Две страни на конфликта: хипотетичната палестинска държава и реалното палестинско

...
Две страни на конфликта: хипотетичната палестинска държава и реалното палестинско
Коментари Харесай

Няма лесно решение, навлизаме в състезание по това кой е по-голяма жертва

Две страни на спора: хипотетичната палестинска страна и действителното палестинско население. 

Държави нямат всички нации по света, няма такова естествено право. Основният проблем тук е популацията да излъчи ръководство, което да го впише в междунродната общественост. Кой е отговорен, че от 48-ма насам това не се случва в Палестина, както британците са били планували? Арабският радикализъм, на който несъмнено дава отговор крайната израелска десница (помните убийството на демократичния министър председател Рабин 1995, който опитваше да реши този проблем и провокира гнева на крайната десница).

След огромни страдания, войни, договаряния Западният бряг сътвори своята Автономия, отпред на която е партията " Фатах ", онази, която сътвори омразният Арафат, архитерорист. Така или иначе светът я преглътна, доста страни взеха да назовават Автономията страна, въпреки това да не е публично признато от Организация на обединените нации, а Европейски Съюз обилно я подкрепя. Само че Автономията не съумя да построи престиж и не напълно действа като държавна институция, да не приказваме за корупцията, типична за такива мътни води. 

Неслучайно през 2006 година в Газа се извърши нещо като прелом, въпреки да го назовават избори, при който отпред излезе " Хамас " - организация, чието чудовищно лице видхме преди няколко дни. Никаква страна не е допустима под ръководството на " Хамас ", никоя естествена страна няма да я признае. Така че, в случай че палестинците желаят страна, което би било едно положително решение на казуса им - а и на Израел - би трябвало да намерят метод да излъчат ръководство, което да ги впише в интернационалните връзки, да подписа мир с Израел, да очертае граници, търговски връзки и така натататък. 

За жал " Хамас " не дава знак, че се кани да отстъпи, ще тряба да бъде отстранена силово, дано кажа - за положителното на самите палестинци.

Вторият миг - това е популацията. Няма никакво значение кой е владял тези земи преди - евреи, финикийци, римляни, османци, британци. Хората са там и имат право на живот. Най-добре за самите тях, съгласно мен, би било да одобряват живот в един двунационален Израел - страна доста по-богата и обществена от всички околни. Има доста такива образци, пък и в последна сметка моно-етничните страни са изключение. За жал тази опция през днешния ден наподобява напълно илюзорна. Причина е расизмът, подбуждан от двете страни - колониалният на евреите, усилван през няколко години от зверски събития като последното клане; ислямският, подбуждан от близките арабски страни, плюс Иран, която няма никакво предпочитание казусът да бъде решен по едни или други политичесики аргументи (Най-потресаващото в актуалната обстановка е отводът на Египет, водач на антиеврейските акции през годините, да одобри палестински бежанци по филантропични съображения; помните и че множеството арбски страни отказваха да одобряват сирийски бежанци. А не са небогати. Изобщо - странна е тая тяхна " Умма " ). 

Няма елементарно решение, навлизаме в преброяване на трупове и съревнование по това кой е по-голяма жертва. Най-тъжно и е това, че не слушам нито един палестински деятел, да вземем за пример интелектулец, да каже: извършихме закононарушение, би трябвало да предадем нарушителите на правораздаването, да освободим заложниците.

Ще нарастват антиимигрантските настроения в западния свят, човешките права ще идат малко на пауза, както беше след 11. 09.

Остава да се надяваме Израел да успее да отстрани базите на " Хамас ", спазвайки законите на войната без доста цивилни жертви. А по какъв начин ще се съчетае тази рецесия с съветския империализъм и китайската атнизападна политика - ще следим занапред.

Текстът е оповестен във фейсбук профила на създателя. Публикуваме го с негово единодушие. Заглавието е на Клуб Z


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР