Двете бивалентни ваксини срещу варианта омикрон, които наскоро бяха одобрени

...
Двете бивалентни ваксини срещу варианта омикрон, които наскоро бяха одобрени
Коментари Харесай

ECDC и EMA: Новите бивалентни ваксини да бъдат прилагани първо на хората от рисковите групи

Двете бивалентни ваксини против разновидността омикрон, които неотдавна бяха утвърдени от Европейската организация по медикаментите, би трябвало да бъдат сложени първо на лица във висок риск. Това предлагат в взаимно изказване Европейският център за надзор на болесттите ECDC и EMA.

Според регулатора създадените от Moderna и екипа Pfizer/BioNTech нови, двувалентни ваксини могат да се ползват при лица на 12 и повече години, а имунизационните акции тази есен и зима би трябвало да дават приоритет на хората, които са в риск от тежко заболяване.

Тези групи включват възрастни над 60 години, имунокомпрометирани лица, хора със съпътстващи хронични болести, жители и личен състав на заведения за дълготрайни грижи, както и бременни дами, се показва в изказването.

Медицинските служащи също би трябвало да бъдат приоритизирани като група, за която следва да бъдат планувани спомагателни бустерни дози с тези ваксини, като се има поради, че може да е минало доста време от слагането на последната им доза, е мнението на ЕMA и ECDC.

Навременната имунизация и обезпечаването на бустери преди евентуален есенен и зимен скок на случаите на COVID-19 е от значително значение за отбрана на хората и предотвратяване на здравните системи от претоварване, акцентират оттова.

Съветът на специалистите към хора, които към момента не са били имунизирани против COVID-19 или които не са получили бустерна доза, е да се имунизират съгласно рекомендациите на здравните управляващи в техните страни.

Наскоро позволените приспособени ваксини са утвърдени единствено за приложимост като бустерни дози при лица, които са приключили най-малко първична серия (първоначална ваксинация), без значение кои ваксини са били употребявани тогава, напомнят от ECDC и EMA.

Оригиналните ваксини против COVID-19 не престават да обезпечават отбрана против тежко заболяване, хоспитализация и гибел и би трябвало да се употребяват за първична имунизация, а по този начин също и да се употребяват като бустерни дози, в случаите, когато към момента не са налични новите приспособени ваксини, акцентират от двете институции.

По-нататъшните акомодации на състава на имунизациите против COVID-19 са неизбежни за справяне със съществуващи и бъдещи циркулиращи разновидности, безапелационни са от ECDC и EMA.

Предварителните данни демонстрират, че имунният отговор, провокиран от утвърдените приспособени ваксини BA.1, надвишава определените варианти и обгръща и други подварианти на омикрон като BA.2, BA.2.75 и BA.5. В допълнение към двете позволени приспособени ваксини, ориентирани към подварианта на омикрон BA.1 и истинския вариант на SARS-CoV-2, EMA прави оценка една приспособена ваксина, съответстваща на истинския вариант и подвариантите омикрон BA.4 и BA.5. В момента се правят и прегледи на ваксини, в това число бета варианта на вируса. Ако бъдат позволени, тези ваксини в допълнение ще разширят опциите за имунизации, показват от регулатора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР