Двете неща, които последни се спират в една държава, независимо

...
Двете неща, които последни се спират в една държава, независимо
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев остро към кабинета на Радев: Двете неща, които последни се спират в една държава, са градският транспорт и училището

Двете неща, които последни се стопират в една страна, без значение от епидемиологичната конюнктура, са градският превоз и учебното заведение. Това съобщи пред БГНЕС проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и някогашен министър на образованието (2005-2009 г.). Той изрази безпокойство от резултатите, които ще има онлайн образованието върху качеството на образованието.

„ Учениците всеобщо не вървят на учебно заведение. Въпросът е дали няма да изпаднат възпитаници, даже да се води, че вървят на учебно заведение? Дали това, което вършим към този момент втора година е вярно? Няма ясна вероятност, докога ще продължи тази обстановка. Правото на обучение е нарушено. Важи и за по-големите, тъй като университети не работят. Ако в този момент ги върнем присъствено, нещата ще наподобяват по този начин, който има зелен документ ще учи присъствено, а тези, които нямат ще са у дома пред компютрите. Не ми наподобява равно, в противен случай това е нарушаване на правата. Имам друго мнение във връзка с това, което се практикува във връзка с просветителната система “, сподели той.
свързани новини166307на 12.10.2021194351на 05.10.2021
Бившият министър на образованието разяснява отпадането на възпитаници от системата и ширещата се функционална неначетеност.

„ Това е един доста бездънен въпрос и той би трябвало да се раздели на две. Децата, които не посещават учебно заведение са едната страна на казуса, а от друга са тези, които вървят постоянно и вършат нужното да завършат, само че имат една функционална неначетеност. Това е проблем и на университетите. Ние имаме приключили висше обучение лица, които нямат опция да се осъществят професионално и в действителност са безработни с малко по-висока тапия. Министерството направи една сериозна стратегия в тази област, само че ми е сложна да ви кажа какви са резултатите “, съобщи проф. Вълчев.

Привличането на младежи, които да станат учители е значимо, с цел да се запълни демографската дупка в системата.

„ През годините и освен последните 20-30, а още в ученическите ми години, учителската специалност не беше от най-престижните. Учителите ми не живееха доста добре. Това важи и за времето на социализма. Правят се някакви старания, само че учителската специалност не е от най-желаните, изключително в дребните обитаеми места “, сподели проф. Вълчев.

Различието във възгледите на всяко потомство се отразява и върху просветителната система

„ Това е една от специалностите, където би трябвало да има учене цялостен живот. Всяко ново потомство има доста разнообразни визии и софтуерна подготовка. Учителят непрекъснато би трябвало да наваксва “, безапелационен е той.

Финансирането на образованието е останало на назад във времето.

„ Вижте по какъв начин са се развивали бюджетите на опазването на здравето и на образованието през последните 15 години, бюджетът на опазването на здравето се е нараснал, а този на образованието е понижен под 4% от Брутният вътрешен продукт “, уточни проф. Даниел Вълчев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР