Две свлачища възнамерява да укрепва община Брезник, съобщиха от администрацията.

...
Две свлачища възнамерява да укрепва община Брезник, съобщиха от администрацията.
Коментари Харесай

Брезник укрепва 2 свлачища за 198 000 лева

Две свлачища има намерение да укрепва община Брезник, оповестиха от администрацията. Ще бъде направено инженерно-геоложко изследване и направен капиталов план за подсилване на свлачищата по пътя  Гърло – Трън в землището на брезнишкото село  Конска, както и в региона на село Слаковци по пътя Брезник - Слаковци. За задачата общината е заделила 165 000 лева без Данък добавена стойност, т.е., 198 хиляди лв. с налога.

Свлачището в село Конска е зародило в края на март 2018 година след сериозно водонасищане на терена от атмосферни превалявания. От процесите е обиден път в сектор с дължина 40 м, който е  разрушен. Аварийно е се употребява краткотраен обходен път. Същият е черен, без настилка и това затруднява доста  движението на моторни транспортни средства. Пострадали са и аграрни парцели. 

Свлачището в село Слаковци е зародило през април 2021 година след значителни атмосферни превалявания. Засегнати са терени в местността „ Кръст “. Свлечените земни маси са достигнали до коритото на река Конска, десен приток на  Струма.  

В  участъка реката прави необятен ляв завой и подмива десния висок към 1,5- 2 м бряг. В резултат на разрушителната активност на реката десният бряг е подложен на интензивна странична ерозия.

При ново развиване на свлачищните процеси съществува действителен риск от заприщване на речното корито на р. Конска и наводнение на обработваеми аграрни площи в землището на с. Слаковци. При излизане на р. Конска от коритото и е заплашен и път ІІІ-811 Брезник – Слаковци, предизвестяват от общината.
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР