Две трети от този износ е предназначен за Аугуста, пристанище

...
Две трети от този износ е предназначен за Аугуста, пристанище
Коментари Харесай

FT: Италия ударно внася руски петрол

Две трети от този експорт е предопределен за Аугуста, пристанище в Сицилия, покрай следената от Русия рафинерия ISAB. Рафинерията е благосъстоятелност на основаната в Москва компания " Лукойл " и осигуряваше разнообразни доставки в международен мащаб с помощта на кредитни линии от европейски банки. Въпреки че " Лукойл " не е под наказания, кредиторите са спрели да дават финансиране, откакто Европейски Съюз наложи наказания на Москва поради нейното навлизане в Украйна, принуждавайки рафинерията да разчита само на доставки от компанията-майка, съгласно държавни чиновници, банкери и синдикални водачи.

Преди глобите 30% от суровия нефт в ISAB е съветски. В момента става дума за 100%, тъй като италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, тъй че " Лукойл " се трансформира в единствения й снабдител.

Нарастващите доставки на недопечен нефт за рафинерии, благосъстоятелност на Русия в Европейски Съюз в миг, в който блокът се пробва да намерии метод да се откаже от съветските изкопаеми горива.

Износът на съветски недопечен нефт също скочи до пристанището в Триест, покрай североизточната граница на Италия със Словения. Пристанището е обвързвано посредством газопровода Transalpine с две рафинерии в Германия, които са частична благосъстоятелност на " Роснефт ", друга съветска енергийна компания.

Ръстът в доставките на недопечен нефт идва откакто италианският министър председател Марио Драги сложи като прииоритет намаляването на зависимостта на страната от съветския газ при огромна смяна в външната политика. Той изиска от Европейски Съюз да приложи ембарго върху вноса на съветски нефт, само че Унгария е срещу сходна възбрана.

ISAB е един от най-големите работодателски и работен синдикати в района и локални политици предизвестяват, че съветското петролно ембарго ще докара до незабавното прекъсване на рафинерията и съществено ще навреди на локалната стопанска система. Тя включва други огромни нефтохимически фабрики и доста по-малки компании, които са част от техните вериги за доставки.

Официални лица в Рим обявиха, че държавното управление желае да избегне прекъсването на рафинерията при положение на ескалация на икономическите наказания против Русия и изследва разновидности съгласно вътрешното и интернационалното право. Служители в Министерството на икономическото развиване споделиха, че национализацията сега не е на масата.

ISAB, " Лукойл " и " Роснефт Дойчланд " отхвърлиха коментар.

Повечето нефт влиза в Европа през морето с танкери, само че доставките на недопечен нефт също идват през тръбопровода " Дружба " от централна Русия до рафинерии в Беларус, Полша, Германия, Словакия, Чехия и Унгария. Част от казахстанския нефт също се изнася от съветските пристанища, само че Виктор Катона от Kpler сподели, че тези доставки са рутинни и постоянни.

Потоците по тръбопровода " Дружба " към Германия през май до момента са под 300 000 барела дневно, съгласно данни на OilX, група за енергийни разбори, само че морският експорт за Германия е понижен до нула, което значи, че Италия е подготвена да стане най-големият вносител на континента съветски недопечен нефт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР