на имунизациите, експертите припомнят, че връщането на доверието в здравната система е от значително значение за разрешаване на казуса и респективно възстановяване на ваксиналното покритие. Един от методите за налагане на по-добра здравна и ваксинална просвета у нас е използването на здравния и управнически модел имунизация през целия живот.

Подходът към имунизация през целия живот значи, че слагането на избрана ваксина е планувано за дадена фаза от човешкия живот, предпазвайки пациента от евентуални опасности в съответната възраст. Здравните експерти са създали специфичен календар, обособяващ целесъобразните ваксини и респективно стадия от живота на пациента, в който следва да се случи имунизацията.

Моделът на имунизация през целия живот е освен припознат от Европейската комисия като работещ и изключително важен, само че и се предлага да бъде прибавен от всяка страна членка на Европейския съюз като само работещо решение за битка с инфекциозните болести с големи здравни и стопански изгоди. Към момента имунизациите са най-ефективният, а от време на време и единствен метод за попречване на развиването на някои ракови болести. Сред най-важните ваксинопредотвратими болести, свързани с рака са: HPV-свързаните ракови заболявния (като да вземем за пример рак на ануса и рак на маточната шийка, както и някои типове рак на главата и шията, в това число рак на устата); вирусният хепатит В, който може да провокира рак на черния дроб; бактерията хеликобактер пилори, която може да провокира рак на стомаха.

Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA) неведнъж слага тематиката за имунизацията през целия живот на интернационално равнище, като подтиква всички страни да премислят политиките си, нужни за повишение равнището на публичното здраве и поддръжка на здравните системи чрез използване на този модел.

 

* наличие на MSD
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР