Двете големи земетресения, ударили Турция на 6 февруари, са причинили

...
Двете големи земетресения, ударили Турция на 6 февруари, са причинили
Коментари Харесай

Световната банка оцени щетите от земетресенията в Турция на 34 млрд. долара

Двете огромни трусове, блъснали Турция на 6 февруари, са предизвикали директни физически вреди на стойност към 34,2 милиарда $, само че общите разноски за реорганизация и възобновяване на страната може да са даже два пъти по-високи, заяви Световната банка, представена от Ройтерс.

Международната финансова институция пресмята още, че земетресенията ще понижат с най-малко половин процентен пункт (0,5 базисни пункта) планувания растеж на брутния вътрешен артикул на Турция, като в този момент се чака да доближи 3,5 на 100 през 2023 година, сподели пред кореспонденти Умберто Лопес, шеф на Световната банка за Турция.

Ситуацията в Сирия, която също бе наранена от земетресенията, е " в действителност пагубна ", разяснява Анна Бьорде, вицепрезидент за Европа и Централна Азия. Очаква се на следващия ден Световната банка да разгласява обособена оценка за вредите в Сирия.

Бьерде сподели още, че първичната бърза оценка на вредите в Турция, съгласно която те се равняват на 34,2 милиарда $, дава отговор на към 4 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната през 2021 година, само че тази цифра не включва косвени или вторични въздействия върху икономическия напредък, както и следствията от земетресението преди седмица.

" Нашият опит сочи, че потребностите от реорганизация могат да надвишават от два до три пъти предстоящите директни физически вреди ", добави тя.

Земетресенията от 6 февруари с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, най-смъртоносните в актуалната история на Турция, взеха повече от 50 000 човешки живота на територията на страната, както и още към 5900 души в прилежаща Сирия.

Световната банка сподели, че земетресенията са били последвани от повече от 7500 вторични труса, създавайки най-голямото сходно злополучие, сполетявало Турция от над 80 години.

Докладът на банката за бърза световна оценка на вредите след бедствия (GRADE) пресмята, че 1,25 милиона души са останали без домове поради отчасти или цялостно сриване на постройките, в които са живеели.

Най-тежките вреди са понесли 11 провинции в Южна Турция, които имат едни от най-високите нива на беднотия в страната и приютяват над 1,7 милиона сирийски бежанци, което съставлява към половината от общия брой на сирийски бежанци в Турция, написа още в отчета на Световната банка.

Институцията даде незабавна помощ от 780 милиона $ за страната от два съществуващи плана в страната, както и 1 милиард $ по нов план за незабавно възобновяване.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР