Две възможности стоят пред Националния институт по метеорология и хидрология

...
Две възможности стоят пред Националния институт по метеорология и хидрология
Коментари Харесай

Образователният министър: Две възможности за изход от кризата има пред НИМХ

Две благоприятни условия стоят пред Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Единият е разширена автономност в границите на Българската академия на науките (БАН). Вторият е извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология отвън Българска академия на науките.

Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Той разясни, че и двата разновидността изискват спомагателни взаимни отстъпки от двете страни. Министърът акцентира, че в диалозите сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология той или представител на просветителното министерство не са взели участие.

Българска академия на науките отвърна, Вълчев предизвести за Национален институт по метеорология и хидрология

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски е докладвал на премиера Борисов и за напредъка в диалозите сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология, осведоми министърът и разясни, че обстановката от миналата седмица не се е изменила значително.

Министър Вълчев добави, че в случай че се премине към разновидността Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките , то това ще стане при опазване на оперативната активност на хидрометеорологичната работа и при опазване на опцията в границите на Българска академия на науките да се продължат проучванията в региона на климата и водите - т.е. вероятно делене на научната активност.

Ако Национален институт по метеорология и хидрология вземе решение да бъде изведен отвън структурата на Българска академия на науките , тогава ще се мисли къде Институтът да бъде разположен.

Образователният министър добави, че страната би трябвало да бъде виновна за активността на Национален институт по метеорология и хидрология, която обслужва седем бранша на публичния живот и има интернационалните измерения. Затова през идната седмица ще бъдат разисквани разновидности както във връзка с бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология, по този начин и във връзка с невъзможността да се промени тази активност еднолично и независимо от страна на Българска академия на науките.

Освен това ще се намерения по какъв начин да се избира и шеф на Института. Вълчев даде образец с общинските учебни заведения, които са към общините, само че даден кмет не може независимо да реши дали да закрие общинското учебно заведение или дали да му понижи бюджета.

Какво споделя Българска академия на науките

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българска академия на науките може да предложи оптималната финансова автономия на Национален институт по метеорология и хидрология и бюджетът на Института да се гласоподава от Министерския съвет. Той разясни, че все пак от Национален институт по метеорология и хидрология не престават да упорстват да бъдат извадени от състава на Българска академия на науките и по-късно предложение още не са се срещнали с управлението на Българска академия на науките, с цел да кажат дали са за или срещу. Ревалски разяснява, че остава да се реши и по какъв метод да бъде избирано управлението на Института и разясни, че по настоящия правилник и закон за Българска академия на науките този шеф се избира от Управителния съвет на Българска академия на науките. Това решение е било подкрепено от Съвета на Настоятелите.

Председателят на Българска академия на науките бе безапелационен, че в случай че държавното управление реши да построи Национален институт по метеорология и хидрология на основата на Института от Академията не са срещу, само че са против ултимативното искане Национален институт по метеорология и хидрология да бъде обособен напълно.

Как се стигна дотук

Днес държавното управление би трябвало да реши дали да раздели Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките.

Вчера, ден преди да изтече даденият от премиера Бойко Борисов период, в който Националният институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките трябваше да се схванат за финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология, стана ясно, че двете институции не са постигнали консенсус.

Българска академия на науките предлага НИМХ–БАН да остане в състава на Академията с разширена финансова самостоятелност на Института. За задачата от Академията оферират целият бюджет на Национален институт по метеорология и хидрология п, в това число заплатите на учените и чиновниците, да бъде одобряван от Министерски съвет на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките, а при пресмятане на средствата за заплати в Института като база да се взимат главните заплати в Българска академия на науките по категории.

Синоптиците не са приели предлагането на управлението на Българска академия на науките, защото съгласно тях то резервира настоящето статукво.

Служителите на Национален институт по метеорология и хидрология упорстват държавното управление да вземе неотложно ограничения за изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките и прекосяването му към Министерство на образованието и науката.

Синоптици стачкуват, желаят да минат под шапката на МОН

Преди 10 дни министър председателят Бойко Борисов организира незабавна среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, както и с представители на управленията на Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология, до която се стигна, откакто метеоролозите оповестиха, че ще прекратят работата си, в случай че дефинитивно не изоставен Българска академия на науките и не преминат под шапката на МОН като независима научна организация със собствен бюджет.

Борисов изиска решение за Национален институт по метеорология и хидрология

Причина за тяхното неодобрение бе неравномерното съгласно тях разпределение на парите в Българска академия на науките. Тогава министър-председателят даде период до 22 август Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките да намерят решение на казуса. Министър Вълчев уточни, че в случай че това не се случи, решението ще бъде взето от държавното управление.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР