Две трети от икономическите сектори в България са изложени на

...
Две трети от икономическите сектори в България са изложени на
Коментари Харесай

Две трети от икономическите сектори в България са в риск от забавени плащания

Две трети от икономическите браншове в България са изложени на риск от забавяни заплащания и неприятни вземания. Това сочи новият отчет на Allianz Trade, профилирана в застраховането на кредитен риск.

Според тазгодишното изследване рискът е налице в 11 бранша от българската стопанска система от общо 18 обсъждани. Спрямо предходната година обаче има усъвършенстване – в бранш енергетика, който към този момент не свети в „ оранжево “ и е отвън зоната на „ сензитивен риск “. Въпреки това специалистите на компанията не изключват опцията до края на годината да се наложи намаление на браншове поради провокациите в стопанската система на международно равнище.



За момента в „ зелената “ зона на невисок риск в България попадат само секторите на " Софтуер " и IT услуги, а в „ алената “ зона на висок риск не попада нито един бранш в страната. Въпреки това

обстановката изисква нараснало внимание от страна на бизнеса, изключително за фирмите, които имат и външнотърговски връзки. Сериозните провокации на макроикономическо равнище и забавянето на растежа в Европа, където са локирани огромна част от сътрудниците на българските компании, е сигнален сигнал те да извърнат още повече внимание на събирането на вземанията си “, изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade.
Allianz Trade чака вълна от банкрути в България
На световно равнище отчетът демонстрира, че..
…най-обезпокоителна е обстановката при строителството
Това е единственият бранш на световно равнище, който свети в „ алено “ в зоната на „ висок риск “ от забавени заплащания. Основна причина за това са повдигането на лихвите по заемите, цените на разнообразни пазари, нови условия и регулации за зелен преход, дефицит на квалифицирана работна ръка, навлизането на умни здания и други.

Повишен риск в международен проект се посочва в още два бранша – Текстил и Металургия. Най-стабилно е ситуацията с разплащанията при фирмите от IT бранша и фармацевтичната промишленост. На географски принцип най-голям все още наподобява рискът в другите браншове в Латинска Америка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР