Две старозагорски и една кърджалийска фирма в рамките на три

...
Две старозагорски и една кърджалийска фирма в рамките на три
Коментари Харесай

Синдромът Анка удари и Родопите

Две старозагорски и една кърджалийска компания в границите на три месеца блокираха поправки на пътища за 51 732 641 лв.. Така, в случай че жалбите им минат през всички инстанции, ремонтите ще бъдат замразени до 2 години.

Абсурдът е, че две от жалващите се сдружения имат едвам по 2 лв. капитал и никаква активност до момента, а третата не дава отговор по размер и потенциал на работата си на обжалваната от нея социална поръчка.   

Повечето пари от крупната сума са планувани по публичната поръчка на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) на обща стойност 44 363 981 лева за рехабилитация на прави в територията на областите Смолян, Кърджали и Благоевград.  

В тази поръчка са два значими за Смолянска област сектора - рехабилитацията на 27-те км надупчен път сред Смолян и Девин, който от дълго време локални и туристи мечтаят да бъде ремонтиран. Тук влизат сектори от края на така наречен " автомагистрала " в Смолян и от с. Стойките, през с. Широка лъка до кръстовището преди входа на Девин.

Прогнозната стойност на обекта на смолянска територия е 23 272 164 лв. без Данък добавена стойност. Очакваше се по него тази пролет да закипи крупният ремонт, откакто АПИ разгласи процедурата за избор на реализатор за трите лота на публичната поръчка в края на октомври 2017 година  

Вторият лот 25 е в област Благоевград с дължина съвсем 12,3 км. Започва от пресечката сред София и Кулата за град Мелник, преминавайки през селата Спатово, Хотово, Лозеница и стига до Мелник. Пределната му стойност е 7 368 660 лева без Данък добавена стойност.  

Третият лот 25 е с дължина над 26 км в Кърджалийска област. Започва на 55 метра от кръгово кръстовище в регионалния град и стига до началото на Хасковска област. Предвидената за неговото създаване сума е най-много 13 723 157 лева без Данък добавена стойност.

Първа с жалбите против крупната поръчка потегли още на 4 януари т.г. старозагорската компания „ Пътна маркировка “ ЕООД, която се оказа с 2 лева капитал. Фирмата е еднолична благосъстоятелност на Живко Жеков от Стара Загора. Регистрирана е през август 2016 година с „ офис “ в жилищен апартамент. Дейността  е пътна маркировка и търговия, а не пътно строителство.

От информация в Търговския указател излиза, че няма никаква активност, откакто до момента не е разгласила и един годишен финансов доклад. Няма регистрация в Камарата на строителите, което да я направи пълновръстен играч за строителен обект в съответната категория. Справка в Агенцията за публични поръчки демонстрира, че до момента не е изпълнявала каквато и да е социална поръчка.

Старозагорската компания е подала тъжба до Комисията за отбрана на конкуренция (КЗК) против решение на шефа на АПИ да открие процедура за възлагане с искане за краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да образува произвеждане и от АПИ удължиха до 27 февруари т.г. периода за подаване и отваряне на офертите за избор на реализатор.

До този миг обаче спряната процедура не е рестартирана, тъй като ден след обявлението на Агенцията последва втора тъжба с искане за краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата ". Този път от двама съдружници от Стара Загора и Чирпан.  

Фирма „ Зара брокер “ ООД е на съдружниците Станимир Каратанев (32 г.) от Чирпан и 48-годишния Димчо Димов от Стара Загора, които са влезнали с по 1 лева капитал и са я записали на 12 септември 2016 година

В Търговския указател сдружението е вписано със застрахователна активност. Адресът на „ офиса “ е в старозагорски апартамент. Общото сред двете жалващи се компании е, че са неприемливи да вземат участие в процедурата, само че съгласно Закона за публичните поръчки те са правоимащи да апелират и да стопират процедури за възлагане поради прекомерно необятния обсег на така наречен заинтригувани лица.  

Междувременно през март т.г. кърджалийска компания пък блокира публичната поръчка за обхода на Рудозем и виадукт на обща стойност 6,4 млн. лева Оплакването против процедурата постъпило 15 минути преди приключване на периода за подаване на предложения.

Определеният за пътя габарит е 7.50/10.50 метра с две ленти от по 3,75 метра и два тротоара по 1,50 метра. Общата дължина на пътния сектор е 5,2 км, а виадуктът би трябвало да е 200 метра. Размерите са по този начин избрани, защото става въпрос за второразреден държавен път, метод към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт сред Рудозем и Ксанти.

Той е предопределен за всички типове авто превоз и няма по какъв начин габаритът да е по-малък, изясняват от регионалната администрация в Смолян. Поръчката е инженерингова - за разработване на план и строително-монтажни работи. Разделена е на две обособени позиции и включва реорганизация и създаване на два сектора от по 2610 метра.

Първата е с пределна стойност 4 700 070 лева без Данък добавена стойност. Началото на пътния обект е при входа на бензиностанция " Петрол " АД откъм Средногорци в Рудозем. Преминава по съществуващия мост над р. Арда и продължава по паважна улица. Трасето минава по нов терен по десния бряг на р. Чепинска. Пресича реката с нов мост и се включва в съществуващия второразреден път. Предвиждат се 7 подпорни стени и 5 укрепителни.

От претендентите се изисква през последните три години да са имали оборот най-малко 4,7 млн. лв. от строителство на пътища.  

Втората обособена позиция е единствено за планиране и създаване на виадукт. Той е с планирана стойност 1 682 950 лева без Данък добавена стойност. От претендентите се изисква да имат издигнати пътни обекти за не по-малко от 1 660 000 лева  

Средствата за тази поръчка са обезпечени от стратегия Интеррег V-А Гърция - България.

Жалбата против нея е подадена още веднъж от незнайна в пътностроителния отрасъл компания - „ Х Де Комерс “ ЕООД, еднолична благосъстоятелност на Хакан Нурхан Ахмед от Джебел.  

От въпросната компания считат, че е незаконосъобразно поставеното към претендентите условие за осъществен общ оборот в областта на строителството на пътищата, както и условието към участниците за габарит и избрана дължина на пътя.

„ Считаме, че тези условия са тенденциозни и дискриминационни и обслужват ползите на дребен кръг от компании, като в същото време се лимитира присъединяване на компании, които имат потенциал да извършват сходен жанр поръчки, само че заради събитието, че не са изпълнили обект с посочените от възложителя габарити, ще бъдат отстранени от присъединяване в съответната процедура “, се споделя в жалбата.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Хакан Ахмед от Джебел желае да бъде наложена краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. 

Справка в Търговския указател сочи, че въпросното сдружение е основано през 2016 година с капитал 5000 лева Досега е изпълнило една поръчка, предоставена по Закона за публични поръчки - за зимно поддържане от Джебел до с.Слънчоглед за 10 500 лева В Камарата на строителите в България (КСБ) е записана единствено с един обект, изпълнен м.г. в парцел на частна компания за разчистване на терен в с. Вълкович, общ. Джебел. В КСБ Хакан Ахмед е заявил, че има личен състав от 35 души.

Дори да е взела участие като подизпълнител в някой обект обаче, това не я прави пълностоен кандидат да завоюва процедурата. Тя ще бъде отстранена от присъединяване най-малкото поради липса на оборот и опит, придобит от осъществяване на пътни градежи с такава категория, разясняват специалисти. На процедура обаче компанията блокира поръчка на стойност 6 383 020 лева без Данък добавена стойност.  

При визитата си в Смолян във връзка на стопирания ремонт на пътя Смолян - Девин министърът на районното развиване Николай Нанков преди дни съобщи, че би трябвало да има смяна в Закона за публичните поръчки по отношение на обсега на заинтересуваните лица, защото се стопират с обжалвания планове за милиони левове.  

По закон заинтересувано е всяко лице „ което има или е имало интерес от приемането на общества поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена щета от твърдяното нарушаване “. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР