Двете модифицирани ваксини срещу Омикрон вариантите на коронавируса ще бъдат

...
Двете модифицирани ваксини срещу Омикрон вариантите на коронавируса ще бъдат
Коментари Харесай

Новите Омикрон ваксини ще са достъпни само за вече имунизирани срещу COVID-19

Двете модифицирани ваксини против " Омикрон " разновидностите на ковид ще бъдат налични единствено за хора, които към този момент са ваксинирани против COVID-19. Одобрените от Европейската организация по медикаментите усъвършенствани препарати могат да бъдат употребявани като бустер, само че не и като първична доза за предотвратяване от болестта.

Това оповестиха в. От двете институции насочат рекомендации към страните членки на Европейски Съюз за обмисляне на идния есенно-зимен сезон, в който може да се чака поредна COVID-вълна. Опитът досега демонстрира, че растежът на заболеваемост от вируса стартира през октомври с понижението на температурите и доближава своя пик към края на календарната година.

Към момента приблизително 2300 европейци умират от вируса на седмична база. В 90% от случаите това са хора без имунизация.

Актуализираните бивалентни ваксини - Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 се приспособяват, с цел да се обезпечи оптимална отбрана против непрекъснато еволюиращия вирус и разновидностите му, които будят безпокойствие - изключително Omicron и обвързваните с него подлинии. " Излагането на имунната система на модерни версии на вируса, тъй че тя да научи и разпознае идващите разновидности, е от основно значение за построяването на по-широк имунен отговор ", изясняват от здравните европейски институции.

Бустери първо за най-уязвимите

Първата рекомендация от ECDC и EMA е новите бустерни дози ваксина да бъдат ориентирани предпочитано към уязвими групи, при които болестта може да протече тежко. Сред рисковите фактори са възраст над 60 години, хора с отслабен имунитет и хронични болести, както и бременните дами. Сред първите с нова доза би трябвало да са лекари и здравни служащи, заетите в обществени институции за грижа, както и техните жители. Специално за ангажираните в опазването на здравето бустерът е значим и поради основната им роля при оправянето с нови талази на всеобщо разпространяване на болестта.

" Имаме вирус, който се развива бързо и непредсказуемо. За Европейски Съюз е значимо да разполага с необятна гама от ваксини с обновен състав, тъй че страните членки да имат повече благоприятни условия да отговорят на потребностите си при създаването на своите тактики за имунизация ", съобщи изпълнителният шеф на ЕМА Емер Кук.

Директорът на ECDC доктор Андреа Амон персонално акцентира, че новите препарати против COVID-19 все още са утвърдени за приложимост единствено като бустерни дози, а истинските ваксини " остават от значително значение за увеличение на имунизационния обсег измежду неимунизираните лица ".

Към момента Европейски Съюз има подписани контракти с производителите на имунизациите за доставки на няколко милиона дози през идващите два месеца. Разпределението им и достъпът до бустерите против " Омикрон " обаче евентуално няма да е отмерено и едновременно в другите страни членки на съюза, предизвестяват двете организации.

Втора рекомендация: Нужни са нови имунизационни акции

Навременната имунизация и слагането на бустери преди евентуалното повишаване на случаите на COVID-19 през есента и зимата е от значително значение за отбраната на хората и за попречване на претоварването на здравните системи, предизвестяват европейските здравни институции. На хората, които към момента не са имунизирани против COVID-19 или не са получили бустерна доза се предлага да се явят за имунизация, в случай че няма основателни медицински предпоставки да не бъдат ваксинирани. В взаимното изказване се напомня, че първите утвърдени ваксини " не престават да обезпечават отбрана против тежко протичане на болестта, хоспитализация и гибел ".

Препоръчва се новите акции да бъдат съчетани с акциите за слагане на ваксина против обичайните грипни вируси. Полезно би било да бъдат открити още веднъж имунизационни центрове, считат още европейските здравни институции.

Еврокомисията акцентира, че първичната имунизация е " изключително значима за групите с висок риск от тежко протичане на инфекцията и за страните с по-ниски равнища на имунизация ". Според експертите е належащо да се усили броят на ваксинираните деца и младежи, тъй като въпреки постоянно да боледуват съвсем безсимптомно, те заплашват уязвимите групи и усилват вероятността от появяването на нови разновидности на вируса.

Освен това " тежко протичане на болестта не е непознато и измежду децата, а така наречен " дълъг Коронавирус " не е за подценяване.

Ситуацията в България: Едва 30% имунизирани - на дъното на европейската ранглиста

България не просто попада в категорията " страни с по-ниски равнища на имунизация ", към която европейските институции насочат рекомендациите си, а е на непрестижното последно място с най-ниски равнища на имунизация. Европейската здравна организация регистрира, че без сложена ваксина са 14% от популацията на континента на възраст над 18 година Над 35 на 100 от европейците към момента нямат подложен бустер.

У нас статистиката, съгласно данните на Единния информативен портал, демонстрира, че процентът на имунизираните е към 30 на 100. Това е достижението за интервала, откогато бяха утвърдени първите ваксини против COVID-19 преди близо 2 години. С подложен първи бустер са 11,5%, а с втора подсилваща доза са едвам 0,8%. За последното денонощие са поставени едвам 57 дози ваксина в цялата страна. Активните случаи на COVID-19 са над 12 000 към днешна дата.

Броят на хората над 60-годишна възраст със приключен имунизационен курс (без бустер - б.р.) е близо 756 000, демонстрират още данните.

Информация за хода на имунизацията и рекомендациите на здравните управляващи можете да прочетете в уеб страницата на, който се поддържа от Министерството на здравеопазването.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР