Две трети от българските студенти са останали доволни от онлайн

...
Две трети от българските студенти са останали доволни от онлайн
Коментари Харесай

В университет онлайн: 2/3 от студентите доволни, но работата в екип е проблем

Две трети от българските студенти са останали удовлетворени от онлайн обучението по време на изключителното състояние, а 95% от тях са минали в такова. Това сочи единственото изследване, правено измежду висшистите по време на изключителното състояние през 2020 година Проучването е направено измежду близо 25 000 студенти, извършено за задачите на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България в интервала април-юни 2020 година.

Неудовлетвореност от разнообразни аспекти на образованието онлайн показват сред 14 и 21% от участвалите в тази форма на образование студенти. Само 1,2% от интервюираните декларират, че са се обучавали по специалности, в които присъствените форми на образование не са били прекъсвани, и единствено 3,8% настояват, че по тяхната компетентност не е имало онлайн образование, макар че присъствените занятия са били прекратени. Данните демонстрират, че 98,8% от студентите, които са се обучавали по специалности онлайн, са имали нужните механически средства, с цел да се включат сполучливо в образованието. Едва 1,2% от интервюираните споделят, че не са взели участие в онлайн образованието поради липса на компютър или друго устройство с постоянен достъп до интернет.

Между 75 и 83 % от интервюираните студенти по специалностите, минали към онлайн образование по време на пандемията, изразяват пълно или отчасти удовлетворение от достъпността, редовността и качеството на образователните занятия онлайн. В същото време значителен дял от интервюираните изразяват пълно или отчасти противоречие с изказванията, че всички преподаватели постоянно са провеждали лекциите и упражненията онлайн (18,7%), че по-голямата част от студентите постоянно са взели участие в образователните занятия онлайн (17%), че е било обезпечено положителното качество на преподаването и че студентите са разполагали с достъп до всички нужни материали и запаси за онлайн образованието (14%).

Като най-важен проблем при онлайн образованието се очертава създаването на подобаващи условия за работа в екип. Един на всеки 5 от интервюираните студенти (21%) показва цялостно или отчасти противоречие с изказванието, че в границите на онлайн образованието са били основани подобаващи условия за работа в екип с останалите студенти, до момента в който 70,5% от интервюираните са отчасти или изцяло съгласни с това изказване. 76,8% отчасти или изцяло споделят мнението, че в границите на онлайн образованието по време на пандемията в тяхното висше учебно заведение са били основани всички предпоставки за сполучливо довеждане докрай на образователната година, до момента в който 18,4% показват цялостно или отчасти противоречие с това изказване.

В 45 от общо 52 висши учебни заведения в България над две трети от интервюираните студенти считат, че в границите на извършеното онлайн образование са били основани всички предпоставки за сполучливо довеждане докрай на образователната година. В 7 висши учебни заведения делът на интервюираните студенти, споделящи сходно мнение, е под две трети.

По университети

Близо 63% от интервюираните студенти в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Медицинския университет - София, и Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов " са на мнение, че в границите на извършеното онлайн образование са били основани всички предпоставки за успешно довеждане докрай на образователната година. Подобно мнение споделят близо 59% от интервюираните студенти в Националната художествена академия и Лесотехническия университет, както и 44% от интервюираните студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Във всички останали висши учебни заведения в страната делът на интервюираните студенти, смятащи, че в границите на извършеното онлайн образование са били основани всички предпоставки за сполучливо довеждане докрай на образователната година, надвишава две трети. Едва в 7 от общо 52 професионални посоки в българското висше обучение делът на студентите, които са се обучавали онлайн през обсъждания интервал, е под 90%. Сред тях попада и направлението " Медицина ", в което 85,4% от студентите декларират, че са се обучавали онлайн, 13,5% настояват, че по тяхната компетентност не е имало онлайн форма на образование, макар че присъствените занятия са били прекратени, и едвам 1,1% споделят, че за тях присъствените форми на образование не са прекъсвали.

Направленията, в които минимален дял от студентите са се обучавали по специалности, които са въвели онлайн образование по време на пандемията, са Религия и теология (69%) и Животновъдство (64,4%). В направление Животновъдство максимален дял от студентите (17,8%) декларират, че присъствената форма на образование не е прекъсвала по време на пандемията.

Другите посоки, в които под 90% от студентите са се обучавали по специалности с въведено онлайн образование, са Теория и ръководство на образованието (82,2%), Биологически науки (84,4%), Химични технологии (86,5%) и Материали и материалознание (89,4%). В останалите 45 професионални посоки над 90% от студентите декларират, че са се обучавали по специалности с въведена онлайн форма на образование по време на пандемията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР